CROSSDOCK Extraliga

Hostivař má nový areál! Už disponuje přípravou na budoucí zakrytí, prozrazuje předseda klubu Novák

Hokejbalová Hostivař jde v posledních letech nahoru, a to pod vedením Ondřeje Nováka. Loni se Pražanům podařilo odkoupit Extraligu mužů od Sudoměřic, což určitě mladým hráčům dá velké zkušenosti. Aktuálně se Hostivař může pyšnit novým hřištěm. Jak moc je s ním spokojen sám předseda Ondřej Novák?

Hráči na sobě musí v době pauzy pracovat

Než se sezóna mohla pořádně rozběhnout, tak je již pozastavena. Jaký to má vliv na Váš klub z Hostivaře? Je to velký problém hlavně skrz mládež?

Já myslím, že to na nás má stejný vliv jako na každý sportovní klub. Osobně mi ale přijde, že jsme na tuto situaci už byli trochu nachystáni oproti jaru. Teď je znát u všech tušení, že to bude několikaměsíční záležitost. Program pro týmy, potažmo jednotlivce, se tvoří mnohem hůře a spíše nezbývá než doufat, že co největší procento hráčů samo moc dobře ví, že pokud se chce sportovně posouvat, musí na sobě neustále pracovat i v takovéto době. Kdo si to neuvědomí, bude po uvolnění všech opatření pěkně rozteklá buchta.

Jak se Vám zatím líbí se seniorským týmem v Extralize? Jste spokojen s výkony?

Osobně to nemohu moc hodnotit, ze zápasů jsem viděl pouze první dva. Určitě jsem si ale potvrdil, že Extraliga, co by produkt, není žádný zázrak, je to pořád jenom amatérský hokejbal, i když na té nejlepší sportovní úrovni. Musím ovšem přiznat, že výkonem v prvních dvou třetinách utkání na mě udělal obrovský dojem tým Kladna. Na ty kluky byla opravdu radost koukat. Co se týče našeho mužstva, to teprve ty lepší zítřky v nejvyšší soutěži určitě čekají. Věřím, že v dalším období bude na vše ohledně prvního týmu i více času.


Hostivař se těší z krásného nového areálu! Snad bude brzy opět plně využíván. Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Součástí hokejbalového areálu je i nové zázemí

Dokázali jste vybudovat zbrusu nové hřiště, jak se vám to podařilo? Je součástí hřiště i nějaké zázemí pro hráče?

Myslím, že většina hokejbalistů zná náš příběh i to, proč jsme starý areál už nemohli využívat k víkendovým zápasům. Nic jiného, než stavba nového areálu po všech peripetiích nezbývala. Současné vedení městské části v čele s panem místostarostou Bílkem udělalo maximum a jsme tak o dva kilometry dále s vidinou lepších zítřků a nových možností. Součástí hokejbalového areálu je i nové zázemí s několika šatnami, novým sociálním zařízením, dostatečnou skladovací kapacitou, ale i novou rozcvičovnou, která pro nás byla důležitá.

Nové hřiště bude sloužit hlavně vaší mládeži, je to tak? Přesune se z Palmovky i vaše seniorská kategorie?

Hřiště bude sloužit pochopitelně všem našim kategoriím.

Jak moc těžký proces to byl, aby vyrostlo úplně nové hřiště? Čí to byl vůbec nápad?

Jak už jsem zmiňoval, nic jiného nám nezbývalo. Bez městské části Praha 15 by každopádně žádný nový areál nevznikl. Vzhledem k náročným zemním pracím a dalším záležitostem trvala stavba snad dva a půl roku a z klubu se na ní podílel především kolega a spoluzakladatel Hostivaře, Marek Brož, který se stavbě věnuje spolu s bratrem Michalem intenzivně především v posledním roce. Patří jim za to velký dík, protože my ostatní jsme se mohli nadále věnovat především sportovním věcem a udržení standardů u mládeže.


Hostivař otevřela i kategorii dívek! Pražané se těší z velké mládežnické základny a ve své práci chtějí rozhodně pokračovat. Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Areál už disponuje přípravou na budoucí zakrytí

Bez partnerů byste takový stadion asi těžko dokázali vybudovat, jak vše probíhalo? Kdo financoval tento projekt?

Jedinými partnery je město Praha a městská část Praha 15. Klub by si pochopitelně téměř třicetimilionovou investici dovolit nemohl. Nutno podotknout, že areál už disponuje přípravou na budoucí zakrytí. Jestli se ho ale někdy dočkáme, to je pochopitelně ve hvězdách.

Celý klub roste a je velkým příkladem. Jako předseda odvádíte skvělou práci, čeho byste chtěl v Hostivaři ještě dosáhnout po funkcionářské stránce?

Je potřeba říct, že klub už určitě v posledních dvou nebo třech letech nerostl. Netrpělivě se čekalo na výstavbu nového areálu, který by měl nabízet nové možnosti a další rozvoj. Mládež pochopitelně vyrostla a zvláště ročníky 2000 a 2002 zanechaly nesmazatelnou stopu. Dneska už jsou to dospělí kluci, i když na ně pořád nahlížíme jako na děti, protože ten čas strašně rychle utíká. Jsme ale rádi, že jich nyní několik vidíme v extraligovém A týmu, stejně jako naše další odchovance. Máme jinak nyní stále obstojně obsazené žákovské kategorie, letos se podařilo opět přihlásit i dva týmy mladších žáků. U těch nejmenších kategorií ale strádáme. Novou sezónu jsme začali konečně v novém, i když zatím s hodně omezenými možnostmi. Náborů jsme se ani tak nebáli a přivítali díky nim patnáct nových dětí, z čehož máme velkou radost. Cílů je pořád, i po těch patnácti letech, hodně. Nyní nás čeká dokončit a zprovoznit nový areál, který by měl nabízet pro naše členy co nejvíce, nejen sportovních možností. Chceme, aby tady děti trávily čas nejen hokejbalem. Prioritou je tak do dalších let pochopitelně neustálé rozšiřování členské základny u nejmenších kategorií, ale i zajištění odpovídajícího počtu zapálených členů realizačních týmů, či stabilizace a jasný směr A týmu.


Dočká se hostivařský svatostánek v blízké budoucnosti i zastřešení? Byl by to další jednoznačný posun nejn pro klub samotný, ale i hokejbal jako takový. Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.