1. liga

Dobřanský fantom zastavil Poličku! Teď si Marek brousí zuby na Hostivař

Snack dokázal v semifinále přejít přes poličskou Kometu, které se zklamáním končí sezona opět ve druhé fázi play off. Tato série přinesla skvělé a vyrovnané zápasy.

Ve většině zápasech to byla Kometa, jenž diktovala tempo hry, ale vždy hokejbalisté z východu Čech ztroskotali na skvěle chytajícím Janu Markovi. Teď bude Marek čelit mladým střelcům z Hostivaře. Pražané dokonali famózní obrat. Prachatice měly postup blízko, ale hráči z hlavního města se semkli a dokázali vyhrát 3 utkání v řadě a slavit hned ve své první sezoně finále 1. Ligy. Dokáží mladíci najít recept na dobřanského strážce svatyně?

Polička mě zasypávala střelami, z tempa jsem vůbec nevypadl

Jak byste zhodnotil celou sérii s Poličkou? Byla to těžší série než s hokejbalisty z Opavy?

Obě série byly velice těžké. Opava mě překvapila její bojovností a za stavu 2:0 po prvních dvou zápasech jsem říkal, že bude hodně těžké urvat jeden zápas v Opavě. Moje slova se potvrdila a museli jsme na pátý zápas do Dobřan, kde jsem po první třetině viděl konec sezony. Pak se naše hra změnila a my to otočili. V sérii s Poličkou jsem věděl, že bude těžký každý zápas. Moje hlavní přání nebylo dostat Poličku v semifinále, protože po výkonech v základní části to byl pro mě nejlepší tým téhle ligy, a i po téhle sérii si to pořád myslím. Bohudík se povedlo postoupit.

Odchytal jste 4 zápasy v sérii a spoluhráči se na vás mohli spolehnout. Prozraďte nám, jak jste dokázal být, tak klidný a likvidovat všechny gólové šance?

V bráně se soustředím na svoje výkony, nevnímám moc okolí. Je i důležité se nenechat rozhodit hrou soupeře. Občas nějaké to píchnutí, seknutí. Je to play off, musí se to kousnout.

V některých zápasech série jste čelil klidně 40 projektilům ze strany Komety! Byla to pro vás výhoda? Například v tom, že jste v průběhu zápasu nevypadl z tempa?

Je fakt, že hráči Poličky na mě pouštěli střelu za střelou. Pro gólmana je to lepší, když toho na něj letí více, ale občas si říkám, že až tak? (smích) Z tempa jsem letos nevypadl vůbec, jak v Dobřanech, tak v Rakovníku, kde toho bylo ještě o třídu více.

Neortodoxní styl: V bráně se snažím být šestým hráčem v poli

Polička Vás víceméně v pátém rozhodujícím zápase přehrávala, ale vy jste vždy odskočili o jednu branku. V čem byl hlavní klíč úspěchu?

Myslím, že první třetina byla vyrovnaná a po ní jsme vedli 2:1. Pak přišel ohromný tlak hostů, dostal jsem gól a klíčové bylo, že jsme okamžitě dokázali dát gól na 3:2. Ve třetí třetině už jsme se zase trošku zvedli a udrželi to. V power-play to kluci odbránili výborně. Také jsme nastřelili tyč prázdné brány.

Ve druhé třetině jste čelili oslabení a jeden z útočníku Komety měl úplně prázdnou branku, ale vy jste famózně, až nečekaně, svůj tým zachránil! Mohl byste popsat co vám probíhalo v hlavě a jak jste tento zákrok udělal?

Prostě jsem to chtěl chytit plus mi přálo štěstí (smích). Ve druhé třetině mi od 5. – 6. minuty probíhalo jen, aby byl konec, protože my fakt nehráli a mně postupně docházely síly.

Připravoval jste se nějak speciálně na střelce z Poličky?

Nepřipravoval, věděl jsem o pár klukách, který umí dobře vystřelit. Ale pozor si musíte dávat na každou střelu v zápase.

Určitě byste si zasloužil cenu nejlepšího hráče série. V čem vidíte vaše přednosti jako u brankáře?

Děkuji, v sérii byla spousta skvělých hráčů, kteří by si to také zasloužili. V bráně se snažím být šestým hráčem v poli. Nemám styl jako jiní gólmani. Někdy je to výhoda, někdy ne.

Od Hostivaře očekávám fyzický hokejbal. Chceme ale vyhrát!

Ve finále na Vás čeká celek Hostivaře, není to pro Vás překvapení, že Pražané dokázali otočit vývoj celé série?

Je to veliké překvapení, po prvních dvou zápasech semifinále jsem říkal je rozhodnuto. Pak Hostivař srovnala doma a na rozhodující zápas bych na ně nikdy nevsadil. Vím, jak těžké je vyhrát v Prachaticích. Já to vlastně nevím, my tam ještě nevyhráli (smích).

Budete muset čelit talentovaným mladíkům jako je Čejka, Vaniš, Malina a další, což bude nesmírně těžké, ale jako jeden z nejstarších v týmu určitě vstoupíte do finálové série s chladnou hlavou. Jak vidíte tuto sérii?

Budu se snažit chytat pořád stejně. Uvidíme, co mládež Hostivaře předvede. V domácím zápase nás porazila, tuším 6:4. Byl hodně vidět Honza Čejka, tuším, že měl 5 kanadských bodů. V Hostivaři jsme vyhráli my. Budou to vyrovnaná utkání.

Co od Hostivaře očekáváte? Bude se na mladý tým z Prahy připravovat nějaká zvláštní taktika?

Od Hostivaře čekám hodně fyzický hokejbal. Hodně střel jako s Poličkou. Popravdě nevím, jak vůbec budeme hrát my. Nejlepšího hráče týmu Petra Skálu čeká operace, Václav Šlehofer ml. bude na kempu reprezentace. Chybí nám dva klíčoví hráči. Nechápu člověka, který při rozlosování nemyslel na reprezentační srazy, tohle je finále, tady bude chybět! Taková šance postoupit není každý rok a dopadne to takhle. Každopádně se se zbytkem týmu připravíme tak, abychom předvedli nejlepší výkony sezony a chceme to vyhrát!

Schyluje se k tuhé bitvě! Využijí Dobřany na úvod svého prostředí?

O prvním červnovém víkendu startuje poslední fáze play off druhé nejvyšší soutěže v České republice v této sezoně, kde se utká dobřanský Snack proti mladé Hostivaři. Dokáží se Pražané vytáhnout až na samotný vrchol 1. Ligy a přímo tak postoupit do Extraligy? Nebo to budou Dobřany, které po dlouhém čekání vyhrají 1. Ligu? Kdo přímo postoupí do nejvyšší české hokejbalové soutěže? Dobřany budou mít jako první výhodu svého domácího hřiště, dokáží ji zužitkovat? Určitě se můžeme těšit na skvělou podívanou a kvalitní hokejbal. Koho tipujete na to, že dosáhne na 1. místo celé ligy?