CROSSDOCK Extraliga

Všude se sešly velmi silné týmy s nejvyššími ambicemi, upozorňuje vytěžovaný juniorský obránce Laurinc

Jeden z nejnadanějších juniorů národního týmu do 20 let, Jakub Laurinc, hodnotí situaci v prvoligovém Suchdole, kde vypomáhá na střídavé starty z pražského extraligového Kert Parku. Jakub nastupuje za mistrovský A tým, ale také za juniorský celek, na herní vytížení si tak rozhodně nemůže stěžovat.

Suchdol vládne! Máme velice vyrovnaný tým a výbornou partu

Jakube, v 1. lize nastupujete za mateřský Suchdol nad Lužnicí, jaké to bylo opouštět Prachatice?

Nebylo to pro mě lehké, strávil jsem tam tři roky a poznal spoustu skvělých lidí, a ještě jednou bych jim chtěl poděkovat za příležitost ochutnat 1. ligu. Jen mě mrzí, že jsme nedosáhli nějakého většího úspěchu, protože tým jsme měli velmi dobrý. Tak snad letos se Suchdolem.

Sezónu máte rozjetou perfektně, z pěti duelů máte 15 bodů, jak se vám to povedlo?

Máme velice vyrovnaný tým a výbornou partu. Začíná to u výborného brankáře, pokračuje přes velmi spolehlivou obranu a v útoku máme strašně velkou sílu, prosadit se může kterýkoliv útočník, tedy až na Jirku Kaláta, který byl místo prvního zápasu na Moravě a svoji pověstnou střeleckou formu nechal ve sklípku. (smích)


Jakub Laurinc posbíral v 3 zápasech za Suchdol 2 kanadské body za gól a asistenci. Na obránce a juniora super počin! Autor fotky: Martin Halíř.

Když se hráči na veškerý pohyb vykašlou, pozná se to v březnu

Jaký máte pohled na zastavení všech soutěží? Nejdůležitější bude nejspíše zůstat ve formě, je to tak?

Je to podle mě velmi nešťastné, ale nutné. Když nebudu brát v potaz těch pár zápasů v září, tak budeme rok bez oficiálních zápasů. Trpí tím nejenom hráči, ale i fanoušci, pro které se to hraje. Ano, máte pravdu. Když se hráči na veškerý pohyb vykašlou, pozná se to v březnu. Doufám, že se vše do té doby rozběhne jako každý rok.

Jak se Vy konkrétně připravujete na rozjezd 1. ligy? Nejspíše se dočkáme až na jaře, ale to nikomu vadit nebude, co myslíte?

Snažím se doma cvičit, jezdit na rotopedu a chodit běhat ven do přírody, ono mi nic jiného nezbývá. Je to pro každého stejné a záleží na člověku samotném, jak se s tím popere. Myslím si, že rozehrané soutěže se dají v naprostém klidu odehrát na jaře, i když s nějakými úpravami. Například nevím, jestli by se stihla odehrát nadstavba 1. ligy.


Laurinc (druhý zleva v pozadí) nastupuje v Extralize juniorů, Extralize mužů i v 1. lize mužů! Všude může pomýšlet na zlaté úspěchy! Autor fotky: Pavlína Šachová.

Mistroství světa je ta největší motivace

Koronavirem jsou postižené i světové akce, na jednu z nich jste měl odjet, ale ta byla posunuta o rok. Drží Vás motivace toho, že pojedete na mistrovství světa, stále v pozoru?

Tak mistroství světa je ta největší motivace, to vás žene dopředu stále. Navíc máme s kluky z dvacítky neskutečně skvělou partu a silný tým, který musí pomýšlet jen na nejvyšší cíle. Druhá věc je, aby se MS vůbec konalo.

Jak je to s Vámi a Extraligou? Teď jste hráčem Kert Parku, ale nastupujete i za juniorský tým, tím pádem jste herně velmi vytížen, jste za to rád?

Primárně nastupuji v Extralize, poté následuje 1. liga a když se objeví příležitost zahrát si za juniorku, tak neváhám. Všude se sešly velmi silné týmy s nejvyššími ambicemi. Byl bych sám proti sobě, kdybych váhal s tím, jestli mám jít hrát nebo ne.

Kdo myslíte, že bude na MS ve Vispu nejsilnějším soupeřem? Kanada, USA nebo Slovensko?

Nevím, jestli to bude Kanada, USA nebo Slovensko. My se budeme muset soustředit na každého soupeře stejně, zápas vždy začíná za stavu 0:0.


Jakub Laurinc patřil v roce 2018 k nejlepším hráčům na mistrovství světa v Kanadě do 18 let! Prokáže své schopnosti i ve dvacítce?