CROSSDOCK Extraliga

Alkohol na hokejbale? Vychlazenou dvanáctku v areálu nečekejte

Přemýšleli jste někdy, jak je to oficiálně s prodejem alkoholických nápojů v areálech hokejbalových hřišť? Možná budete překvapení, ale na sportovních akcích je ze zákona možno podávat pouze desetistupňové pivo či víno.

Pivo? Dvanáctku v areálech nečekejte

V poslední době se stále častěji setkáváme s otázkou, jak je tomu oficiálně s prodejem alkoholu v hokejbalových areálech. Mnozí fanoušci si pohled na hru nedokáží bez klobásy a vychlazeného piva představit. Občerstvení zahrnující také alkoholické nápoje ke sportu odjakživa přirozeně patří.

Je však velmi důležité vědět, že na sportovních akcích pořádaných svazem, regiony či kluby je prodej tohoto druhu nápojů striktně vymezen zákonem č. 65/2017 Sb.

Nemějte obavy. Na seniorských akcích si stále zlatavý mok vychutnáte, neočekávejte však nápoj s více než 4,3% alkoholu (typicky desetistupňové pivo). Jakmile má však turnaj či jiná podobná akce nastavený charakter pro děti, platí absolutní zákaz prodeje alkoholu, který zahrnuje dokonce i podávání alkoholu zdarma.

V případě porušení tohoto zákona se jedná dle stanovení §36 zák. č. 65/2017Sb. o přestupek, za který lze uložit pokutu až 50 000 Kč. Kontrolu dodržování zákazů stanovených v zák. č. 65/2017 Sb. může provádět jak Policie ČR, tak policie obecní.

Obec má pravomoc alkohol zakázat úplně

Svaz, region či klub, který pořádá akci určenou pro děti mladší 18 let může oznámit skutečnost o zákazu prodeje alkoholických nápojů dopředu a seznámit tak prodejce s touto skutečností.

Je důležité také pamatovat na fakt, že i pokud se jedná o akci dospělých, kde je prodej desetistupňového piva či vína povolen, má obec, ve které se akce koná, pravomoc vydat obecně závaznou vyhlášku, která by prodej alkoholických nápojů na akci omezila či úplně zakázala. Obce takto svěřené pravomoci samozřejmě využít nemusí, tuto možnost však mají.