1. liga

Kdo získá finálový mečbol? Musíme na ně zase vlétnout, hlásí Čejka

Jan Čejka je nejproduktivnějším hráčem Hostivaře v play off 1. Ligy. Ve všech sériích svému týmu pomohl hlavně hrou dopředu. Potencionální juniorský reprezentant dokázal v sobotním finále vstřelit dva góly a tím se podílet na první výhře v sérii, ale jak to bude dál?

Hostivař zažívá skvělou první sezonu ve druhé nejvyšší soutěži, dokáží se mladíci dostat do Extraligy? Hostivař přešla přes Buldoky, Horaly a teď čelí Dobřanům. Šneci také dychtí po postupu a v Praze budou chtít určitě vyhrát alespoň jedno utkání, aby přinejhorším vrátili sérii zpátky na západ Čech. Udrží si Pražané skvělou formu z předcházejících sérií? A co Dobřany? Jak přistoupí k zápasům na Jižním Městě?

Naše taktika moc soupeřům nevoní

Stal jste se největším tahounem vašeho týmu v celém play off a jste nejproduktivnějším hráčem Hostivaře, prozradíte nám váš recept? (úsměv)

Stačí mít kolem sebe lidi, co podobně hrají a myslí a jde to samo. Jak „Vanišák“ (útočník Jiří Vaniš pozn. red.), tak Marcel Malina jsou skvělí hráči, výborně se mi s nimi hraje a všichni jsme teď ve formě, snad budeme pokračovat tak i dál.

Do každé série jste nastupovali jako outsideři, vždy jste měli těžkou sérii a pokaždé jste postoupili. Co se Vám honilo hlavou během sérií?

Většina lidí si myslela, že čtvrtfinále bude konečná, ale ukázali jsme, že pomýšlíme dál. Do každé série jdeme s tím, že chceme ukázat to nejlepší, co v nás je, i když jsme papírově slabší. Výkony jsou od zápasu lepší a lepší a doufám, že to tak půjde dál. A naše taktika moc soupeřům nevoní.

Vyřadili jste Brno a posléze Prachatice, což je velká senzace. Jak byste zhodnotil sérii s Horaly? Jaký byl recept na otočení stavu série?

První dva zápasy byly nevydařené. Vždycky jsme byli my, kdo prohrával, tudíž jsme se potřebovali hnát dopředu a Prachatice to dokázaly potrestat. V Praze se to otočilo, hned jsme se dostali do vedení my a najednou Prachatice musely otevřít hru a to svědčilo nám. Rozhodující bitva už byla jen o chybách, naštěstí jsme udělali o jednu míň my a mohli jsme se radovat z postupu. Nejdůležitější faktor byl ale náš brankář Váša Štoural, který je teď v play off neskutečný. Hlavně díky jeho výkonům v posledních třech zápasech s Horaly jsme tam, kde jsme.

Do každého zápasu jdeme v klidu bez nervů a s pokorou

Máte velice mladý tým. Zažíváte svoji první sezonu ve druhé nejvyšší soutěži a už útočíte na postup do Extraligy! Je to v tuto chvíli reálné?

Reálné to je, ale je to opravdu ještě dost daleko. V tuto chvíli to neřešíme. Pokud vyhrajeme ještě dva zápasy, můžeme to začít řešit.

Zajímalo by nás, jak se váš tým na zápasy připravuje psychicky. V play off je většinou vše o nervech, čím vás trenér dokáže tak zkoncentrovat?

Abych se přiznal, nepřijde mi, že bychom nějaké nervy měli. Jdeme do každého zápasu v klidu a s pokorou. Soustředíme se akorát na náš výkon. Jediný, kdo má nervy, nebo je to na něm ohromně znát, je náš vedoucí Vládík (Vladimír Píša).

Jak byste zhodnotil první dva zápasy finále? Dobřany jsou kvalitním soupeřem, co jste od nich čekal a jak na vás jejich mužstvo působí?

První zápas jsme odehráli fantasticky. Dařilo se nám proměňovat šance. Výborně nás vzadu podržel Váša Štoural a první vítězství bylo naše. Výsledek 6:0 mluví jako jednoznačné utkání, ale nebylo to tak. Dobřany měly taky svoje šance. Na konci byl zápas, podle mě až zbytečně přiostřený. Nejvíc to odnesl Máca (obránce Filip Macek pozn. red.), který skončil v nemocnici. Druhý zápas nezačal dobře, hned se zranil Jiří Vaniš, který nám pak obrovsky chyběl na přesilovkách, kterých jsme měli moc. Chyběl nám i v naší v lajně, i když „Hrošíno“ (útočník Marek Hroch pozn. red.) se chopil své šance a odehrál výborné utkání. Zápas byl jinak vyrovnaný, rozhodovaly neproměněné šance, kterých jsme zahodily více než soupeř. Dobřany jsou výborným týmem. Hráči tohoto týmu jsou skvěle atleticky připraveni. Nedávají nám ani centimetru prostoru a souboje s nimi dost bolí. Mají za sebou výborného brankáře Marka, který někdy dokáže chytnout neskutečné věci. Herním stylem jsme si dost podobní, je to výborné finále.

Fanoušci jsou fantastičtí, moc jim děkujeme!

Jestli to tak půjde dál, tak nejspíše budete jeden z kandidátů na nejproduktivnějšího hráče play off. Svazuje vás tato myšlenka nebo se soustředíte jenom na týmový úspěch?

Abych se přiznal, radši bych si přál vyhrát zlato. Náš tým si to opravdu zaslouží za výkony, jaké teď předvádíme. Pokud by se cena vyhrála, bude právě patřit celému týmu a fanouškům, kteří nás podporují. Je to až neskutečný, přijedou sami na náš zápas nás podporovat. Je to krásný pocit. Moc jim za to děkujeme!

Co chystáte na Šneky ve vašem domácím prostředí? Bude to něco speciálního jako na Prachatice?

Ve finále se dá už těžko něco nového natrénovat, hlavně teď. V pondělí jsme měli volno a v úterý jdeme znova do boje. Musíme na ně zase vlétnout a dotáhnout to do vítězného konce.

Teď už na vás pomalu cílí reprezentační trenéři, těmito výkony si určitě zasloužíte se podívat na juniorské mistrovství světa do Švýcarska! Jak vnímáte toto téma?

Je to ještě hodně daleko. S Filipem Červinkou (vedoucí týmu reprezentace U20 pozn. red.) jsme si po postupu psali, že se nedostavíme na přípravný zápas proti reprezentaci A týmu. Prý odehráli výborný zápas s naším áčkem. Konkurence je obrovská. Šanci má teď každý!

Boj o mečbol živě na TV COM! Kdo se přiblíží Extralize?

Finálová série play off 1. Ligy se dostala do Prahy za stavu 1:1 na zápasy a teď se bude rozhodovat o tom, kdo se ujme prvního mečbolu. Budou to Dobřany nebo Hostivař? Zápasy se uskuteční v kryté hale na Jižním Městě, kde se Pražanům podařilo vyřadit brněnské Buldoky, bude to pro Hostivař výhoda? Budou se moci Šneci spolehnout na služby svého skvěle chytajícího gólmana Marka? Co si připraví útočníci z hlavního města na tohoto čahouna? 3. finále vypukne v 18:00 již 4. 6. a čtvrtý duel proběhne v sobotu ve 20:00. Bude jeden z týmů již tento víkend slavit? Nebo odehrají Šneci všechny své série přes 5 zápasů? Oba týmy si určitě zaslouží vyhrát ten nejcennější kov, to ale bohužel nejde. Komu to přejete více? Kdo se probojuje přímo do nejvyšší české hokejbalové soutěže?