CROSSDOCK Extraliga

Kladno přetlačilo sympaticky hrající Most a Rysové jdou do čela extraligové tabulky!

V sobotu 26. října se v rámci Extraligy hokejbalu odehrál pouze jeden duel. HBC Most, který se krčí na dně tabulky, přivítal ve svém krytém svatostánku loňského vicemistra z Kladna.

Každý chvilku tahal pilku, „zářez“ z toho ale nebyl

Hned zkraje utkání byl Most vyloučen a Kladenští si po půl minutě od úvodního vhazování zahráli přesilovou hru. Tu ale Severočeši ubránili a začala velice zajímavá zápletka. Hned v první třetině zahodil velkou příležitost domácí forvard Drož, jenž z předbrankového prostoru umístil míček mimo Jirotkovu klec. Na druhé straně se v přesilové hře prezentoval krásnou přihrávkou mezi kruhy Pražák, který našel osamoceného Prokopa, ten ale vyprášil hruď Svobodovy vesty střežící branku Mostu. Do konce úvodní části se hra vesměs přelévala z jedné strany na druhou, k vidění nebylo moc vyložených šancí a do kabin se v první přestávce šlo za nerozhodného stavu.

Most si žehral na častá vyloučení, Chyba orazítkoval tyč!

Most vlétl do druhé periody jako smyslů zbavený a odhodlaný urvat první vítězství v letošní sezóně! Singer využil bojovnosti svých spoluhráčů, protlačil se od mantinelu před Jirotku, jenž i s trochou štěstí vychytal pokus mosteckého hráče. Dramatický duel pokračoval i v obranném pásmu Mostu, kde Důras minul po odražené střele Schnaubelta zcela odkrytou klec Svobody! O pár vteřin později se mostecký Vébr hnal po krásném lobu sám na Jirotku, ten si ale s jeho zakončením poradil.

V polovině druhé patnáctiminutovky ale přišlo vyloučení mosteckého energicky hrajícího Singera a Kladno obdrželo několikátou možnost hry v početní převaze. Tu těsně před jejím koncem využil Štěpán Důras, který z mezikruží dorážel míček za záda Svobody po střele obránce Soukupa – 0:1. Most se ale vůbec nevzdával, těsně po obdrženém gólu se prodral do úniku Marek Chytrý, jenž ale trestuhodně přestřelil horní tyč kladenské svatyně. Most si musel žehrat na vyloučení, protože si Kladno zahrálo 45 vteřin dlouhotrvající přesilovku 5 na 3, tu sice nevyužil, ale Severočechům musely ubývat síly jako na běžícím páse.

Před koncem druhé periody se ještě ve dvou proti jednomu hnali mostečtí hráči Novák s Chytrým, když druhý jmenovaný zahodil další velkou šanci, následně se Krajíček prezentoval krásně vyhraným vhazováním na Chybu, který orazítkoval tyč Jirotkovy branky! Místo vyrovnání přišel ale protiútok Kladna, jež ale už žádný gól vstřelit nedokázalo a do kabin se šlo za stavu 0:1 pro hosty.

Kladno definitivně zlomilo odpor Mostu další přesilovkou

Od začátku závěrečné patnáctiminutovky se hrál urputný vyrovnaný hokejbal, hra se začala přelévat ze strany na stranu, k vidění bylo mnoho zblokovaných střel. Právě obětavost hrála ve třetí třetině prim na obou stranách. Deset minut před koncem utkání si Most zahrál přesilovku, měl velkou příležitost na vyrovnání, ale opět to nedopadlo. Na druhé straně se také vylučovalo, domácí se početní převaze Kladna ubránili a mohli opět spřádat plány na vyrovnání. Poslední perioda byla hodně kouskována vyloučeními na obou stranách.

Místo velkého závěrečného tlaku severočeské družiny se zbytečně nechal vyloučit domácí útočník Chytrý a Kladno využilo druhou početní převahu v utkání, když se Michal Dědič napřáhl skoro až ke stropu a z dálky propálil vše, co mu stálo v cestě – 0:2. Do konce zápasu už zbývalo málo času, Most se ještě snažil, ale bylo pozdě. Kladno si tak po tuhé bitvě připsalo do tabulky další tři body a vyšplhalo na průběžné 1. místo nejvyšší soutěže v České republice. Most se bohužel i přes dobrý výkon krčí na poslední příčce se ziskem jediného bodu ze 7 zápasů.

Ohlasy trenérů:

Daniel Dvořák (trenér HBC Most): „K bodům jsme daleko neměli. Ale dostali jsme smolný gól na 0:1, kdy byl dorážející hráč přesně v místě, kam šel vyražený míček po nepovedené střele obránce. Potom už jsme museli ke konci hrát vabank a v oslabení jsme dostali definitivně rozhodující úder. Nedáváme góly. To je velký problém číslo jedna, neprosadíme se ve hře pěti proti pěti, ani při početních výhodách. Pokud nedáme branku, tak logicky nemůžeme myslet na vítězství... Tohle musíme co nejrychleji zlepšit, jinak se rozhodně nikam neposuneme.“

Jaroslav Procházka (asistent trenéra HBC Klado): „Shodli jsme se, že vlastně ani nevíme, proč je Most poslední. Vůbec nehráli špatně, výhru jsme doslova vydřeli. Do zápasu jsme vstoupili špatně, drželi jsme zbytečně dlouho míček na hokejkách, neměli jsme potřebnou rychlost, proto jsme se také dlouho nemohli prosadit. O první přestávce jsme tak už moc dobře věděli, že pokud chceme myslet na tři body, bude to už bolet. Most jsme totiž postavili na nohy. Naštěstí jsme zápas dokázali dotáhnout do vítězství, které jsme si asi v celkovém součtu za výkon zasloužili. A že jsme se posunuli do čela tabulky? Věděli jsme, že se tak může v případě naší sobotní výhry stát, ale úplně jsme na to nekoukali.“