1. liga

Ve správný čas na správném místě! Šneci se mohou spolehnout na důležité trefy Suchého

Profesionální hokejista Filip Suchý se připravuje na další sezonu v dresu dobřanských Šneků. V celém play off si připsal za 13 zápasů 13 kanadských bodů, z toho dal 4 góly, které přišly vždy v tu pravou chvíli.

Ve třetím finálovém zápase dostal svojí brankou Dobřany do vedení, což mělo velký vliv na konečný výsledek zápasu. Hostivař tak bude muset čelit dobřanskému mečbolu. Jak mladíci ustojí tuto situaci před svým domácím publikem? Pokud Pražané tento mečbol odvrátí, tak bude muset rozhodovat pátý zápas na půdě západočeského celku. Dokáží si Suchý a spol. dokráčet pro titul? Budou se Dobřany radovat z přímého postupu do Extraligy?

Když budeme hrát naši hru, tak můžeme uspět

Jste elitním útočníkem dobřanského souboru. S kým nejčastěji hrajete v lajně?

Tak ono je to různé a hodně se to střídá, ale asi nejčastěji hraju s Honzou Kováříkem a Markem Rubnerem. Sestava se hodně rotuje, ale s Honzou spolu hrajeme už od mladších žáků.

Postoupili jste až do finále, jak zatím hodnotíte tuto sezonu?

Sezona nejde jinak než hodnotit kladně. Dostali jsme se do finále, ale ještě musíme udělat jeden krok, abychom byli spokojení, a to je získat titul!

V čem byl problém v prvním finálovém utkání? Druhý zápas na svém plastu jste už zvládli. S jakými pocity se tedy série přesouvala do Prahy?

První zápas nám prostě nevyšel. Mysleli jsme si, že to půjde samo a ono ne, protože Hostivař hrála hodně aktivně a my jsme na to nebyli připraveni. Druhý zápas už byl o hodně lepší a napadaly nám tam i nějaké góly a naštěstí jsme to zvládli, jet do Prahy za stavu 0:2 by nebylo příjemné. Víme, že když budeme hrát naši hru, tak můžeme uspět, proto naše pocity nebyly špatné.

Ve třetím zápase prvoligového finále jste vstřelil velmi důležitou branku, i v celém play off se ale vždy konkrétně vy, dostáváte do situací, kdy váš tým potřebuje vstřelit gól a vy jste ho pokaždé dal. Je to nějaký instinkt nebo štěstí?

Myslím, že od každého trochu. O instinktu je to určitě, ale vždycky potřebujete i nějaké to štěstí. Budu proto doufat, že se mě bude držet i nadále a pomůžu týmu k titulu.

Všichni bychom chtěli ukončit sérii už v sobotu

Většinu zápasů vás Hostivař tlačila, ale vy jste odolali a pak se vám podařilo vstřelit rozdílovou branku. Jak se to všechno semlelo?

Nemyslím si, že by nás Hostivař nějak přehrávala. Možná po našem prvním gólu, kdy jsme úplně přestali hrát, byl soupeř jasně lepší. Osobně si ale myslím, že jsme se nenechali vykolejit, hráli jsme „to svoje“ a počkali si na chyby, které přišly. Při druhém gólu jsme měli dobrý tlak v útočném pásmu. Myslím, že Pavel Gőrges nahodil míček na branku a Venca (reprezentační obránce Václav Šlehofer ml. pozn. red.) to tečoval do protipohybu gólmana a naštěstí to tam padlo.

Popište nám průběh zápasu z vašeho pohledu. V čem si myslíte, že jste soupeře ve třetím zápase série předčili a co byl hlavní faktor vítězství?

Řekl bych, že jsme hráli dobře takticky. Samozřejmě, že nějaké chyby tam byly, ale to je normální. Pro nás je toto vítězství nesmírně cenné a řekl bych, že nás může jen posílit do dalšího zápasu.

Držíte v rukou mečbol, který určitě budete chtít využít ihned v sobotu. Panuje na vaší straně nervozita? Při nejhorším se finále přestěhuje zpět do Dobřan k pátému zápasu. Jaké by to bylo uzavírat sezonu před domácím publikem?

Nervozita asi ne, spíš očekávání. Všichni bychom chtěli ukončit sérii v sobotu, ale víme, že to bude nesmírně těžké. Poslední krok bývá vždy nejtěžší, ale připravíme se a půjdeme v sobotu vyhrát.

Dobřany by si zasloužily hrát zpátky v Extralize

Váš tým má jedinou vidinu, a to titul a následný přímý postup do Extraligy? Vidíte působení v Extralize reálně?

Vyhrát titul je vždy velice hezké a my si za tím půjdeme. Myslím si, že Dobřany by si zasloužily hrát zpátky v Extralize. Asi všichni víte, že máme docela mladý tým a koncept našeho klubu je dobře pracovat s mládeží. Pár kluků už si Extraligu zahrálo na střídavé starty, tudíž nějaká zkušenost v týmu je.

S jakou taktikou vyrukujete do možná posledního zápasu sezony?

Do hlavy trenérovi nevidím, ale myslím, že bude chtít, abychom hráli podobně jako v úterý.

Prožíváte skvělé play off, všechny série jste zatím odehráli na pět zápasů a vždy jste je ukončili vítězně před vašimi fanoušky. Jak těžké pro vás byly předcházející série?

Předcházející série byly velmi vyrovnané. Jak Opava, tak Polička hrály velice dobrý hokejbal. O to víc nás těší, že jsme je dokázali porazit. Únava je vždycky nějaká, ale všichni se s ní musí vyrovnat. Přeci jenom je to finále a už není na co se šetřit!

Otázka mimo hokejbal. Jste profesionálním hokejistou a poslední sezonu jste odehrál ve 2. Lize ve Švédsku. Kam se chystáte příští rok? Budete měnit působiště?

Ještě je to v jednání, ale působiště měnit budu.

Poslední krůček je vždy nejtěžší, zvládnou ho Dobřany?

Klíčová bitva celé série se opět odehraje na půdě Prahy, konkrétně v kryté chodovské hale na Jižním Městě od 20:00. Zformují Hostivařští své síly a zvrátí vývoj celého finále? Dobřany budou chtít ukončit cestu za titulem co nejdříve, ale jak se říká, „poslední krůček je vždy nejtěžší.“. Bude toto pořekadlo platit i tentokrát nebo Snack i napodruhé vykrade chodovský plast? Zvládne Hostivař srovnat krok se Šneky? Přesune se finále zpět do Dobřan k 5. rozhodujícímu zápasu? Tento zápas byste si neměli nechat ujít, protože je to možná poslední utkání celé 1. Ligy v letošní sezoně!