CROSSDOCK Extraliga

Kam až doletí Kometa v dalším ročníku 1. Ligy? Chceme hrát play off, nezastírá Štefka

Trenér Poličky, Pavel Štefka, má teď plné ruce práce. Na jedné straně musí držet pevnou ruku nad svými hráči, kteří podstupují letní dril. Jak a co chtějí natrénovat hokejbalisté Poličky nám kouč s mnohaletými zkušenostmi prozradí v rozhovoru.

Vyhrát základní část není prioritou

V posledních 3 letech jste se vždy dostali mezi 4 nejlepší celky 1. Ligy, dokonce jste celou soutěž jednou vyhráli, jaké jsou cíle do další sezony?

Samozřejmě, že play off chceme hrát, jestli naše cesta bude kratší nebo delší nemůžeme teď ještě odhadovat, kádr se tvoří a uvidíme, jaká bude soutěž po příchodu nových týmů.

Ještě nikdy Váš tým nevyhrál základní část, nejlepším výsledkem bylo 2. místo. Bude se pokoušet získat tu nejlepší možnou startovací pozici do vyřazovacích bojů v dalším ročníku?

No taktizovat rozhodně nebudeme, chceme vyhrát každý zápas, do kterého nastoupíme, na jaké umístění to bude stačit se uvidí. Vyhrát základní část, ale není žádnou prioritou.

Dalším tématem je letní příprava, mohl byste nám prozradit, jak vaši hráči trénují přes léto a co Vy osobně byste konkrétně chtěl, aby hráči zlepšili?

Máme čtyři tréninky týdně, což je v přípravné fázi minimum, aby hráč byl dobře kondičně připraven. To samozřejmě neznamená, že se na všechny tréninky scházíme v plném počtu. Pokud někdo nemůže, musí si tréninky nahradit individuálně.

Nové týmy znamenají velké oživení soutěže!

Máte v plánu nastoupit k nějakým přátelským zápasům nebo předsezonnímu turnaji?

Přátelské zápasy nehrajeme, většinou jsme o prázdninách lepili sestavu, jak se dalo a přípravné zápasy tak neměly valný význam.

Proběhly nebo proběhnou v týmu nějaké změny? Podzimy bývají z vaší strany jako na houpačce, kvůli nedostatku hráčů. Chystáte se doplnit kádr o nějaké posily?

Mělo by k nám přijít několik mladých hráčů na střídavé starty, převážně junioři do 20 let. A doufám, že se vrátí i veterán Roman Schauer a odehraje kompletní sezonu.

Jak se těšíte na „navrátilce“ do 1. Ligy? Vrátily se plzeňské Litice, Suchdol, Malenovice a Rakovník, který jste velmi potrápili ve čtvrtfinálové sérii v sezoně, kdy si Raci vybojovali Extraligu! Budete jim to chtít vrátit v plné parádě?

Osobně se těším moc, nové týmy vždy znamenají velké oživení soutěže a 1. Liga potřebuje takové oživení jako sůl. Soutěž se výkonnostně zkvalitňuje, ale bohužel to znamenalo spíše úbytek týmů. Tak doufám, že se trend otočí.

Jako zkušeného trenéra se Vás musíme zeptat na téma Dobřan. Jak myslíte, že si povedou v nejvyšší české hokejbalové soutěži?

To je těžká otázka, odpověď na ni by asi nejvíc zajímala Šlehyho (hlavní trenér Václav Šlehofer st. pozn. red.), zdravím do Dobřan (smích). Budu spíše tipovat. Hodně bude záležet na začátku soutěže, a především na šířce kádru. Na zápasy Extraligy už není optimální jezdit v 11 nebo ve 12 lidech. Pokud tohle podchytí včas, mohou se pohybovat na hranici play off.

Reprezentace do 20 let? Nikdo stále nemá nic jisté

S reprezentací do 20 let se zúčastníte kladenského Páňa Cupu 2019. Nominace je již známa a v ní se objevují dvě poličská jména, konkrétně Ondřeje Tobiáše a Mirka Kukly. Jste hrdý na to, že se dostali na tento turnaj?

Mám radost, že máme kluky v širším výběru. Zatím to nic neznamená, bude záležet na nich, ale už jen to, že dodáváme poslední dobou pravidelně hráče do mládežnických reprezentací, svědčí o tom, že u nás stále vyrůstají šikovní kluci. A co víc, často hrají i klíčové role lídrů svých týmů.

Turnaj je oset těmi nejlepšími celky v republice. Co budete chtít po vašich svěřencích? Jakým stylem hry se budete prezentovat?

Nemohu mluvit za hlavního trenéra, ale já budu chtít, aby každý zápas vyhráli. Na naší straně by měl být dobrý pohyb, velká motivace a aktivita. V zápase s mužskou reprezentací si kluci dokázali, že se můžou směle měřit s každým soupeřem, je to jen v naší hlavě. Konečné složení týmu je ještě hodně daleko, ale podle mne, těch asi 30 hráčů, kteří jedou do Kladna i včetně těch, co jsou tentokrát mezi náhradníky, je momentálně to nejlepší, z čeho budeme vybírat.

Mistrovství světa se blíží. Jak hodně se ještě bude měnit nominace hráčů, kteří odjedou do švýcarského Vispu?

Máme před sebou celou sezonu a stává se, že někdo jde výkonnostně dolů, anebo se dlouhodobě zraní a situace se úplně změní. Naopak se třeba objeví nějaký hráč, který udělá obrovský výkonnostní pokrok a o nominaci si řekne. Takže je to stále velmi otevřené, nemůžu za sebe o nikom říci: „Ten pojede určitě.“