2. liga

Havířov se po více jak 25 letech dočkal hokejbalového svatostánku! Co dál?

Na začátku září obletěla hokejbalový svět výtečná zpráva. V Havířově byly dokončeny práce na zbrusu novém hokejbalovém hřišti, které disponuje plastovým povrchem, krásnými střídačkami i světelnou tabulí.

O tom, že si zahraju doma, jsem začal věřit, až když začala výstavba

Havířov se konečně dočkal zbrusu nového hokejbalového svatostánku. Jak dlouho vlastně trvala snaha o nové hřiště?

Nevím, jestli to řeknu úplně přesně, ale myslím si, že snaha o hřiště byla prakticky od té doby, co se klub zaregistroval v roce 1994. Docela blízko ke schválení projektu na hřiště bylo někdy kolem roku 1997 a 1998. Dokud byli aktivní lidé, co stáli u zrodu hokejbalu v Havířově, tak se každoročně žádalo na magistrátu o výstavbu hřiště. Původní nadšenci pomalu končili, a tak nastalo období, kdy se vůbec nevěřilo, že by hřiště mohlo stát. Tím také snaha o realizaci opadla. Občas někteří noví nadšení hráči, kteří měli někoho známého, na městě se snažili oživit myšlenku domácího stánku. Bohužel, ale vše skončilo neúspěchem. Poté klub nějakou tu sezónu nehrál žádnou soutěž. Čili snaha úplně opadla.

Čím to, že se to konečně povedlo?

Až 2 možná 3 roky zpět domluvil dnes už bývalý hráč schůzku se svým známým, který v té době byl ve sportovní radě města. Schůzka proběhla nadmíru dobře a dostali jsme příslib o projednání výstavby. Vloni bylo vyhlášeno výběrové řízení, které ovšem dopadlo tak, že se město nedokázalo dohodnout na finančních podmínkách. Až letos, kdy se vyhlásilo druhé výběrové řízení, tak se úspěšně začalo během léta stavět. Pokud mohu mluvit za sebe, tak o tom, že si zahraju doma, jsem opravdu začal věřit, až když začala výstavba.

Čeká vás nějaký slavnostní otevírací ceremoniál?

Otevírací ceremoniál by byl určitě super. Otázkou však je, jestli to má smysl. A to z toho důvodu, že hráčů je opravdu málo. Takže organizovat nějaký ceremoniál, kde do zápasu nastoupíme třeba v 8 lidech a dostaneme klepec je spíše na ostudu. Určitě se o tom ale ještě pobavíme a uvidí se. Zatím ani nevíme, kdy bude první domácí zápas. Rozpis se bude teprve řešit a taky asi všichni víme, jak to je s plněním termínu ve stavebnictví.

Jaké týmy, respektive jaká soutěž se na novém havířovském hřišti bude hrát? Chystá se Havířov založit i mládež?

Hrát budeme 2. Ligu. Tým bude určitě jen jeden a úspěchem pro mě osobně bude to, že sezónu dohrajeme a pravidelně nás bude chodit na zápas alespoň deset. Minulou sezónu jsme se v deseti sešli snad jen jednou. Díky tomu teď mládež není na pořadu dne. Je teď málo lidí do hry, natož aby se našel někdo, kdo by kvalitně trénoval mládež. Samozřejmě pokud má klub fungovat a posouvat se dál, musí mít mládežnické kategorie.

Díky Luboši Hrouzkovi všichni ví, jaká je cesta do Havířova

Nová sezóna je sice už doslova za dveřmi, ale už máte myšlenky na uspořádání nějakého silně obsazeného turnaje, které by hřiště pořádně „zatěžkalo“ (úsměv)?

Minulý rok nás nastupovalo do zápasu osm až devět lidí, takže hraní turnaje by byla naše smrt. Do budoucna je to pěkná myšlenka. A kdo by sem taky přijel na turnaj? Díky Luboši Hrouzkovi všichni ví, jaká je cesta do Havířova (úsměv).

Nové hokejbalové hřiště disponuje krásnými mantinely, střídačkami, trestnými lavicemi a plastovým povrchem. Co zázemí hřiště? Máte kabiny apod.?

No zázemí je velká neznámá. Protože škola, kde se hřiště nachází, se s námi bude o pronájmu bavit až po 20. září, jak jsem se nedávno dozvěděl. Otázkou je, jestli bude šance mít kabinu stabilně na celý rok.