1. liga

Kapitán Píša táhne Hostivař za senzací! Vyrovnání série? Skvělý tah trenéra

Hostivař skončila v základní části 1. Ligy na 7. místě po jarním trápení. Do play off ale vyrukoval úplně jiný celek ještě více doplněný o talentované dorostence a juniory, kteří fascinují hokejbalovou veřejnost.

Po čtvrtfinálovém vyřazení favorita z Brna přišel na řadu ještě větší kalibr v podobě vítěze základní části z Prachatic. Mladíci z Prahy prohrávali 0:2 na zápasy, ale na domácí půdě sérii vyrovnali neskutečným způsobem. Ve třetím klání se navíc jako správný kapitán ozval teprve dvaadvacetiletý forvard Lukáš Píša, jenž za stavu 2:2 rozhodl utkání. „Byla to stoprocentně moje životní trefa,“ přiznává mimo jiné v nesmírně zajímavém rozhovoru před rozhodujícím 5. duelem, jenž rozhodne o finalistovi.

Všichni nastoupili s obrovskou chutí, a to se vyplatilo

Hostivař měla o minulém víkendu nůž na krku. Pražané prohrávali 0:2 na zápasy s vítězem základní části z Prachatic, ale na „domácím hřišti“ na Palmovce dokázali dvakrát vyhrát, což mnozí považují za senzaci. Čím to, že Hostivař najednou tak dominovala? „Dominancí z naší strany bych to úplně nenazýval,“ upozorňuje kapitán Hostivaře Lukáš Píša. „Rozhodl prvotně skvělý tah trenéra, který na zápas postavil vyrovnané čtyři lajny, nás podle mě dokázal udržet stále v tempu více než soupeře,“ zamýšlí se útočník Pražanů.

Ve třetím vzájemném zápase s Prachaticemi jako správný kapitán rozhodl duel vítěznou trefou na 3:2 ve třetí třetině právě Lukáš Píša, jenž nedisponuje mnoha kanadskými body, ale ozval se ve správný čas, kdy po dvou třetinách svítil na tabuli nerozhodný stav 2:2. „Byla to stoprocentně moje životní trefa,“ nezastírá Píša. „V týmu nepatřím k elitním střelcům, takže tomu ze začátku nikdo nevěřil,“ usmívá se. 

Hostivař ve čtvrtém duelu semifinálové série absolutně v první třetině dominovala a vypracovala si stěžejní tříbrankový náskok. Prachatice musely být překvapené, že na ně Pražané takto vyrukovali. „Prachatice stále měly mečbol a my jsme věděli, že je stejnou hrou, kterou jsme hráli v sobotu, porazit dokážeme,“ vzpomíná Lukáš Píša. „Všichni z týmu jsme do zápasu nastoupili s obrovskou chutí, a to se vyplatilo,“ upozorňuje dvaadvacetiletý kapitán, který tak patří k absolutně nejmladším lídrům v 1. Lize.

Prachatice hrají na domácím hřišti rychlý a důrazný hokejbal

V pátém rozhodujícím klání na půdě Prachatic čeká na Hostivař náročná práce. Horalové celkově disponují zkušenějším kádrem. Překvapivé vyřazení favorita je ale reálné. Co je pro to ale z pohledu Hostivaře třeba udělat? „Osobně si myslím, že začít zápas na čtyři vyrovnané lajny, je skvělý tah, který nám vyhovuje. Máme hodně mladý tým a rychlé střídání nás udrží v tempu,“ nepochybuje Lukáš Píša. „Nicméně všichni víme, jak důležité a těžké utkání to bude, ale soupeři rozhodně nedáme nic zadarmo a porveme se o finále!“ hlásí odhodlaně kapitán hostivařské družiny.

Jarní část se Hostivaři v základní části moc nevydařila. Tabulkou se propadala a 7. místo znamenalo nasazení do čtvrtfinále proti favoritovi z Brna. Toho ale Pražané ve čtyřzápasové sérii dokázali vyřadit, pak na řadu přišel ještě větší kalibr, a je tu zápletka jako hrom. „Na podzim se spíš každý tým oťukával a my jsme ukázali, že můžeme hokejbal hrát s každým, ale na jaře jsme získali pouze dvě výhry, a to jednu v Opavě, po které jsme měli šňůru porážek. Neprosazovali jsme se, ale jako celek jsme dle mě hráli stále stejně,“ myslí si Lukáš Píša. „Nějaké radikální změny nenastaly, jen zapojení dalších skvělých juniorů (dorostenců) do sestavy nám značně pomohlo k výhře nad Jindřichovým Hradcem a dále v play off,“ přichází na alfu a omegu hostivařského vzestupu Píša.

Hostivař obdržela na půdě Prachatic ve dvou zápasech hrozivých 13 gólů. Horalové hrají na domácí půdě očividně o dost lépe než v hostujícím prostředí. Pražané to nebudou mít jednoduché. „Prachatice hrají na domácím hřišti rychlý a důrazný hokejbal, což jsme poznali v úvodních utkáních série,“ upozorňuje Lukáš Píša. „Určitě chceme na jejich půdu přijet s častou střelbou a jednoduchým hokejbalem, který nám prospěl i na Palmovce,“ spřádá plány kapitán Pražanů. „Myslím si, že náš tým jak obrana, tak útok, se tuto sezonu už celkem zformoval a ví se, co se od všech očekává, takže to určitě Prachaticím uděláme složitější než v předchozích duelech,“ slibuje Píša.

Juniorka vs. Muži? Doufám, že oba zápasy budeme v plné polní!

Když zavzpomínáme na mládežnická léta, tak Lukáš Píša byl pevnou součástí dorosteneckých celků kladenského ALPIQU, s nímž slavil spoustu úspěchů. Nabízí se otázka, proč v silném klubu nepokračoval? „V Kladně jsem hrál hlavně z důvodu, že v Hostivaři nebyl můj mládežnický ročník a věděl sem, že si chci ještě minimálně rok zahrát v mládeži než rovnou v chlapech,“ prozrazuje Píša. „Byly to pro mě určitě skvělé dva roky plné úspěchů. Měli jsme skvělý tým a moc rád na to vzpomínám a jsem s týmem z Kladna stále v kontaktu,“ praví s troškou dávkou nostalgie talentovaný hokejbalista z Prahy.

„Nicméně sám jsem věděl, že až v Hostivaři kluci dorostou a budu se moci vrátit, tak moc rád, přece jenom jsem tu vyrostl, tak tu také zůstanu a budu se snažit pomoci týmu, abych s ním také nějaký titul získal,“ zdůrazňuje odchovanec hostivařského klubu Lukáš Píša. „V budoucnu bych si extraligu určitě rád zahrál, ale nesmírně doufám, že to bude právě s Hostivaří,“ hlásí Píša.

V sobotu 25. května se zhruba ve stejný čas bude hrát i semifinále play off Extraligy juniorů, v jehož rámci je Hostivař zápas od vyřazení ústeckou Elbou. Přitom mužský celek táhnout hlavně mladíci Čejka, Vaniš, Kucharčík, Kubeš, Macek, Štoural apod… Bude tak mužský celek v ohrožení jeho největší síly? „O těchto překrývajících se zápasech s klukama od neděle mluvíme,“ přiznává kapitán seniorského celku Hostivaře. „Samozřejmě, že kluci chtějí odehrát oba zápasy, což ale nejspíš nejde. Já jen doufám, že to dopadne dobře pro obě kategorie a budeme na oba zápasy v plné polní,“ doufá Lukáš Píša.