CROSSDOCK Extraliga

Extraligové statistiky ovládají stabilní plejeři, nechybějí ale nováčci ani navrátilec!

Extraliga mužů odstartuje nadcházející víkend svůj poslední hrací měsíc v tomto roce, na většinu týmů čeká vždy nabitý víkendový program, jenž určí půlmistra a některým celkům zároveň nasadí ještě většího brouka do hlavy, co přes zimní pauzu do jara změnit.

Tahouni už vystrkují růžky napříč všemi kluby

O tom, kdo vede statistiku kanadského bodování, jsme už napsali mnohé. Je jím ústecká kometa Jiří Tomáš, který v prosinci bude slavit teprve jedenadvacáté narozeniny. Už i tak dokáže větrat všechny extraligové obrany, kdy těží především ze své rychlosti a techniky. Jeho momentální výčet? 11 gólů a 5 asistencí za devět zápasů! Pastee hráč měsíce za září je navíc zaslouženě i v momentální nominaci za nejlepšího plejera října!

Ale pozor! Statistika už rozhodně nemá tak jednoznačný vývoj, jako tomu bylo ze začátku sezony. Pouhé dva body za ústeckým borcem je naopak roky oplývající pardubický forvard Jan Bílý, který stihl svůj výčet sedmi branek a stejného počtu asistencí nasbírat navíc pouze v šesti zápasech! Autosklo má ve svých řadách i další hokejbalové "matadory", Pavel Kubeš je vidět především s devíti asistencemi, Petr Filip zase potvrzuje pověst šutéra s tvrdou ránou, kterou s gólovou tečkou letos předvedl už sedmkrát.

Z Kert Parku už tradičně přifukuje svoji osobní statistiku Tomáš Wróbel, jenž má za sedm zápasů třináct kanadských bodů. V popředí už je i známé bratrské duo Kručků, zatímco Jiří se vyšvihl v říjnu na dohromady jedenáct kanadských bodů, Martin zapisoval už od začátku sezóny a má o jeden bodík více.

Kladenským Rysům zase pomáhá od začátku ročníku hlavně Dominik Barnošák. Známý vousáč začíná opět potvrzovat roli střelce a jeho momentální výčet šesti branek a pěti asistencí je minimálně dobrým základem pro další individuálně povedený ročník.

A ptáte se po zmiňovaném ústeckém hráči i na nějaké další překvapení? Za naši redakci se pohled jednoznačně upírá do Dobřan! Nováček má totiž ve svých řadách nyní hned dvojici borců, jež patří do top 10 tabulky bodování. Václav Šlehofer prokazuje svoje loňské zkušenosti z mistrovské sezóny na Lužinách a letos má už jedenáct kanadských bodů. Mnohem větší překvapení zní však jinak: Adam Bárta! Třiadvacetiletý borec má na svých bedrech ve své první pořádné extraligové štaci za sedm zápasů dvanáct kanadských bodů! I on aspiruje na Pastee hráče extraligy měsíce října.

Kde mají brankáři dobře postaveno?

Nesmíme opomenout ani strážce svatyní. V posledních letech jsme byli zvyklí zmiňovat především jméno letohradského Jana Šimary, který se však zatím letos ještě s pořádnou formou nesetkal a patří mu až šestá příčka s číslem 2,67 inkasovaných gólů na zápas a s úspěšností lehce pod 91 procent.

Na předních příčkách jsou naopak dva novicové, respektive jen jeden, jelikož momentálně první Lukáš Heczko už má s českou extraligou bohaté zkušenosti, ale v posledních letech v ní nechytal. Teď se rozhodl pomoci Karviné, a to se mu zatím daří náramně! Za čtyři zápasy průměr 1,5 obdrženého gólu na utkání není vůbec špatné číslo! Když se k tomu přidá ještě úspěšnost 93,10 procent, mohli by Slezané letos hrát prim i s mnohem výše postavenými celky v tabulce.

A druhé zmiňované nové jméno? Jihočeský mladík Vít Čapek se v juniorském reprezentačním roce dohodl na angažmá na Kladně a důvěru trenérovi Kadlecovi zatím splácí náramně! Za pět zápasů má průměr 1,6 inkasované branky na zápas! Úspěšnost 91,84 procent pak také zní pro devatenáctiletý talent hodně dobře.