1. liga

Play off 1. Ligy na pokraji rozhodnutí! Využijí Dobřany finálový mečbol?

V úterý 4.6. se ve Sportovní Hale na Jižním Městě v Praze odehrál atraktivní třetí finálový duel play off 1. Ligy, v němž za delší konec provazu po většinu utkání tahali domácí hráči Hostivaře, ale Dobřany si trpělivým výkonem dokráčely pro vítězství 2:1.

Minutu a půl před koncem klání reprezentační obránce Václav Šlehofer ml. „Nemáme se nač vymlouvat, protože dát jeden gól z pětačtyřiceti střel, to se pak vyhrává těžko,“ uvědomuje si hlavní kouč Pražanů Ondřej Novák. „Nejásáme, pořád je tu soupeř, navíc kvalitní,“ zůstává nohama pevně na zemi lodivod Západočechů Václav Šlehofer st.

Ach ty šance, hráči ale nechali na hřišti vše

Hostivař se ve třetím finálovém duelu play off druhé nejvyšší soutěže prezentovala aktivní hrou, rychle střídala jednotlivé pětice a vypracovávala si neskutečné kvantum šancí. „Myslím, že jsme odehráli velice dobrý zápas, a o to více těsná prohra mrzí. Na druhou stranu se nemáme nač vymlouvat, protože dát jeden gól z pětačtyřiceti střel, to se pak vyhrává těžko,“ mrzí hlavního trenéra pražské družiny Ondřeje Nováka.

Když se Dobřany dostaly ve 20. minutě jako blesk z čistého nebe do jednobrankového vedení, tak se Hostivařští hodně rychle otřepali a opět se tlačili do přední linie, kde například stál tváří v tvář gólmanovi Dobřan Markovi útočník Pražanů Marcel Malina. Juniorský mistr světa z roku 2018, jenž patří mezi největší střelce Hostivaře, ale netrefil míček ideálně. Hostivař však nakonec přeci jenom vyrovnala, jeden gól za utkání byl ale málo. „Hráčům jinak nemám co vytknout, na hřišti nechali vše,“ je i tak na na své svěřence hrdý Novák.

„V sobotu už by měli nastoupit i chybějící opory, doufám tedy, že se společně popereme o prodloužení série,“ hlásí odhodlaně kouč Hostivaře Novák, jemuž citelně chyběl ostrostřelec Jiří Vaniš, který naskakoval jen do přesilovek, ale z jeho pohybu bylo cítit, že nebyl úplně fit. Ostatně se na hřiště podíval jen párkrát a výraznější šanci si nepřipsal. Naskočí člen širšího výběru reprezentační dvacítky do čtvrtého finálového utkání od začátku až do konce? 

Nic není hotové, musíme se i nadále držet našeho plánu!

Úvodní patnáctiminutovka třetího zápasu finálové série play off 1. Ligy se nesla celkem ve vyrovnaném duchu. Západočeský soubor hrál trpělivě a zbytečně se nikam nehnal. Dobřany si připsaly několik velkých šancí, ale ani jednu nevyužily. Nervydrásající duel pokračoval za nerozhodného stavu, který se rozčísl až v prostřední části. „V úvodní třetině jsme byli o fous lepší. Vedoucí gól nám paradoxně ublížil. Hráli jsme rozháraně, jako bychom se zalekli možné výhry. Na tutovky jsme na tom možná byli o kapičku lépe, leč nedali jsme,“ zamýšlí se nad průběhem třetího finálového klání hlavní kouč Dobřan Václav Šlehofer st.

Západočeský soubor si zkomplikoval cestu za uzmutím finálového mečbolu na konci druhé třetiny, v níž obdržel gól v oslabení. Závěr poslední části se ale Dobřanům vyvedl náramně. Západočeši se dostali do delšího souvislého tlaku a radovali se z cenného druhého gólu. „Nakonec jsme si přeci jen výhru odvezli. Nicméně nejásáme, pořád je tu soupeř, navíc kvalitní. A také platí, že každý zápas se hraje od nuly, čili budeme postupně pracovat dalších 45 minut,“ slibuje odhodlaný západočeský stratég Šlehofer starší.

Dobřany nechaly na nepovedený první duel série rychle zapomenout. Oslavily dvě vybojované výhry v řadě a jsou pouze jedno vítězství od zisku prvoligového titulu a přímého postupu do Extraligy! „Kluci už doufám pochopili, že obětavost, vůle, dřina a dodržování plánu jsou atributy, které prostě musíte plnit, jinak na úspěch můžete rovnou zapomenout. Nic není hotové, naopak, v sobotu hrajeme zas!“ upozorňuje lodivod Dobřan Václav Šlehofer st.