CROSSDOCK Extraliga

Souhrn podzimní části Extraligy: Půlmistrem Kladno, v brankovišti čaroval Čapek

Podzimní část hokejbalové Extraligy je definitivně u konce. Nabídla nespočet překvapivých výsledků jak v rovině týmové, tak v té individuální. Pojďme se v krátkém příspěvku podívat, kdo vyšel z první poloviny základní části nejlépe. Některá jména vás jistě mohou překvapit.

Nejlepší tým

Začneme nejdůležitějším statistickým ukazatelem, a to umístěním týmů v tabulce. Kert Park před sezónou vyhlásil s omlazeným kádrem útok na další obhajobu, vysokými cíli se tradičně netajily Pardubice. Bylo jasné, že druhé housle nebude hrát také Plzeň či zodpovědně hrající Hradec Králové. Výkony nejen všech jmenovaných však předčilo Kladno, které díky deseti vítězstvím a pouhým dvěma prohrám přezimuje na čele tabulky s pohodlným pětibodovým náskokem a je jasné, že ve svých výkonech rozhodně nepoleví. Vždyť zisk posledního titulu tradičního člena extraligové špičky se datuje do roku 2015!

Nejproduktivnější hráč

V elitní desítce statistiky nejproduktivnějších hráčů nenajdeme mnoho překvapivých jmen. Za zmínku rozhodně stojí skvělé výkony dobřanských kanonýrů Václava Šlehofera ml. a Adama Bárty, či komety letošní sezóny Jiřího Tomáše, který navíc ovládl vícero diváckých anket. Další jména v TOP10 však budou všem hokejbalovým příznivcům dobře známá. Kupříkladu Martin Kruček, Tomáš Wróbel, Pavel Kubeš. Ti všichni se tradičně podíleli na mnoha brankách svých týmů, avšak čelo kanadského bodování po podzimní části okupuje pardubický Jan Bílý. Český reprezentant nasbíral v 11 zápasech skvělých 27 bodů (13 gólů +14 asistencí), což činí náramný průměr 2,45 kanadských bodů na zápas.

Nejlepší střelec

Vzhledem k výše zmíněným 13 brankám v 11 zápasech Jana Bílého nemůže být překvapením, že statistiku nejlepšího střelce taktéž ovládl právě forvard pardubického Autoskla. Na záda mu v této statistice dýchali Tomáš Wróbel a Jiří Tomáš, kteří vstřelili po dvanácti brankách, počet branek talentovaného mladíčka Jana Čejky se zastavil na čísle 11.

Nejlepší nahrávač

Góly střílí rád každý, avšak nespočet by jich nepadlo nebýt skvělých asistencí. Kdo se tedy v podzimní části projevil jako nejlepší tvůrce hry? Patnáct zářezů do kolonky nahrávek zapsal velezkušený Pavel Kubeš, ještě o jednu více pak přidal výše zmiňovaný Václav Šlehofer ml. Zkuste však předpovídat, co s míčkem na holi předvede Martin Kruček. Stálice útoku pražského Kert Parku nasbírala na podzim parádních 21 asistencí, z nichž mnoho bylo primárních.

Nejlepší brankář

Také v brankovišti jsme mohli sledovat nespočet skvělých výkonů. Šanci opět si zachytat v Extralize skvěle využil Lukáš Heczko, který hájí branku Karviné, tradičně nezaostával ani brankář mistrovského Kertu Petr Mikl. Všem svým konkurentům však ve statistice průměrně obdržených branek na zápas výrazně uniklo kladenské duo Jan Jirotka, Vít Čapek. Druhý jmenovaný i přes svůj nízký věk dokázal udržet průměr obdržených branek na obdivuhodném čísle 1,57 a zaslouženě se stal nejlepším brankářem podzimní části Extraligy.