CROSSDOCK Extraliga

Plzeňský začátek třikrát venku? Optimální to není, neskrývá neklid trenér Kadaně

Hokejbalová Extraliga se naplno opět rozeběhne už toto sobotní dopoledne. Celek z Plzně pocestuje ke své premiéře do Mostu, který je posilněn druhým místem ze SpeedDeer Českého poháru. Mečouny zase může těšit a táhnout povedená letní příprava a zlepšující se výkony z konce předešlého ročníku.

Další změny v přípravě, stejně jako v zimě

Trenére, proběhlo během letní přestávky u plzeňského klubu všechno tak, jak jste si naplánovali?

Myslím si, že ano. Odtrénovali jsme vše, co jsme si naplánovali, takže můžeme být spokojeni. Zase jsme změnili charakter přípravy, jako jsme se to snažili už v zimní přestávce, takže jsme byli už podstatě od začátku přípravy více na hřišti. To bylo pro hráče určitě velké plus. Dá se říci, že ten poměr tréninků na hrací ploše a na oválu byl tentokrát daleko větší v naší hale.

Na přelomu srpna a září jste pak vyrazili na závěrečné víkendové soustředění na Šumavu, to splnilo také očekávání?

I s ním jsme byli spokojeni. Zaměřovali jsme se tam především na detaily hry, kterou chceme v sezóně hrát. A potom jsme dali prostor už i zábavnějšímu programu, takže jsme připravili nějaké soutěže. Na konec celého kempu jsme ještě sehráli přípravný zápas s Prachaticemi, ale ten z naší strany nebyl úplně povedený. Měli jsme totiž nějaké hráče zraněné, nebyli jsme kompletní, takže jsme nic nechtěli před startem soutěže obou týmů riskovat. Nepřineslo nám to žádné extra plus, asi tak bych to řekl. Ale i za toto utkání před začátkem sezóny jsme byli pochopitelně rádi.

Když jste zmínil kádr, jakými změnami prošel ten plzeňský přes léto?

Na tuhle sezónu jsem se domluvil s Adamem Vágnerem, zkušeným obráncem, že odehraje kompletní sezónu. Možná to bude jeho poslední, ale to se teprve uvidí. Bude pro letošek i kapitánem Plzně. Skončil naopak Stanislav Kastner a Jiří Kavalír. Na jaro jsem tak předběžně domluvený na návrat Michala Slance, který bude hrát na podzim ještě ve Švýcarsku, ale v prosinci se vrací do Čech a pak by se měl zapojit s námi do přípravy. Od začátku sezóny počítáme ještě se čtyřmi juniory, které bychom chtěli více zapojovat.

Musíme se snažit, abychom si venkovní start nepokazili

Start Extraligy vás nečeká vůbec lehký, hrajete třikrát za sebou venku. Nevidíte v tom problém?

Vidím, ale upřímně nevím, jak se na to dívat. Optimální los to určitě není, ale zkrátka nesmí nás to nijak svázat, kdybychom hráli totiž třikrát na začátku doma, měli bychom zase vyhrávat, v pozici domácího týmu. Situace je taková, že začínáme třikrát venku, pak máme víkend volno, po kterém doufám, že budeme vstupovat do domácí premiéry z dobré tabulkové pozice. Nebude to ale vůbec jednoduché, to víme už teď.

Na druhou stranu, v průběhu sezóny Vás pak s přispěním zimní přestávky čeká hned sedm domácích zápasů za sebou! To je druhý extrém…

Jo, to máte pravdu, letos nám los příliš nepřál. Není to optimální, ale pořád máme ty body ve vlastních rukou a víme, že kádr máme dostatečně silný. Jak se ale říká, start dělá hodně, musíme se proto hodně snažit, abychom si ho letos venku u našich soupeřů nepokazili.

Podle přesunů u ostatních extraligových klubů se i letos očekává, že sezóna bude ještě více vyrovnaná. Sledoval jste přes léto ostatní přesuny, a jak se na nadcházející sezónu z pohledu ambic Mečounů díváte Vy?

Rádi bychom se opět zařadili ke špičce, a to už od začátku sezóny. Musím ale popravdě říct, že jsem ostatní kluby přes léto nesledoval. Měli jsme totiž dost práce v našem, řešili jsme přípravu, jak tým doplnit a naladit na novou sezónu a podobně. Kromě zmíněných změn v kádru jsme se totiž ještě domluvili na návrat během podzimu Michala Průchy, který hokejbal nehrál dva roky, protože byl v Praze. Řešili jsme, kde bude trénovat a jak ho zapojit do týmu. Od začátku sezóny ale určitě nebude. I kvůli těmto věcem jsem se tak letos soustředil především na svůj tým a změny u ostatních uvidíme až přímo na hřišti při zápasech.