1. liga

Rozjetá Hostivař udělala první krůček, v neděli se ale Šneci vzchopili!

Sezona již skončila pro šestici týmů z play off, které se nedokázaly dostat do finálových bojů 1. Ligy. Do finále se až překvapivě senzačně prokousala mladičká Hostivař, jenž válčí s týmem z Dobřan.

Šneci dokázali v semifinále těsně přetlačit Kometu z Poličky a tým Václava Šlehofera staršího pomýšlí na jediné, a to na titul. První finálové utkání mělo jasného lídra. Byla to Hostivař, která diktovala tempo hry, což se odrazilo ve výsledku celého zápasu. V neděli na kryté hřiště nastoupilo úplně jiné mužstvo, navíc doplněno o výraznou posilu, Václava Šlehofera mladšího, který značně přispěl k vyrovnání série. Stav 1:1 na zápasy přinese do tohoto týdne ještě velkou podívanou!

Hostivařská salva se zastavila na čistém „kanáru“

Sobota 1.6.2019

TJ Snack Dobřany vs. HBC Hostivař 0:6 (0:2, 0:1, 0:3)

Stav série: 0:1.

Branky a nahrávky: 8. Malina (Lhota), 11. Čejka (Lhota), 17. Palička (Přeslička), 34. Čejka (Vaniš), 36. Vaniš (Malina), 43. Lhota.

První finále vypuklo v dobřanské hale až v 17:00, což přilákalo mnoho fanoušků, kteří udělali oběma týmům skvělou podporu a utkání mělo ten opravdový náboj a nádech finále, kde už jde o všechno. Snack měl více zkušeností z play off v 1. Lize, ale na Hostivaři bylo vidět, že i když je nováčkem ligy, tak i přesto chce ligu vyhrát. Na Pražanech nebyla cítit naprosto žádná nervozita. Šneci naopak před svým domácím publikem a v trošku oslabené sestavě byli mírně ve stresu, což jim kazilo klid na hokejkách. Natěšení hokejbalisté z Prahy vlétli do utkání s velkou verou, ale Dobřany jim to oplácely stejnou mincí. 

Stav zápasu se otevřel v 8. minutě, kdy po střele Tomáše Lhoty dorážel balónek do dobřanské branky Marcel Malina. Snack se musel lehce stáhnout do obrany, protože hostivařská ofenzíva se dostávala do tempa. Čejka se hned v další minutě dostal do samostatného úniku, ten ale zlikvidoval Marek. V 11. minutě se ale už Jan Čejka dočkal, když brankáři Snacku propadl balónek mezi rukou a tělem do branky. První třetinu zaslouženě vyhrála Hostivař, která Dobřany lehce přehrávala. Ve druhé periodě se Dobřany pomalu dostávaly do šancí, ale gól spadl do jejich „klece“, když situaci na buly v obranném pásmu Šneků lépe zvládli hosté. Vyhraná bule směřovala na střílejícího Přesličku, balónek dobřanský fantom ještě dokázal vyrazit, ale na dorážku už byl krátký. Na 0:3 zvyšoval Palička.

Dobřany si ve druhé části zápasu vybojovaly několik přesilovek, ale ty nedokázaly zužitkovat. Do posledního dějství sobotního zápasu hráči Snacku dali vše. V prvních minutách třetí patnáctiminutovky obléhali hostivařskou branku, ale brankář Štoural byl soustředěný a žádný míček za svá záda nepustil. Když se Hostivař dostala během času do další šance, tak ji opět využila. Jan Čejka prostřelil bekhendovou střelou Marka podruhé v zápase. Domácí se poté odhodlali ke hře bez brankáře, kterou ale zhatil nešetrným faulem Kovářík, po jehož zákroku musel být obránce Macek odvezen do nemocnice. Dobřanský útočník tak dostal po zásluze trest ve hře, který hned zkraje dlouhé přesilovky potrestal Jiří Vaniš bombou ze středního pásma. Dobřany pokoušely štěstí hrou bez brankáře i v samotném závěru utkání, hostivařští mladíci ale Dobřanům ani ten čestný gól nedovolili vstřelit. Lukáš Lhota naopak dvě minuty před koncem přidal šestý gól, po němž se úvodní finálový duel v klidu dohrával do vítězného konce pro Hostivař.

Západočeši rychle reagovali na hostivařský zvrat

Neděle 2.6.2019

TJ Snack Dobřany vs. HBC Hostivař 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

Stav série: 1:1.

Branky a nahrávky: 14. Kovářík J. (Rubner), 21. Suchý (Šlehofer Václav ml.), 21. Rubner (Kovářík J.) 35. Málek (Kovářík J., Šlehofer Václav ml.) - 18. Dušák, 18. Palička.

Do druhého finálového klání naskočila velká dobřanská posila, Václav Šlehofer ml., který mužstvu, i v předchozích sériích, dodal velkou chuť do hry, což bylo v neděli znát. V první třetině se velice dlouho čekalo na úvodní branku. Do 14. minuty se hra přelévala ze strany na stranu, ale více ze hry měli domácí, což se potvrdilo na konci úvodní patnáctiminutovky, když se trefil, po nahrávce Rubnera, Jan Kovářík. Hostivař ale chtěla navázat na sobotní utkání, ve kterém vévodila. Na začátku druhé třetiny se mladíci z Prahy dostali do tlaku, který využili v 18. minutě, když se prosadil Dušák bombou v přesilové hře. 

Ve druhém finálovém klání se ale přesilové hry Pražanům nedařily, bohužel pro ně se jim ještě navíc zranil důležitý článek početních výhod, Jiří Vaniš. Pro Dobřany přišel hned ve stejné minutě lehký šok, protože Hostivař se dostala za necelou minutu do vedení 2:1, což bylo překvapení pro celý stadion. Dobřany se ale z prvního zápasu a druhé inkasované branky lehce otřepaly. Hned po obdržených brankách znovu začali Šneci dobývat branku hostů a na další gól v zápase moc dlouho nečekali. Ve 21. minutě srovnal na 2:2 Filip Suchý, když mu u branky asistoval Šlehofer ml.. A zanedlouho Snack zvyšoval stav utkání na 3:2 po gólu Marka Rubnera.

Hostivař se lehce dostala do křeče, protože si nedokázala pohlídat fatální chybu, kterou si na druhé straně Dobřany odčinily a dvě branky v jedné minutě Hostivaři oplatily. Utkání se začalo přitvrzovat a zápas dostával čím dál větší náboj, ale do konce prostředního dějství už žádný gól nepadl a Hostivař tak musela dohánět jednobrankový náskok domácích. Do třetí třetiny vstoupili hosté aktivně a snažili se všechno pálit na brankáře západočeského týmu Jana Marka, ten ale nedopustil žádný větší zvrat. Dobřany lehce změnily taktiku a začaly na hostivařského Štourala více střílet, což neslo své ovoce. V necelé polovině Dobřany odskočily hostům o dva góly, když balónek dostal do hostivařské branky Málek. Toto vedení si Šneci už nenechali vzít, a to jim zajistilo vyrovnání série na 1:1.

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer starší (TJ Snack Dobřany): „V prvním utkání jsme bohužel nehráli to, co bylo v plánu, a to nás stálo zápas. Hosté vítězí zcela zaslouženě. Hráli s chutí a drajvem. Především u nich ale byla vidět snaha. Všechny tyhle zmíněné atributy, které nás zdobily v předchozích velmi těžkých sériích, nám dnes nepochopitelně chyběly. Ano, chyběl Václav Šlehofer ml. a Skála, ale na to nelze žehrat, zas se mohou ukázat další. Do hlav klukům nevidím, nicméně soupeř se nepřijel do Dobřan nechat porazit. To pak můžeme vymýšlet jakýkoli plán. Nic, Hostivaři je třeba k výhře sportovně pogratulovat, neboť byla lepší úplně ve všem. Srovnáno sice je, ale sobotu nelze opomenout. Tu jsme prošvihli na celé čáře. Zda v tom skutečně sehrálo roli nešťastně naplánované slavnostní páteční otevření sportovního komplexu zde v Dobřanech, toť otázka. Vše samozřejmě při vší úctě k soupeři, neboť Hostivař byla v prvním zápase ve všem lepší. Ve druhém utkání jsme hru maličko změnili a odehráli zápas kapánek jinak, což jsme ostatně i avizovali předem. Série je tedy srovnána a duely se stěhují směrem Praha, do chodovské haly. Už teď je jasné, že se bude hrát čtyřikrát, domácí to mají tedy dvakrát doma ve svých rukou.“

Ondřej Novák (HBC Hostivař): „My jsme tušili, že po dvou sériích, ve kterých vládl až neuvěřitelný duch fair-play, půjdou některé věci ve finále stranou. Očekávali jsme tuhou bitvu, postavenou na rychlosti a agresi v soubojích. Jsme rádi, že jsme úvodní duel zvládli, ale skóre bych absolutně nevyzdvihoval. Soupeř po tříbrankové ztrátě musel více otevřít hru a vsadit vše na jednu kartu. V pěti hráčích jsme jinak myslím, měli trochu více ze hry. Soupeř je silný, a ne náhodou je ve finále. Soupeř na nás ve druhém zápase nastoupil s agresivní hrou, kterou rozhodčí sice trestali, naší střelbě v přesilovkách ale chyběla přesnost. V tomto se hodně projevilo zranění Vaniše v první části, které nás dost poznamenalo. Pokud proměníme jen jednu z tolika nabídnutých přesilovek, nemůžeme vyhrát. Soupeři gratulujeme a těšíme se na úterní střetnutí.“