CROSSDOCK Extraliga

V extralize chci vsadit převážně na naše odchovance, odkrývá trenér Dobřan

Nováčkem v nadcházející a pomalu se blížící extraligové sezoně, budou dobřanští Šneci. Druhý celek ze západních Čech mezi českou hokejbalovou elitou si účast vybojoval vítězstvím v 1. Lize a svoje právo na posunutí na nejvyšší level po důkladném promýšlení nakonec přijal.

Nováček to nemá jednoduché nikdy

Trenére, jak složité bylo nakonec rozhodování o tom, jestli přijmout vybojovanou extraligu, nebo nikoliv?

Možná je to pro někoho jednoduchá záležitost, pro náš klub to ale bylo citlivé téma. Přece jen jsme malé město s určitými možnostmi. Podstatné bylo, že téměř všichni extraligu chtěli, a to byl jakýsi odraz někam. Osobně jsem ale chtěl, aby všichni v klubu, ale i ve vedení města, věděli, s jakou vizí do toho půjdeme a co všechno to bude obnášet nejen po sportovní stránce. K ní snad jen to, co to třeba bude mít za následky a podobně. Také bylo nejen pro mne důležité, co si k tomu řeknou právě zmínění z vedení města a i samotní hráči. Nebylo to tedy jen o tom: Chci hrát extraligu a hotovo. Na základě toho jsme si to pak v klubu i vyhodnotili.

Své si k tomu měli říct také hlavně někteří zkušení hráči, jaká slova padala od nich?

Lídři našeho týmu nejvyšší soutěž v Česku vesměs chtěli. Už si ji i vyzkoušeli, což ale zdaleka nic neznamená. Spíš to bylo tak, jak jsem zmínil. Nastínil jsem jim, jak to bude v extralize a v přípravě na ní vypadat. A kluci souhlasili. Teď se z těch tahounů týmu ukáží ti skuteční sportovci, protože extraliga je nepochybně těžší soutěž a nováčci to nemají jednoduché nikde. Když se vyhrává, jde všechno snáz. Jak říkám, teď poznám v našem klubu opravdové lídry a sportovce.

Po přihlášení soutěže je jasné, že budete muset zřejmě šáhnout i po posílení kádru. Bude tomu tak?

Nic není jasné, nemusím a ani nechci zas až nějak masivně posilovat. Není to otázka života a smrti. Předně dostanou prostor kluci odchovanci, kteří si soutěž vybojovali. Ale kádr budeme chtít pochopitelně nepatrně a hlavně citlivě doplnit. V týmu je možná 90 procent kluků, kteří mi prošli rukama v mládežnických soutěžích, a i když to ne vždy bylo ideální, chci prostě i v extralize na ně vsadit. Krom asi dvou starších kluků, je tu nejstarší hráč, kterému je 23 let. Tedy budeme hodně mladý mančaft. To ale není alibi. Naopak, svým klukům za ty roky věřím. A když to neklapne, pak slabší kusy dopadnou a zbylé to nepochybně posílí. Prostě, je to jen sport.

Jak to například bude s vaším synem, udržíte ho pro svůj tým, nebo bude nastupovat už jen za Kert Park?

U mladého nevím, má několik nabídek nejen u nás, ale i z ciziny. Dál ovšem studuje, což je pochopitelně priorita do života. Hrál letos dlouho, netlačím na něj, ale samozřejmě ho v týmu chci, a to nejen já, ale i ostatní kluci. Teď mi stačí, když ho na pravidelných nepovinných hokejbálkách během pauzy porazím. (směje se) Uvidíme, ještě je čas.

Nabízí se také otázka střídavých startů pro hráče podstatě z celé republiky, že? Pojedete třeba minimálně dvakrát hodně na východ od vás, navíc východní Čechy pak pro případné hráče z Moravy už nejsou tak daleko.

Ano, je to forma doplnění kádru. O tom jsem už mluvil, to může být otázka toho vhodného a citlivého doplnění. Každopádně chci, aby případně forma hostování, či střídavých startů, dávala smysl a koukat neustále dál. Jako doplněk tedy asi dobrý, nicméně střídavé starty, to budoucnost klubu nevyřeší. Máme tu i další šikovné kluky v dorosteneckém či juniorském věku a i jejich nasazení se vůbec nebojím. Dělali jsme a děláme to několik let a i v tomhle chci pokračovat. Mladí musí cítit, že probojovat se mezi muže je prostě nejvíc a až potom to ostatní. Samozřejmě bez dřiny či pravidelného tréninku to nejde. Souvisí s tím tedy hlavně to, že nechci, abychom se zde v klubu upínali pouze na mužskou nejvyšší soutěž. Máme tady v klubu mládež a je tudíž zapotřebí již od žáčků až po juniorku s mladými nadále permanentně pracovat, tak jako doposud.

Dva hokejbalové turnaje a pár změn v přípravě

Čekají na vás nelehké zápasy napříč republikou, věříte, že by vaše cesta mohla být lepší než například celku z Rakovníka? Ten se ke kýženému play off třeba jenom přiblížil, sezony pro něho ale v nejvyšší soutěži nedopadly často úplně nejlépe...

Řekl bych, že nás čekají spíš jen nelehké, respektive velmi těžké zápasy, to je jasné. Napříč republikou jsme totiž jezdili i v 1. Lize a mnohdy to bylo náročnější a nákladnější, než v soutěži o patro výš. Co se týká kluků z Rakovníka, nevím, jak bych to porovnával. Jasně, sledoval jsem je. Tehdejší Národku projeli suverénně. My 1. Ligu vyhráli s vypětím všech sil a i s potřebným štěstím. Ještě asi takhle, každý mančaft má své jádro hráčů, ale také své problémy, tedy také my i Rakovník. Každopádně jsem Rakům fandil, měli jsme tam i na střídavé starty naše dobřanské kluky. Třeba ligu znovu vyhrají. No a jestli bude naše extraligová cesta lepší, to nevím. Nastínil jsem, v jakém složení a s jakou vizí do ní půjdeme. O metách play off asi mluvit nebudeme, především poctivě makejme a koukejme pořád vpřed. Po nějakém 6. kole si řekneme, jak se nám to daří a stejně tak i po podzimu. Bude to pro náš klub perná zkouška, o tom není pochyb.

Na zaběhnutém koloběhu se pochopitelně nic měnit nemusí, každopádně budete mít letošní přípravu o hodně více náročnější, než byly ty předešlé, ještě prvoligové?

Něco málo se musí změnit, určité novinky nepochybně do tréninkového procesu zakomponujeme. To v plánu pochopitelně je. Že by to bylo ale jen kvůli extralize? To určitě ne. Na každý pád musí být ta hlavní změna u kluků. Po pohovorech v kabině cítím, že chuť mají obrovskou! Věřím, že to nebyla, není a nebude jen počáteční postupová euforie. Vše samozřejmě ukáží až ostré zápasy.

A jak bude vypadat váš letní program?

Dal jsem do kabiny delší volno, neboť jsme letos opravdu dlouho hráli. Nicméně na dobrovolné hokejbálky čí fotbálek chodíme každé úterý a čtvrtek ve velkém počtu lidí takřka permanentně. Věřím, že to není jen kvůli postupu. Prostě každý sportovec by se měl neustále udržovat, soutěžit a podobně. A že jsou úterky a čtvrtky o Gagarinův pohár hodně vyhecované, asi ani mluvit nemusím. (rozesměje se) Jinak přípravu oficiálně startujeme 4. srpna v neděli a pak již pojedeme tréninkovými jednotkami pravidelně. Ke konci léta, přesněji 24. srpna, jsme dostali pozvánku od Milana Maršnera na kladenský turnaj Páňa Cup. Dvoudenní měření s top týmy z Česka nám jistě ukáže více... Za týden potom pak odehrajeme tradiční turnaj u nás v Dobřanech s týmy spíše na úrovni 1. Ligy. To se budeme po Kladnu zase snažit hokejbalově probrat. Možná, že domluvím ještě nějaký přátelák, no a pak hurá do ostrých bojů. (usměje se) Jsem si opravdu vědom, že tahle sezóna bude pro Dobřany opravdu náročná a my se k tomu musíme postavit čelem a s maximální odpovědností. Tak přeji na závěr celé hokejbalové komunitě pěkné léto!