1. liga

Dobřany se těší na slavnostní otevření areálu, které obohatí exhibice s profesionály!

Dobřany ušly za posledních pár let pořádný kus cesty. V malebném městečku na západě Čech vyrostla krásná nová hokejbalová hala, mužský celek stojící na základech mladých talentovaných hráčů se zase probojoval do finále play off 1. Ligy a již tento víkend bude bojovat o přímý postup do Extraligy!

O den dříve v pátek 31.5. se však uskuteční slavnostní otevření celého sportovního areálu v Dobřanech. „Vrcholem a největším tahákem by měl být exhibiční hokejbalový zápas našeho klubu TJ Snack Dobřany versus HC Škoda Plzeň. Právě hokejisté extraligové Plzně by měli po utkání nabídnout veřejnosti autogramiádu,“ prozrazuje v zajímavém rozhovoru hlavní trenér mužského celku TJ Snack Dobřany Václav Šlehofer st. a předseda klubu v jedné osobě.

Dorazí na slavnostní otevření Martin Straka? Moc bych si to přál, nezastírá Šlehofer

V pátek 31.5. se v Dobřanech uskuteční slavnostní otevření sportovního areálu pod nádražím, jehož dominantou je i hokejbalová hala. Na co se návštěvníci mohou těšit?

Vše začne ráno někdy kolem osmé hodiny. Děti z prvního stupně ZŠ v Dobřanech budou mít prioritně na atletickém oválu svoji školní olympiádu, někdy po obědě je plánována ukázka atletiky se známou osobou (měl být Imrich Bugár, avšak omluvil se), souběžně budou mít ukázku i hasiči a samozřejmě i náš oddíl se představí na hokejbalovém stadionu, což i pojmeme zároveň jako nábor. Vrcholem a největším tahákem by měl být exhibiční hokejbalový zápas našeho klubu TJ Snack Dobřany versus HC Škoda Plzeň. Právě hokejisté extraligové Plzně by měli po utkání nabídnout veřejnosti autogramiádu. Večer vše zakončí vystoupení kapely Bachule a kde jinde než na hokejbalovém stadionu. Koncert zároveň poslouží k vyzkoušení, teď odpovím laicky a po svém – hluku a akustiky.

Jaké persony za plzeňské Indiány v exhibici nastoupí a jak se vám podařilo získat tak atraktivního „soupeře“ pro přátelské utkání?

Persony úplně přesně nevím. Pro mě jsou persony všichni hokejisté, kteří mastí extraligu za Plzeň. Samozřejmě jako Plzeňák Škodovce fandím. Myslím, že u veřejnosti Dobřan tomu nebude jinak. Největší persony vidím v Lukáši Kaňákovi a Petru Kodýtkovi, oba jsou hráči i hokejbalových Dobřan a přeji jim pochopitelně úspěch v profi kariéře, jsou to super kluci. Osobně bych si přál, aby nás svojí návštěvou obohatila opravdová hokejová, sportovní legenda a můj spolužák z jedné třídy v učňovských letech Martin Straka. Taky jsme spolu „pár kravin“ zažili. To bych měl fakt neskutečnou radost a určitě i celé Dobřany. Zápas s hokejisty domlouvalo naše město, přičemž trefilo ne zrovna ideální termín, neboť náš tým je, jak známo, ve finále 1. Ligy. Je mi ale jasné, jak obtížné je sladit termín pro všechny strany z politických sfér regionu, sportovní stránku, zástupce médií, sponzory, samotné hokejisty a také náš klub, vždyť se hraje v 17:00, přičemž někteří mladíci mají logicky brigády či jiná zaměstnání... Mrzí mě, že Péťa Chvojka můj životní kamarád v klubu skončil. Dělá starostu v jedné obci nedaleko odsud a nestíhal by to. Jsme ale pořád ve velmi úzkém kontaktu.

Nábory? Musíme se stále snažit a ohánět, velký dík patří všem trenérům

O den později naskočíte do finále o titul v 1. Lize! Nebojíte se, že budete po oslavách trochu unavení? (úsměv) Předpokládám, že se utkání proti hokejistům z Plzně bude odehrávat v opravdu odlehčeném tempu…

Tempo si vždycky určí hráči na hřišti, ať už v jakémkoli zápase, to říkám pořád… Oslavy určitě nechceme sobě, městu, veřejnosti, zkrátka nikomu pokazit, ale výsledek či porovnání kvalit s hokejisty tentokrát nebude CÍLEM, minimálně tedy z naší strany. To můžeme porovnat po vzájemné dohodě s hokejisty třeba v rámci jejich letní a naší letní přípravy, tomu se nebráním, ba naopak. Prostě k tomuto pátečnímu duelu přistoupíme po svém. Ono, když druhý den hrajete finále, celý rok ve své soutěži o něco hrajete, poctivě trénujete atd. atd. To snad pochopit jde, nebo ne? I tak už jsme přišli o Vaška Šlehofera ml., který se bude připravovat s širším národním týmem na srazu v Pardubicích, kde se určí nominace na mistrovství světa do Košic. S Hostivaří hrajeme v sobotu v 17:00 a pokud by se i při oslavách měli naši kluci „společensky unavit“, pak bych je nepovažoval za sportovce. Každý ode mne ví, co si může dovolit. Víc už k tomu nezmíním.

Už je hala kompletně dokončena, nebo čekáte ještě na nějaké úpravy? Součástí akce je zmiňovaný hokejbalový nábor dětí. Na nové hráče tak čeká komfortní hokejbalové prostředí, v jehož rámci nezmoknou, kvalitně se sportovně zabaví. Věříte, že díky novému svatostánku budou nábory „jednodušší“?

Pořád jsou věci, které se dolaďují, nicméně to hlavní je nejspíš dořešené. Stále však budeme dohledávat a dohledáváme mouchy. A určitě nejsme první. Co se týká náborů, nemyslím si, že až takový vliv by měl mít na přírůstek dětí nový hokejbalový stadion. Na to, kolik mají Dobřany obyvatel, jsme dětí a mládežnických kategorií vždycky měli dost. Což o něčem svědčí. Nechci, aby to vyznělo arogantně či namyšleně, ale je-li snaha či chuť s dětmi pracovat, pak jde všechno snáz. Ono zase takhle, i na to, že jsou Dobřany pěti a půl tisícové, je tu sportů celkem dost. Fotbal hrají všichni všude, florbal - zalezu do tepla pod střechu, koupím boty, dvě florbalky (plácačky) a budu ho hrát pěkně ve škole i v rámci školní výuky... 

Chci říct, že konkurenční prostředí je i tady velké, a to hodně. My se tedy musíme snažit a hodně ohánět, za což vděčím také svým kolegům z trenérské branže, což s novým stadionem souvisí pramálo, ten je pro nás možná odměnou za ty roky práce, hlavně ale třešničkou na dortu a jsme za něj pochopitelně moc a moc rádi. 

Hala v Dobřanech je obklopena zbrusu novým sportovním areálem!

Postup do Extraligy? Předčasné, nikdy jsem se ale nebál výzvy!

Za několik pár měsíců jste v Dobřanech ušli kus cesty. Máte krásný krytý svatostánek, muži navíc bojují o vítězství v 1. Lize. Jste pyšný na to, co se v Dobřanech daří a netoužíte vnitřně postoupit do Extraligy, kde by díky vaší účasti mohly být už tři kryté haly? 

Já bych řekl, že ta cesta je delší než pár měsíců. Trvá několik let, v podstatě od sestupu z extraligy, cca 8 let. To jsme se pořádně opřeli do výchovy svých hráčů, odchovanců. Ten stánek může být i jakousi již zmíněnou odměnou právě za ty výše uvedené roky. Možná, že i za tradici, abych nikoho neurazil. Jsem tu už přes dvacet let a zažil tady toho fakt hodně. Hokejbal si pamatuji ještě z Plzně takřka od jeho začátků, je to prioritně venkovní sport. Tím jasně odpovídám na otázku, zda jsem pyšný, co se v Dobřanech daří nebo podařilo. Ono se při tom všem i spoustu věcí nepovede, to je také fakt. A i v tomto ohledu odpovím na touhu postupu do extraligy. Nikdy jsem se nebál výzvy a už vůbec ne ve sportu. Zažil jsem oslavy, tituly i pády. To v praxi znamená, že bychom museli vše od A až do Z promyslet a připravit se úplně na všechno, i třeba na rychlý možný sešup do 1. Ligy, co by to posléze s námi udělalo.... Jenže teď hodně předbíhám, a tak trošku i urážím našeho finálového soupeře, neboť nás čeká kometa z Hostivaře a třeba právě ona bude řešit extraligovou příslušnost. Přece jen je to pořád sport.