CROSSDOCK Extraliga

Musíme sbírat bod po bodu a hlavně u nás v hale, upozorňuje hráč víkendu Tomáš Chyba

V úterý 19. listopadu proběhla na sociálních sítích tradiční fanouškovská anketa o nejlepšího hráče uplynulého hracího víkendu v Extralize mužů. Z drtivého vítězství této ankety se raduje obránce Mostu Tomáš Chyba.

Přeci to nemohou skoro furt vyhrávat hráči Ústí

S 202 hlasy od hokejbalových fanoušků jste ovládl anketu o nejlepšího hráče uplynulého hracího víkendu v Extralize mužů. Potěší takové dílčí ocenění během sezóny, kdy se Vám navíc týmově moc nedaří?

Určitě to potěší, ale neberu to jako nějaké velké vítězství. Zde je to spíše o tom, kdo má více kamarádů a kdo to víc sdílí na facebooku. Každopádně jsem rád, že moji přátelé a rodina (hlavně můj brácha - ČAU), to kolem mě dokázali a porazili soka z Ústí nad Labem. Přeci to tam nemůžou skoro furt vyhrávat oni (úsměv).

Cenu za nejlepšího hráče víkendu jste si však právem vysloužil za 2 góly a 3 nahrávky ve dvou víkendových zápasech, což je na obránce slušný počin. Popište čtenářům své dvě trefy a která z nich byla cennější?

V zápase s Plzní jsme hráli přesilovou hru a stál jsem jako vždy na své pozici, na hrotu mezi modrou a červenou, dostal jsem přihrávku a z voleje jsem to střelil přesně k tyčce. Druhá trefa byla proti Hradci, která byla samozřejmě cennější, už hlavně z důvodu, že jsme si ze zápasu odnesli dva body. Bylo to v prodloužení, kdy ihned po vhazování se mrskal míček mezi hráčema, seběhl jsem si pro něj a v souboji jeden na jednoho jsem si míček dokázal posunout dál. Pak jsem už běžel sám na brankáře, vystřelil jsem na tzv. mrtvou nohu a se štěstím si to brankář srazil do branky.

Venkovní zápasy moc nezvládáme, jezdíme v malém počtu

V Plzni jste v sobotu 16.11. utrpěli vysokou porážku 10:3… Čím to, že dostáváte často od soupeřů tolik gólů?

My bohužel všeobecně venkovní zápasy moc nezvládáme. Jezdíme v malém počtu a například proti soupeřům, jako je Plzeň, to člověk nemůže zvládnout. Další příčinou je, když dostaneme rychle góly, tak se nedokážeme oklepat a už tam padá jeden za druhým.

Druhý den jste ale potvrdili svoji sílu v domácí hale, kde jste srazili na kolena Hradec Králové 3:2 po prodloužení. Co rozhodlo o vašem úspěchu? Po první třetině jste prohrávali 0:2, v kabině tak asi muselo být hodně dusno, že?

V situaci, ve které jsme, musíme sbírat bod po bodu a hlavně u nás v hale, kde se nám aspoň herně trochu daří. Bohužel jsme po první třetině prohrávali 0:2. Nacházíme se na pozici, na které nechce být žádný tým, pokud by přišlo v šatně hádání, rozbroje apod. bylo by to jen špatně. Po třetině jsme si řekli, že budeme aktivní a pokud se nám podaří snížit na rozdíl jedné branky, jsme ve hře a můžeme bojovat o body. Po pár minutách byl stav 2:2 a konec zápasu už víte jak dopadl...

Proti Hradci Králové jste byl u všech tří mosteckých gólů. Na první dva jste nahrával, v prodloužení jste pak vystřelil vítězství za 2 body. Posilní Vás tato důležitá výhra do dalších zápasů? Konečně jste se odpoutali ze dna tabulky, je to motivující?

My jsme rádi, že nejsme poslední, ale když se podíváte na tabulku, jeden zápas a můžete být dole a nebo se vám podaří dva, tři získat a jste na hranici play off, takže já to beru tak, že šance máme. Na poslední místo už nechci pomýšlet a tak doufám, že v sobotu nastoupíme v co nejsilnější sestavě a Ústí porazíme.

Každý hráč by chtěl hrát play off a bojovat o titul

Letošní sezóna Vás nezastihla v příliš dobré formě. Čím to, že jeden zápas totálně prohrajete, a pak dokážete udolat vítězství proti favorizovaným týmům Hradci a Karviné?

Víte, tuhle otázku si dost často pokládám i já a nechápu to. Možná to je díky tomu, že doma máme náš leštěný beton a jsme na něj zvyklí. A pak tam máme naše drahé polovičky a ty nám dávají domácí prohru pěkně sežrat (smích), tak radši soupeře porazíme (smích).

Netrápí Vás osobně, že byste v jiném klubu mohl hrát o titul? Neplánujete pro jarní část změnu působiště? To pak ale Most bude dost v nesnázích, přeci jenom naprostou většinu gólů zařizujete Vy!

Každý hráč by chtěl hrát play off a bojovat o titul, a já nejsem výjimkou. Na druhou stranu, jsem v Mostě, bojuju tu a nechci, aby Most spadnul. A to nechci jen já, ale celý náš tým a všichni lidi kolem něj. Já věřím, že přestávka, kterou potřebujeme, nám všem prospěje. Vyčistíme si hlavu a půjdeme na to znovu. Jestli plánuju odejít? Nabídky mám. Momentálně jsem v Mostě a dokud tu budu, budu odvádět výkon, kterého jsem schopný.

Otázka na závěr. V létě jste zažil své první mistrovství světa. Co říkáte na to, že byl trenér Jiří Mašík opět jmenován na post hlavního kouče? Je to pro národní tým dobře a budete bojovat i o další světový šampionát, který bude kvůli své kanadské destinaci jistě velkým lákadlem?

Pro mě byl osobně Jirka výborným trenérem, i po lidské stránce, a dal tomu opravdu všechno. Takže mě opětovné jmenování nepřekvapilo. Já osobně hraju hokejbal, protože mě baví, protože ho mám rád a pokud mi bude zdraví přát, jsem připraven.