CROSSDOCK Extraliga

Hokejbal je hra chyb, my jsme jich udělali méně, těší Hráče víkendu Lajčiaka

Přestože uplynulý víkend nabídl v hokejbalové Extralize mužů pouze čtyři utkání, ani tentokrát jsme vás neochudili o hlasování o nejlepšího hráče víkendu. Z několika zajímavých jmen a počinů jste nakonec jako nejlepší zvolili ten od Lukáše Lajčiaka z Letohradu, který zaznamenal hattrick.

S výsledky jsme spokojeni, předvedená hra může být lepší

Lukáši, Letohradu se letos poměrně daří, jak jste s herním projevem týmu spokojen Vy sám?

Střídali jsme lepší a horší výkony. Momentálně se nacházíme ve středu tabulky, která je velmi vyrovnaná. Určitá spokojenost s výsledky je, ale ne vždy byla spokojenost s předvedenou hrou. Do konce základní části je ale ještě dostatek zápasů, tak věřím, že výsledky a hra budou lepší a tím pádem i naše spokojenost bude větší.

A co Vy osobně, předvádíte to, co od sebe očekáváte? Cítíte se na hřišti dobře, nebo shledáváte nějaké nedostatky?

V mém věku se snažím hlavně nezranit a dohrát zápas, což se mi zatím daří, tak doufám, že to bude pokračovat. Proto v tomto směru předvádím přesně to, co od sebe očekávám. Vyhýbají se mi zranění, takže se na hřišti cítím skvěle a jsem rád, že i v tomto „mladém“ věku zvládám náročné extraligové zápasy.

Sportovec by soupeře neměl nikdy podceňovat

Minulý víkend jste odehráli zápas v Dobřanech, kterým se letos jakožto nováčkovi příliš nedaří. S čím jste teda do tamní haly jeli, nehrozilo podle Vás nějaké podcenění soupeře?

Podcenění v žádném případě. Sportovec by neměl soupeře podceňovat nikdy a když to někdy udělá, tak mu to sport v budoucnosti vrátí. Vždy je třeba hrát s pokorou a zdravým sebevědomím. My jsme potřebovali po dvou prohrách opět vyhrát, proto jsme nastoupili koncentrovaní a v plném nasazení. Našim cílem bylo v zápase zvítězit, a to se nám nakonec podařilo.

Dobřany mají zajímavě složený kádr, který však neoplývá tolika zkušenostmi. Nejsou tedy podle Vašeho názoru čtyři obdržené branky příliš?

Někdy jsou čtyři góly hodně, jindy málo. V tomto zápase ani ty čtyři góly soupeři na vítězství nestačily. Chtěli jsme hrát zodpovědně ze zabezpečené obrany, a nakonec to podle výsledku byl zápas bez obran. Na druhé straně to byl velmi atraktivní duel pro diváky, kteří viděli třináct krásných gólů. Pro diváky určitě lepší výsledek, než kdyby to skončilo 1:0. Horší to bylo pro trenéry na obou lavičkách, ti asi moc radost z obranné hry neměli.

Padly góly do Vaší sítě vyloženě po nějakých chybách? Mohli jste se jim nějak vyvarovat?

Hokejbal je hra chyb. My jsme jich udělali v zápase méně, proto jsme vyhráli. Samozřejmě, že kdybychom chyby nedělali, dostaneme méně gólů, ale na „kdyby“ se nehraje, proto se musíme ze zápasu a našich chyb poučit, abychom je v dalších zápasech neopakovali. Když se nám to podaří, budeme dostávat méně gólů. Čím méně obdržených branek, tím větší šance na výhru.

Snažili jsme se střílet z každé pozice

Teď k příjemnější části, Vy sami jste totiž vstřelili branek devět. V útoku se Vám tedy očividně podařilo splnit to, co jste si naordinovali, že ano?

Snažili jsme se střílet z každé pozice a být důslední v předbrankovém prostoru, což se nám vcelku dařilo. Devět gólů je skvělá střelecká vizitka, ale nesmíme to přeceňovat, protože po výborném vstupu soupeře do třetí třetiny a snížení z 1:5 na 3:5 jsme díkybohu vstřelili šestý gól, který Dobřanům opět vzal vítr z plachet a nezůstalo jim dost sil na závěr zápasu, kde se nám podařilo vstřelit ještě tři branky.

Vy sám jste vstřelil tři góly za sebou, což znamená čistý hattrick! Pamatujete nějaký podobný individuální úspěch? Která branka byla podle Vás nejhezčí a hlavně nejdůležitější?

Když jsem byl mladší, tak jsem byl střelecky aktivnější, takže pár hattricků jsem v mé dlouhé kariéře určitě dal. Momentálně jsem v Letohradu přijal spíše jiné úlohy než střílení branek. Takže v poslední době jich až tolik není, proto mě těší, že jsem si opět připomněl starší časy. Nejdůležitější pro mě byl vyrovnávací gól na 1:1, který trochu otupil výbornou hru soupeře ze začátku zápasu. A nejhezčí asi ten třetí, kdy jsme se při signalizovaném trestu pro soupeře výbornou kombinací dostali až před branku soupeře, kde jsem dostal skvělou nahrávku od Fídi (Filip Faltus, pozn. red.) a já jsem to z první poslal do brány.

Delší pauzu mezi zápasy vítáme

Tento víkend máte volno, hrajete až příští sobotu na Lužinách. To bude jistě nesmírně složitý zápas. Budete se díky delší pauze na Kert Park nějak zvláštně připravovat?

Jsme velmi rádi, že si můžeme od hokejbalu trochu oddechnout a věnovat se rodinám a přátelům. Proto jsme tento týden jeden trénink vypustili a budeme pokračovat v klasickém tréninkovém režimu příští týden. Nic speciálního se vymýšlet nechystáme. V lize se střetáváme často, proto se navzájem nemáme moc čím překvapit. Na zápas proti tak kvalitnímu soupeři, jakým Kert Park je, se velmi těšíme. V úterý máme jeden trénink, v pátek druhý, na kterém zlehka potrénujeme, trochu si zastřílíme a zahrajeme. Po něm půjdeme všichni na večeři a nějaké pivko, abychom v sobotu byli na soupeře z Prahy připraveni.