1. liga

5. zápasy rozhodly o finalistech 1. Ligy! Hostivař překvapila Horaly, Dobřany také slaví

Obě semifinálové série play off 1. Ligy dospěly do 5. zápasů, kde se bojovalo o vše. Všichni účastníci se rvali do posledních chvil. Bohužel postoupit mohli jenom dva celky ze čtyř.

Po skvělém dorovnání Hostivař vrátila celou sérii na jih Čech, kde bojovala o postup do finále proti Horalům z Prachatic. Nesmírně vyrovnaný boj, ale zvládli mladíci z Prahy, což je největší překvapení série! Kdo by to byl čekal, že 7. tým celé ligy postoupí do finále? I Dobřany pro sebe dokázaly vybojovat poslední semifinálový duel ve svém prostředí. Západočeši využili výhody domácího hřiště a přímo se probojovali do finále přes Poličku, která odvedla v semifinále skvělý výkon, ale bohužel bez efektu.

Fantom Čejka řádil v přečíslení a na Horaly „zbyl“ bronz

HBC Prachatice (1.) vs. HBC Hostivař (7.) 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Konečný stav série: 2:3.

Branky a nahrávky: 12. Květoň (Turek, Zavřel) – 2. Čejka (Vaniš), 38. Čejka (Macek), 45. Malina.

Odhodlaná Hostivař přijela do Prachatic s jasným posláním, i když se Pražanům duel kryl s play off juniorů, nic je nevyvedlo z rovnováhy. Kvalitnější postavení do posledního zápasu série měla právě hostivařská družina, jenž vyhrála poslední dva zápasy v Praze. Od prvních minut bylo vidět, že obě mužstva budou bojovat o každý metr na hrací ploše. Prachatice hned ve 2. minutě umožnily Hostivaři přečíslení 2 na 1, které pohotově využil Jan Čejka po nahrávce Vaniše – 0:1. V průběhu dalších minut se Pražané dostali do tempa a vytvářeli si větší střelecké možnosti než Horalové, ale i ti místy hrozili nebezpečnými projektily.

Postupem času se hra v první třetině vyrovnala a Highlanders se podařilo vyrovnat účet utkání, po aktivní hře Prachatic se šťastně balónek odrazil od nohy Květoně do branky Hostivaře, což domácí zklidnilo a bylo vidět, že chtějí utkání urvat – 1:1. Do 15. minuty úvodní části se ale nic závažného neudálo. Ve druhé periodě zápasu se odehrával rychlý hokejbal ze strany na stranu. Z toho vyplynula přesilovka pro pražskou Hostivař, v níž mladý Kucharčík orazítkoval horní konstrukci Pixovy branky. Následně Pixa dokázal v téže situaci zmařit únik Jiřího Vaniše. Právě brankář Horalů, Pixa, držel ve druhé třetině svoje mužstvo, jenž se místy ztrácelo. Velkou šanci měl v posledních vteřinách Markytán, ten ale svou šanci naprosto zahodil a Štoural se blýskl skvělý zákrokem.

Byla to poslední část zápasu, která rozhodla o osudu této série. Nejdůležitějšími faktory obou týmu byli brankáři. Obě mužstva se mohla spolehnout na svém muže v maskách. Ve třetím dějství hráli lépe domácí. Prachatice dokonce měly přesilovou hru, tu ale nevyužily a ve 38. minutě znovu utekl v přečíslení 2 na 1 megatalent Jan Čejka, který trefil růžek prachatické branky – 1:2. Utkání začalo být velice nervózní, na což doplatil domácí Korous a hostivařský Konečný za pěstní šarvátku. Kubeš dokonce v závěru zápasu poskytl Horalům přesilovou hru, ale ani to domácím nepomohlo a výhru Hostivaře pečetil do prázdné branky Marcel Malina – 1:3. Velká euforie na straně Hostivaře, jež dokázala otočit sérii z 0:2 na 3:2 ve svůj prospěch!

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (HBC Prachatice): „Jsme zklamáni, jak série skončila, a že se nám nepodařilo probojovat do finále. Myslím, že jsme to prohráli už v Praze, kde jsme prohospodařili naše vedení. Byli jsme velmi nervózní a nepředváděli jsme hru, jako v předešlých zápasech. Pohyb a střelba vázla, dali jsme v posledních třech zápasech jen 4 góly, a to je málo. Velké očekávání nám svazovalo ruce víc, než jsme byli schopni si připustit. Nezbývá než soupeři pogratulovat k postupu a popřát hodně zdaru ve finále. Když vezmu sezonu jako celek, musíme být spokojeni po dvouletém působení v 1. Lize. Vyhráli jsme základní část a skončili na celkovém třetím místě, to povazuji za úspěch a máme do dalších sezon na čem stavět. Hráčům a všem, kteří se točí v Prachaticích kolem hokejbalu, patří velký dík za tuto sezonu!“

Ondřej Novák (HBC Hostivař): „No, co říci. Hráli jsme tak, jak jsme si přesně řekli. Jednoduše, disciplinovaně, nic jsme si nekomplikovali a byli trpěliví. Je to velká výhra celé hokejbalové Hostivaře.“

Kometa zažehla motory, byla aktivnější, Dobřany ale efektivnější!

TJ Snack Dobřany (3.) vs. SK Kometa Polička (4.) 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Stav série: 3:2.

Branky a nahrávky: 2. Kovářík D., 20. Stráský (Kovářík D.), 26. Kovářík J. (Suchý, Rubner) – 11. Holec (Kubík, Hejtmánek D.), 25. Tobiáš O. (Augustin).

Druhá série se také na poslední zápas přemístila do prostředí lépe postaveného týmu, což ale Poličce nedělalo velké problémy. Úvod zápasu byl velmi vyrovnaný, ale hned provokativní střela Dobřan propadla za záda Šupíka – 1:0. Kometa věděla, že na západočeského soupeře má, což potvrdila v 11. minutě, když Kubík a David Hejtmánek neprostřelili Marka, ale naštěstí pro Kometu Holec dorazil balón do dobřanské branky – 1:1. Kometa přijela do Dobřan odhodlaná a s jasným cílem, to svému soupeři ukazovala poměrem střel a jasnou převahou v útočném pásmu. Nejdůležitějším hráčem Dobřan v tomto zápase byl brankář Marek, který zlikvidoval nejnebezpečnější šance Komety, což Poličku stálo zápas.

I když Kometa byla lepším celkem, tak vždy inkasovala jako první. Ve 20. minutě opět Dobřany šťastně odskočily zásluhou Stráského, jenž dostal míček do branky Poličky nevědomky – 2:1. Polička nesmírně tlačila svého soupeře, ale nebylo to nic platné, protože skvěle chytající Marek mařil všechny možnosti k vyrovnání, až ve 25. minutě dokázal srovnat Ondřej Tobiáš po skvělé střele z otočky – 2:2. Vypadalo to, že by Kometa mohla otočit vývoj zápasu. Ale hned v dalším střídání opět dostala gól. Jan Kovařík, po střele Suchého, propasíroval balónek za záda Šupíka – 3:2. Dobřany vedly opět o gól, možnost k vyrovnání měl Jiří Tobiáš v přesilovce, ale tu opět zmařil Marek skvělým zákrokem ruko v poslední chvíli.

Zápas šel do poslední třetiny, v níž opět dominoval celek z východu Čech, ale bohužel Kometa neproměnila ani jednu ze svých šancí. Ani hra v šesti bez brankáře Poličce nepomohla. Největší zásluhu na výhře Dobřan měl gólman Marek, kterému mohou borci z Dobřan děkovat za postup do finálových bojů. Kometa byla Dobřanům více než vyrovnaným soupeřem, častokrát tahala za delší konec provazu, Západočeši ale předvedli velkou touhu a odhodlání sérii ovládnout. Nakonec se jim to povedlo, když utekli za stavu 2:1 na zápasy pro Poličku hrobníkovi z lopaty a v domácím krytém svatostánku dokonali senzaci.

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer starší (TJ Snack Dobřany): „Po nádherné a vítězné sérii s velmi těžkým soupeřem z Opavy jsme narazili na dalšího těžkého soka. Tím byli kluci z východu Čech a sice tým Kometa Polička. Nesmírně vyrovnaná a po čtvrtfinále opět pětizápasová bitva mohla mít vítěze v obou táborech. To se prostě musí uznat. Po minulé sobotě by si ale na nás asi málokdo vsadil. To už byli na koni dnešní hosté, když nás „sundali“ ve třetím utkání poměrem 7:3 a šli do vedení 2:1 na zápasy. Naši kluci to ale přesto celé otočili a toho si nesmírně považuji. Zejména nedělní duel v Poličce byl z naší strany velmi dobře takticky zvládnutý. Čeká nás tedy finále 1. Ligy. Jsme velmi mladý tým, kde dnes ze starších kluků při zranění Petra Skály nastoupili pouze Ondřej Stráský a gólmani Jan Marek a Ondřej Jásek. Klukům děkuji za obětavost a statečnost, v podstatě se tyto atributy projevily hlavně od neděle 19.5. v Poličce, tam se nejspíš série zlomila a pomyslná kulička se přetočila na naši stranu. Vše bylo umocněno výtečným Janem Markem v brance, kterému vytváří komfort kolega z klece Ondra Jásek. Dřeli pochopitelně i všichni kluci v poli. Jména záměrně nezmíním, je to kolektivní práce. Nutno ale také přiznat, že dnes jsme nehráli dobře, možná až v třetí části jsme maličko plnili úkoly. Ale na to už se za týden nikdo ptát nebude. Velice kvalitnímu soupeři vedenému kamarádem Pavlem Štefkou děkuji za parádní zápasy.“

Pavel Štefka (SK Kometa Polička): „Myslím, že jsme bojovali, ale každý zápas v sérii rozhodla první branka. Ve všech utkáních platilo, že kdo dá první gól, tak vyhrává.Opět jsme vždy po našem vyrovnání inkasovali a museli jsme dotahovat. Zdálo se mi, že jsme byli aktivnější a vytvořili si více šancí, než soupeř,ale potřebný třetí gól už nepřišel. Dobřanům a speciálně Vaškovi gratuluji a finále jim přeji. My jsme si ho taky chtěli zahrát a troufnu si tvrdit, že jsme nebyli horším týmem, ale oproti základní části a čtvrtfinále se nám ze hry vytratila určitá lehkost a pohotovost v zakončení. Klukům nemůžu nic vyčítat, každý odvedl maximum, ale pocit, že umíme hrát ještě lépe, každému utkvěl trošku v paměti. Bohužel jsme tentokrát nedokázali prodat vše, co umíme. Celkově jsme ale spokojeni, po slabším začátku byla sezona nakonec úspěšná, hokejbalem jsme se bavili, a to že jsme hráli v posledních třech letech jednou finále a dvakrát semifinále hovoří o tom, že nejsme špatné mužstvo. Ještě jednu věc chci zmínit, máme velmi mladé mužstvo, Dobřany také. Teď se do finále dostali i kluci z Hostivaře, proto mám velkou radost, že se mládí začíná v našem sportu výrazně prosazovat. Pro hokejbal to je moc dobře. Tihle mladíci posouvají 1. Ligu o velký kus dopředu a není náhoda, že spousta z nich hraje i v extralize.“