CROSSDOCK Extraliga

Přípravu zahájili také rozhodčí. Na semináři byly představeny novinky v pravidlech

Rozhodčí vyšších soutěží se jako každý rok všichni společně sešli, aby před následující sezonou absolvovali nezbytný letní seminář, který byl klasicky doplněn o testy – jak pravidlové, tak nepopulární fyzické. Celá akce se konala ve dnech 3. – 4.8. v Pardubicích.

Výkony rozhodčích byly v minulé sezoně velmi dobré

Náročné předsezonní období nečeká jen hráče a trenéry, nedílnou součástí hry jsou také rozhodčí. Arbitři nejvyšších soutěží se pravidelně dvakrát ročně společně scházejí k semináři, kde bývá zhodnoceno předešlé období, jsou přestaveny připravované, či již schválené novinky z pravidel a řádů. Jeden takový seminář proběhl minulý víkend v Pardubicích.

Předseda Českomoravského svazu hokejbalu Martin Komárek na úvod semináře v krátkém proslovu výkony rozhodčích velmi kvitoval, názor sdílel také předseda komise rozhodčích pan Jaroslav Pikula. „Rozhodčí v loňské sezoně předvedli velmi dobré výkony, až na pár chyb ze začátku sezony jsme nemuseli řešit žádná vážná pochybení. Jak sezona gradovala, šly nahoru i výkony rozhodčích. Zejména pak v extralize se mění přístup mužstev k vlastní hře i rozhodčím, takže ubývá zákroků za hranou pravidel, nebo nesportovního chování vůči rozhodčím,“ komentuje předešlé období Pikula.

Testy jako nutné zlo

Nutnou součástí jsou také pravidlové testy, kde se musí extraligoví rozhodčí dostat nad hranici 90% úspěšnosti odpovědí, ostatní arbitři mají hranici nastavenu na 80%. Co se týče řádů, zde jsou limity ještě o něco přísnější. Na extraligové rozhodčí je vázána nutná 95% úspěšnost odpovědí, u ostatních rozhodčích je to 80%. Ani po splnění těchto limitů ale sudí nemají vyhráno, do celkového součtu bodů pro splnění podmínek k získání licence spadá také výsledek z běhu v podobě Cooperova testu, kdy každý jedinec musí podle věku uběhnout určitou vzdálenost. „S výsledky samotného semináře jsme spokojeni. Rozhodčí si v současné době nedovolí přijet nepřipravení. Pro extraligové rozhodčí by to automaticky znamenalo pád o soutěž níž na celou sezonu. Kromě zmiňovaných testů bylo hlavní náplní zhodnocení uplynulé sezony a řešila se příprava na sezonu novou. Změny nastaly také v pravidlech, ve způsobu posuzování nedovolené hry, nové změny v rámci jednotlivých soutěží. Součástí byly také videorozbory utkání. Letos byl vložen mimo jiné blok ohledně komunikace na hřišti, kde jsme vloni postřehli mírné nedostatky,“ upozornil Pikula.

Počty arbitrů rozhodně nejsou dostatečné všude

Jak je tomu s počty rozhodčích pro nejvyšší soutěže a obecně u nás? „Počet rozhodčích pro nejvyšší soutěže je v posledních letech stabilní. Někteří samozřejmě končí, ale nahrazují je mladí rozhodčí, třeba v rámci Junior programu, kde se spolupracuje s regionálními komisemi. V regionech je pak situace s počty sudích různá. Někde je jich dostatek, někde se musí vymýšlet občas i tvrdá řešení k tomu, aby soutěže byly kvantitativně pokryty. Všechno je pak i o mravenčí práci jednotlivých představitelů regionálních komisí. Pokud se budeme bavit o konkrétních počtech, v současnosti je v nejvyšších soutěžích okolo 50 rozhodčích, v regionech kolem dvouset,“ upřesňuje Pikula.

Nejen odborná hokejbalová veřejnost jistě zaznamenala, že se v poslední době čím dál častěji objevují na hřišti v pruhovaném dresu také ženy. „Počet žen se pomalu ale jistě rozrůstá, již to není jen o dvou, třech jménech a je dobře, že i ženy a dívky mají o pískání zájem. V rámci soutěží se pak objevují zejména v Lize žen, utkáních dorostenců a juniorů, samozřejmě ale pískají i regionální soutěže. Ty nejlepší poté mají šanci dostat se i na mezinárodní akce, jako je mistrovství světa žen nebo Světové poháry.“

Novinky v pravidlech

Jak již bylo zmíněno v titulku, kromě samotných fyzických a teoretických testů bylo na pořadu dne představení novinek v pravidlech, které vyšly v platnost od 1.7.2019. Ty vám představíme v nejbližší době v rámci samostatného příspěvku.