CROSSDOCK Extraliga

V Letohradu si zvykali na nový povrch. Sezona bude zase náročnější, tuší Friml

Česká hokejbalová extraliga už doslova klepe na dveře. Již tento víkend se rozhoří napříč republikou boje o první letošní body, které budou chtít pochopitelně ukořistit také hráči Letohradu. Ty čekala klasická letní příprava, která však nebyla úplně tak identická s těmi předchozími.

Od začátku přípravy na hřišti

Trenére, jak vypadala letošní letní příprava v Letohradu, došlo na nějaké novinky, nebo jste volili už zaběhnutý systém?

Přípravu jsme začali 4. července, od kdy jsme trénovali třikrát v týdnu, tedy v úterý, čtvrtek a sobotu. Jediná změna tak byla, že jsme v úterý chodili na hřiště, abychom si co nejvíce zvykali na nový plastových povrch. Od srpna už potom trénujeme klasicky třikrát týdně jenom na hřišti.

Byla ta příprava tedy odlišná pouze v tom, že si zvykáte právě na zmíněný nově položený plast na vašem hřišti?

Ano, přesně tak. Ta hra na tomto povrchu je odlišná, oproti asfaltu, který jsme měli v Letohradu oproti většině týmů o hodně déle než oni. Na plastu je daleko rychlejší vedení míčku a vlastně i všechno s tím spojené. I proto jsme už od začátku přípravy zařadili tréninky přímo na hřišti.

Nebojíte se trochu, že přicházíte o takové to pověstné plus v podobě vašeho povrchu, na kterém jste hráli asi nejlepší hokejbal z celé extraligové party?

Je pravda, že to výhoda byla. Hra na asfaltu nám vyhovovala a pro soupeře bylo o to horší hrát u nás, když už skoro všichni měli plastový povrch. Musíme se s tím ale nějak poprat, přechod na plast už byl také potřeba.

Největší posílení přichází z Opavy

Přesuňme se ke kádru, jak ten se pozměnil, a kdo především odešel?

Kariéru ukončil Jiří Košťál, ale u toho člověk nikdy neví, jak mu to bude chybět (usměje se). Nejspíše celý podzim nebude hrát Jan Lux a Jan Havlík, který u nás měl střídavé starty.

Z Opavy naopak přichází hned trojice mužů, včetně nového asistenta. Dá se tato novinka nazvat už spoluprací s Opavou, nebo to je vyloženě kvůli tomu, že Slezané nepřihlásili 1. Ligu?

Ano, a moc nás tato spolupráce těší. Když jsme zjistili, že Opava nepřihlásila 1. Ligu, tak jsme se spojili s Jiřím Christem, jestli by byla možnost získat některé hráče z jejich týmu. Dohodli jsme se na třech, a tak přichází Vojta Palcer, Adam Holuša a Martin Zavřel. Kluci se s námi připravovali už celý srpen. Dohodli jsme se, jak už se prezentovalo, na spolupráci i s Jiřím Christem, který se zapojuje do realizačního týmu. I to nás moc těší.

V Extralize máte s Letohradem opět co obhajovat, bude pro vás ve zvyšující se konkurenci tento úkol zase o hodně těžší, než tomu tak bylo třeba minulý rok?

Každý ročník je náročný a myslím, že tato sezóna bude ještě daleko složitější, než ta loňská. Týmy kvalitně posílily a čeká nás tak opět hodně vyrovnaná soutěž. Musíme v každém utkání podávat co nejlepší výkon, protože si skutečně myslím, že tentokrát bude každý vybojovaný bod v základní části ještě cennější.