CROSSDOCK Extraliga

Jiří Christ přijal novou výzvu, stane se součástí realizačního týmu Letohradu!

Velká senzace se zrodila v Letohradě! Klub dokázal získat na lavičku opavského Jiřího Christa, který bude východočeskému celku příští sezónu po ruce. S ním do Letohradu přijdou tři nové tváře z Opavy, které by měly doplnit hráčský kádr Jelenů.

Získat medaili na světovém poli je vždy úspěch

V první řadě se vraťme k juniorské reprezentaci do 16 let, s níž jste podruhé jako hlavní trenér získal bronzovou medaili. Jak byste zhodnotil celý Světový pohár a jak si s odstupem času vážíte tohoto úspěchu?

Světový pohár hráčů do 16 let se konal opět u nás, a to v České Třebové. Zimní stadion nabídl dobrou možnost pro jeho konání. V tomto regionu je celá řada mládežnických týmů. Myslím si, že jsme předváděli dobrý hokejbal s maximálním nasazením. Tým vytvořil skvělý kolektiv a kluci si odvezli celou řadu vzpomínek a mnoho zkušenosti do dalšího hokejbalového života. Získat medaili na světovém poli je vždy úspěch a já osobně si vážím nejvíce přístupu hráčů s vystupováním, a to i mimo utkání. Třiadvacetičlenný kolektiv byl vybrán z 18 týmů z celé republiky. To ukazuje, že jsme vybírali opravdu poctivě. Všichni si odnesli do svých klubů ty nejlepší vzpomínky.

Je velká škoda, že jste si s U16 opět nezahráli finále... Kolik toho chybělo, abyste se mohli rvát o zlato a kde byl rozdíl mezi celky Kanady a tím Vaším?

Vysněné zlato je tou nejvyšší odměnou, ale tito hráči mají vlastně celou svoji sportovní kariéru před sebou. Kanaďané přivezli opět silné celky složené především z hráčů hrajících lední hokej. Rozdíl byl především v herním myšlení a mnohdy nás předčili v kombinaci. My jsme se snažili to nahradit silou, z čehož vyplynuly zbytečné fauly. A právě oslabení nás připravila o účast ve finále.

Letohrad se mi vždy líbil, vychovával mladé hráče, kteří mi prošli rukama

Teď zpátky na českou scénu, v Opavě jste položil funkci hlavního trenéra, což vedlo v opavském klubu k mnoha změnám, největší je asi ta, že příští sezónu se v Opavě bude hrát 2. Liga, není to škoda? Nemrzí Vás, že po dlouhých letech píle půjde Váš rodný klub zase o ligu níž?

Dvacet jedna let jsem stál na lavičce SHC Opava od jeho zrodu. Byly doby, kdy jsem chtěl se vším praštit a přestávalo mě to naplňovat. Svůj konec jsem avizoval už dříve, ale nikdo mi to nevěřil. Důležité bylo, že mnozí hráči ukončili působení v klubu a šli raději si jen zahrát místní regionální ligu. Někteří to nebyli schopni ani oznámit. Dnes máme v Opavě nové hřiště, a dokonce se nám podařilo stabilizovat finance. Bohužel většina hráčů odmítla hrát 1. Ligu, a to hlavně z důvodů velkých vzdáleností. Mně osobně tento stav velice mrzí, vždyť SHC bylo moje dítě.

Nově budete působit jako asistent hlavního trenéra v extraligovém Letohradu, jak tato senzace přišla na svět?

Je pravdou, že se mi docela nechtělo ukončit trenérskou činnost. Letohrad se mi vždy líbil, vychovával mladé hráče, kteří mi prošli rukama jak ve dvacítkách, tak i v šestnáctkách. Pěkný stadiónek se zázemím a v neposlední řadě i sympatický kolektiv lidí, kteří tam hokejbal dělají v čele s Petrem Fialou.

Co pro Vás tento krok znamená? Hráčům máte určitě co nabídnout, jaká bude Vaše hlavní role příští sezónu? Už jste Extraligu v minulosti trénoval?

Moje pozice je zcela jasná. Budu působit v roli asistenta Tomáše Frimla. Chci zcela upřímně pomoci třeba svými zkušenostmi. Extraligu jsem trénoval v letech 2005 až 2010. Od té doby se určitě Extraliga výrazně změnila.

Jak moc se těšíte na extraligovou štaci? V čem bude rozdíl mezi působením v 1. Lize a v nejvyšší české soutěži?

Těším se velmi, je to pro mě velká výzva. V mém věku se chci stále dívat dopředu a člověk by neměl žít ze vzpomínek. V Extralize hrají ti nejlepší hráči a rozdíl v úrovni je značný. 1. Liga se ale strašně vyrovnala a uvidíme, jak se budou předvádět třeba Dobřany.

Loňské čtvrté místo po základní části bylo pěkné

S Vaším příchodem do Letohradu je také spojen příchod tria hráčů z Opavy, konkrétně Zavřela, Holuši a Palcera, kteří by měli pomoci východočeskému celku v další sezóně. Jak se tento nápad zrodil? Kdo toto všechno vymyslel?

Spíše je to naopak. S jejich příchodem je spojen i můj příchod. Uvidíme, jak který z nich bude posilou a kdo z nich pomůže. Myslím si, že to vše ukáže doba a první jejich extraligové krůčky.

Myslíte, že Vaši tři opavští svěřenci budou mít v Letohradě místo hned od začátku sezóny? Nějaký ten výkonnostní rozdíl mezi Extraligou a druhou nejvyšší českou ligou tam asi bude…

To si vůbec nemyslím, záleží na mnoha okolnostech. Vojta Palcer a Martin Zavřel byli v Opavě tahouni týmu a byla s nimi spokojenost. Rozdíl mezi Extraligou a 1. Ligou určitě je. Je jen na nich, jak si budou počínat. Podstatné je, že mají velkou chuť se o místo v sestavě porvat.

Jak pomáháte letohradské družině v tuto chvíli? Podílíte se nějak na letní přípravě? A s jakými cíli půjde Letohrad do nadcházející extraligové sezóny?

V tuto chvíli se zúčastňuji jednou týdně tréninků. Hlavním mým úkolem je se seznámit s hráči a s fungováním klubu. S Tomášem Frimlem jsem v naprosté pohodě. A co se týká cílů pro nadcházející sezónu, tak si myslím, že loňské čtvrté místo po základní části bylo pěkné.