CROSSDOCK Extraliga

Práce Jardy si moc vážíme, naším cílem je teď tým omladit, odkrývá ústecký Fedák

Hokejbalisté ústecké Elby budou do nové sezóny mužské Extraligy vstupovat i s novým lodivodem na lavičce. Dlouholetá stálice Jaroslav Pavlík se totiž rozhodl svoji trenérskou kariéru minimálně na delší čas přerušit a Severočeši museli začít nastalou situaci řešit.

Doufám, že mi hráči premiérovou sezonu ulehčí

Trenére, přebíráte tým po úspěšném kouči mužských extraligových mužstev, který naposledy působil právě u Elby, Jaroslav Pavlík se teď už rozhodl nepokračovat. Vy sám v klubu dlouhodobě působíte, takže Vás jistě tento fakt velice mrzí...

Je tomu tak, mrzí a moc. Ale samozřejmě jeho důvody plně chápu a nezbývá nic jiného, než se s tímto rozhodnutím poprat. Vážím si nejen práce, kterou pro klub a celý hokejbal odvedl, ale i toho, že nám zprávu podal s dostatečným předstihem a rozhodně nám to časově pomohlo pro přípravu nové sezóny.

Mužský tým teď tedy přebíráte Vy, co to pro Vás znamená nového? A jedná se spíše o novou výzvu, nebo spíše o nějaký další posun ve Vaší trenérské kariéře?

Pocitů je mnoho... Něco nového, výzva, posun, jiný pohled na hokejbal, práce s hotovými hráči, kde už nemusíte tolik pracovat na jejich hokejbalovém vývinu. Na jednu stránku jsem se vždycky chtěl věnovat mládeži, na tu druhou však budu u hráčů, které jsme vychovávali. Cítím i povinnost v tomto ohledu našemu klubu pomoct, otázkou je, jak dlouho to půjde. Aktuálně se těším a doufám, že si s hráči půjdeme naproti a premiérovou sezónu mi v některých směrech ulehčí. A jistě i chlapi z realizačního týmu přidají své, mají desítky let zkušeností, což nejen mně, ale i hráčům určitě pomůže.

Minulou sezónu jste Elbu úspěšně dovedl k zisku juniorského titulu, nabízí se tak otázka, kolik bude nově příchozích mladých nadějných hráčů právě do prvního týmu?

Přechod hráčů z mládežnické kategorie do mužů je jistě nejen pro náš klub vždy pěkný oříšek. S jedním hráčem počítáme, někdo jde z města za vysokou, jiný výkonnostně zakopává a podobně. Každopádně další dva tři mladíky, kteří budou ještě věkem v juniorech, chceme v nejvyšší soutěži obouchat.

V Ústí je mnoho šikovných hráčů, musí ale chtít

Elbě se v posledních sezónách vyhýbal výraznější seniorský úspěch, bude toto hlavní cíl do nadcházejícího ročníku?

Cíl to bude, ale do budoucna. Pro příští sezónu jsme se rozhodli k řadě změn a ty se nezabudují během roku. Samozřejmě čím dříve, tím lépe. Každá vyšší postupová příčka bude výraznějším úspěchem.

Pracovat musíte i na kádru, jaké jsou a jaké třeba ještě budou pohyby?

Na kádru jsme začali pracovat takřka po výše zmíněném Jardovu konci. Ústí není malé, čítá další skoro dvacítku mančaftů v nižších soutěžích! A šikovných hráčů je tu habaděj, ale musí chtít. Přemlouvat je nebudeme. Někteří oslovení hráči nám potvrdili účast v přípravě. Proto bych se o pohybech ještě úplně nezmiňoval. Ne proto, že bych chtěl něco tajit, ale aby nevznikly nějaké diskuze a fámy, vše bude jasné na startu soutěže. Známe hokejbalové prostředí a já bych se v prvních chvílích chtěl soustředit na trénování, a ne na řešení nějakých diskuzí po sociálních sítích. Vyčkejme tedy na zářijovou soupisku. Jenom podotknu, že naším cílem je tým omladit, udělat pořádnou atmosféru, partu do kabiny a na hřišti nechat všechno. Ačkoliv začátek bude těžký, našemu týmu věřím a také věřím, že i naši fandové nám dají čas. I jejich podpora bude nesmírně důležitá!

Zakončeme to otázkou přímo na letní přípravu, kdy startovala a jaký byl celkový plán?

Letní přípravu jsme zahájili první týden v srpnu soustředěním, převážně právě s mladým jádrem. Hodnotím ho pozitivně. Od tohoto týdne se nabalil zbytek a trénovalo se třikrát či čtyřikrát týdně. Teď jsme se o víkendu zúčastnili SpeedDeer Českého poháru v Jičíně (3. místo pozn. red.). I ten leccos o připravenosti hráčů prozradil.