1. liga

Václav Šlehofer oslavil titul v extralize, o den později srazil dvěma body Poličku!

Během minulého víkendu se děly věci! Obě semifinálové série jsou vyrovnané a o obou finalistech bude rozhodovat až 5. zápas! Prachatičtí Horalové zažili šok, na který budou dlouho vzpomínat. Ani jeden ze svých mečbolů nedokázali využít, a tak se musí série stěhovat zpátky na jih Čech.

Vyrovnanou sérii ale diváci mohou vidět i mezi Dobřany a Poličkou. V sobotu vyhrála Kometa a pokoušela se v neděli vyřadit Šneky, kteří ale oplatili Kometě porážku z domácího prostředí. Velkou měrou se na nedělní výhře podílel syn trenéra Dobřan, Václav Šlehofer ml., jenž v sobotu slavil extraligový titul s Kert Parkem a v neděli přijel pomoci svému mateřskému klubu. Nejdříve nahrával a a poté sám skóroval parádní fintou!

Oslavy? To byl jeden velkej „chlív", směje se Šlehofer

Václave, mohl byste nám popsat první dva zápasy semifinále proti Poličce, které se odehrály na vašem hřišti?

V sobotním utkání si myslím, že šlo o vyrovnaný souboj, ve kterém jsme byli o kousek lepší než soupeř. Popravdě řeknu, že si většinou pamatuju všechny zápasy, které hraju, kdo dal góly, kdo přihrával nebo jak se situace před brankou vyvrbila. O tomto víkendu jsem ale cestoval mezi zápasy Dobřan a souběžně zápasy Kertu, jelikož jsem v odpoledním sobotním zápase s Kladnem utržil po souboji otřes mozku, moc si toho nepamatuji. V neděli jsem byl napsán do zápisu v Dobřanech, ale nastoupil jsem až od druhé třetiny, protože náš výkon nebyl dobrý. Tím nechci říct, že bych se považoval za nějakého „spasitele”, ale hra dle trenéra potřebovala nějaký nový impulz. Podařilo se nám vyrovnat a následně jít i do vedení. Bohužel jsme si nechali po našich hloupostech vyrovnat a v prodloužení i obdrželi branku, která byla trochu náhodná, ale Filip Štefka je tahounem Poličky už dlouhou dobu, takže jistě dobře věděl, co dělá. Soupeř byl v tomto zápase lepší než my a zasloužil si tak vyhrát v Dobřanech alespoň jedno utkání. 

Série s Poličkou je nesmírně vyrovnaná. Čekal jste, že to bude takhle těžké?

Polička patří dlouhodobě mezi špičku 1. Ligy, vždyť dva roky zpátky celou soutěž vyhrála. Je trošku škoda, že si nevyzkoušela extraligu a vyklidila by tím prostor pro ostatní týmy, které by chtěly 1. Ligu také vyhrát (smích). To je samozřejmě myšlené s nadsázkou, moc dobře jsme s klukama věděli, na jak silného soupeře narazíme, nicméně na place nikomu nedáme nic zadarmo. 

V sobotu jste nehrál za Dobřany, ale za Kert Park, s nímž jste oslavil extraligový titul. Jaký byl poslední zápas s Kladnem a jak probíhaly oslavy?

Výhra 2:0. V sérii 3:0 a celkové zápasové skóre v play off - 9 utkání bez porážky, myslím si, že jsme ukázali všem, kdo je opravdový šampion letošního ročníku! Důležitá byla první branka, kterou dal „Faja“ (Tomáš Fejfar), čímž dal všem klukům klid na hokejky. Byl to od nás výborný týmový výkon. „Padali jsme po držkách“ a šli jsme si za tím, co tým chtěl! Symbolicky pečetil vítězství banánem do prázdné branky tahoun týmu, kterého letos trápil nemalý počet zranění, takže jsem měl radost, že to tam dovezl právě Martin Kruček! Oslavy? To byl jeden velkej „chlív“ (smích). Řídili to ti, co na Kladně vzali všechno, co šlo, takže „Saša“ a „Dany“ (Tomáš Wróbel a Petr Danko) (smích). Ale nechali i nás ostatní určitě při oslavách vyniknout. Užil jsem si to v plný parádě, bohužel kluci pokračují, ale já jel hned ráno do Poličky a teď se učím na poslední zkoušky před absolutoriem. Nicméně s klukama se ještě několikrát uvidíme a dáme si nějaké to pivko, to nemám strach. 

Vyrovnání série? Byli jsme disciplinovaní a využívali své šance

V neděli jste ale už byl přítomen v Poličce a byl jste svému týmu platný. Jak na vás nedělní zápas působil?

Hned po zápase na Kladně jsme si zavolali s tátou a řešil, jsem jakým vlakem pojedu. Naštěstí, když jsem se v neděli ráno dostal do šatny, na pár hodinek si zdřímnout, napsal mi soupeř, ale hlavně velký kamarád, Adam Kubík (posila Poličky pro play off, profesionální hokejista pozn. red.), jestli nechci hodit na zápas, za což mu hodně děkuju. K zápasu asi musím jen říct, že i přes sobotní výsledek 7:3 a tedy dominanci Poličky, jsme ukázali svou sílu a po kvalitním výkonu odvážíme výhru 3:1. Byli jsme disciplinovaní, využívali jsme své šance, dobře jsme bránili a po zásluze i vyhráli. 

Vstřelil jste krásný gól, jenž se vídá spíše ve florbale, na takovou parádičku v semifinálovém zápase to chce mít odvahu! Jak vás napadlo udělat takovou parádu?

V rohu jsem si odstavil hráče a dostal se s balónkem za branku a u tyčky nikdo nestál, navíc Míšu Nováka znám a vím, že je menšího vzrůstu, tak jsem si řekl, že to vyzkouším a vyšlo to parádně. Občas si to zkusím na tréninku, ale tam to nemá smysl, protože mi Honza Marek s jeho výškou, kdy má ramena nad brankou i v rozkleku nedá sebemenší šanci a balónek mi sebere a je pak schopný to ještě rozehrát do brejku (smích). Beru to tak, že je gól jako gól a mám větší radost z toho, že nás ta branka ještě víc nakopla a hned za 18 vteřin se prosadil junior Jan Brtník a stav 3:0 už byl hodně pěkný. Často to může svádět k uspokojení, ale my jsme hráli až dokonce zápasu velmi dobře a organizovaně, jak už jsem zmiňoval. 

Sezona pro vás určitě nekončí, čeká vás 5. rozhodující zápas s Poličkou. Budete se na něj nějak speciálně připravovat?

Na jednom tréninku si zahrajeme našeho tradičního „Gagarina“, ve kterém se pokusíme porazit a potrápit staršího „Šlehyho“ (Václav Šlehofer st.) (smích). A ve zbylých trénincích uděláme to, co je potřeba ke zvládnutí 5. zápasu. Nebudeme zbytečně odkrývat karty soupeři, ale na druhou stranu s klukama se známe pár let, takže můžeme předpovídat, co od nich můžeme čekat, stejně tak v opačném případě. 

Nebylo by špatné se „obouchat“ extraligovými zápasy

Pokud byste postoupili do finále a vyhráli jej, chtěli byste postoupit do extraligy?

Je to všechno ještě daleko a nerad bych urazil štěstěnu. Ale pokud by se nám povedlo 1. Ligu vyhrát, tak proč to nezkusit? Máme hodně mladý tým, jediní „staří“ u nás v týmu jsou Oťas Stráský, Petr Skála, Honza Marek, a tak trochu i další gólman Ondra Jásek a zbytek jsme zatím ještě pořád mladí „smrkáči“ okolo 16 - 23 let. Věkový průměr máme okolo 20 let, takže by nebylo špatné se „obouchat“ extraligovými zápasy. Podmínky na to máme, město nám postavilo nádhernou halu, takže teď je řada na nás, abychom to městu oplatili. 

Jste ve výběru české reprezentace, kterou vede hlavní kouč Jiří Mašík. Myslíte, že se dostanete do finální nominace na mistrovství světa mužů?

Určitě je pro mě výhodou, že pořád můžu hrát, za víkend se mi to sejde a odehraju i čtyři zápasy, ale také se tím dostavují drobná zranění, nicméně jsem pořád mladý kluk a tělo zatím regeneruje rychle. Je to pro mě čest, že zatím stále bojuji o nominaci, při konkurenci, kterou český národní tým disponuje. To, jestli se dostanu až na samotný šampionát, říct nedokážu, to je otázka pro trenéry, kteří jistě poskládají tým takovým způsobem, aby byl úspěšný. Co naopak můžu říct na 100 %, že svojí buldočí povahou po tátovi nevypustím nic, co se bude v přípravě národního týmu dělat a třeba se mi pak podaří dostat až na šampionát do Košic. 

Sledujete i druhou semifinálovou sérii? Komu byste přál postup více?

Sleduji vždycky všechny série, ať už v 1. Lize, nebo extralize a evidentně se jedná o vyrovnaný boj jako v našem případě s Poličkou. Hostivař utekla hrobníkovi z lopaty a vybojovala si 5. zápas, ve kterém se předchozí výsledky mažou a může vyhrát kdokoliv. My jsme to zažili s Opavou vedenou panem Christem, kdy jsme vedli 2:0 na zápasy, venku jsme nedokázali vyhrát a v 5. zápase doma na nás soupeř vlítnul vedl 2:0 po první třetině a my jsme mohli mít po sezoně. Naštěstí jsme to otočili a vyhráli 6:2. No a komu přeju víc? To je těžké. V létě jsem byl na turnaji za Prachatice a v kabině mají skvělé kluky, navíc mám v obou táborech spoustu kamarádů, a i spoustu spoluhráčů z Kert Parku. Na prachatické straně Jarda Markytán, David Šperl a na hostivařské Honza Čejka nebo Jirka Vaniš, proto nedokážu říct, komu bych postup přál více. Každopádně ať vyhraje ten lepší a je k vidění parádní hokejbal! To si myslím, že žádného diváka neurazí.

Využijí Prachatice a Dobřany domácí výhodu? Oba celky by měly na extraligu!

Můžete se tak těšit na poslední vypjaté zápasy obou sérií, jež přinesou skvělou podívanou. Komu věříte více? Podaří se Prachaticím znovu naladit na svoje prostředí? Nebo to bude Hostivař, která naváže na šňůru dvou výher? Pro Pražany by to byla senzace, kdyby se ve své první sezóně v 1. Lize dostali hned do finále. Jak tlak na svých bedrech ustojí Horalové?

Na druhé straně proti sobě budou stát Dobřany s Poličkou. Oba celky mají s těmito situacemi mnoho zkušeností, teď záleží na tom, kdo se lépe připraví a komu to bude pálit. Jedno vám říct můžeme, bude to vyrovnaná bitva až do konce, kde budou rozhodovat maličkosti. Ani jeden z týmů by neměl ani jedno ze svých střídaní vypustit. Kdo se bude radovat z postupu do finále? A komu skončí sezona? Souboj v Prachaticích začíná ve 13:30, kam jste srdečně zváni. Prachatičtí fanoušci umějí vždy připravit skvělou kulisu pro své hráče. Na západě Čech začíná zápas v 11:00, tak si ho nenechte ujít a přijďte shlédnout pohledný a vyhrocený hokejbal!