1. liga

Hostivař stáhla náskok Prachatic, Kometa se natahovala po postupu, Dobřany ale zabraly!

O minulém víkendu se semifinálové stavy obou sérií play off 1. Ligy vyrovnaly! Prachatice přijížděly do Prahy se dvěma mečboly, ale ani jeden nevyužily. Pražané na svém hřišti přímo excelovali. Jihočeské Horaly v obou dnech do ničeho velkého nepustili a tím s nimi srovnali krok.

Dobřany přijely hrát na hřiště Poličky v rámci druhé semifinálové série. Do vedení 2:1 na zápasy se dostala Kometa, ale ihned v neděli se podařilo Šnekům dostat sérii zpět na svoje hřiště, kde se bude rozhodovat o tom, kdo postoupí do finále! Polička v sobotním utkání jednoznačně vyhrála, ale v následující den Snack zlepšil hru a Kometu udolal po základní hrací době.

Tuhá bitva přinesla snížení, pak se Hostivař nakopla k jasnému vyrovnání!

3. utkání - HBC Hostivař vs. HBC Prachatice 4:2 (2:2, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Kucharčík (Kucarov), 13. Čejka (Dušák), 37. Píša (Kucharčík), 45. Palička (Brož, Čejka).

Od úvodního vhazování byla k vidění vyrovnaná partie, ve které v úvodu zahrozil soupeř z Prachatic. Štoural střežící hostivařskou klec byl ale pozorný a do hry se začali více dostávat i Pražané. V 8. minutě se nerozpakoval se střelou dorostenec Kucharčík a Pixa poprvé inkasoval. Za necelých pět minut se navíc po pasu od Dušáka dostal do úniku Čejka a po obtížném přechodu přes bránícího prachatického hráče se nakonec prosadil a Hostivař vedla 2:0. Pražané byli na koni, bylo ale jasné, že silní Horalové své zbraně nesloží. Brzy přišlo pro soupeře šťastné snížení a v samotném závěru i vyrovnání, což dostalo Prachatice zpátky do hry o postup do finále ihned po 3 zápasech. Druhá třetina byla opatrná z obou stran a ani jeden z týmů nechtěl obdržet rozdílovou branku. Rozhodčí do zápasu příliš nezasahovali a nechávali hře volný průběh.

Na začátku závěrečné patnáctiminutovky se hra značně kouskovala. Přelévala se ze strany na stranu, více ze hry ale měla přeci jen nepatrně více domácí Hostivař. Soupeř působil v prvních minutách zakřiknutě a v 37. minutě se trefil kapitán Hostivaře Lukáš Píša a tím poslal svůj tým do klíčového vedení. Kucharčík vybídl osamoceného Píšu, který milimetrovou trefou procedil míček za záda Pixy. V závěru dostali Prachatičtí možnost jediné přesilové hry v zápase, hráči Hostivaře ji ale ustáli i díky skvělému přesunu Štourala, který zlikvidoval gólovou šanci jihočeského útočníka. Horalové to zkusili v závěru v šesti s prázdnou brankou v zádech. Po bloku střely se míčku ujal Palička a usměrnil ho do opuštěné klece. Hostivař získala třetí semifinále pro sebe a série se tak musela prodloužit do dalšího dne.

4. utkání - HBC Hostivař vs. HBC Prachatice 5:1 (4:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Malina (Čejka), 2. Kucharčík (Píša), 10. Brož (Dušák, Palička), 15. Vaniš (Čejka, Malina), 27. Čejka (Malina) – 5. Květoň (Malecha, Tácha).

Do nedělní odvety na pražském hřišti šli Pražané s jedinou vidinou, a to srovnáním celé série na 2:2. Namotivovaní Pražané se drželi svých not, což bylo vidět od začátku zápasu. Již v první minutě se Hostivař dostala do vedení po souhře Maliny a Čejky, to ale nebylo zdaleka vše. Ospalí Horalové po 2 minutách zápasu prohrávali 0:2, to byl velký šok po prohraném sobotním zápase. Prachatice mírným podceněním pustily Hostivař zpátky do série. Po dvou gólech z mladíků opadla nervozita, která plynula z toho, že musejí vyhrát. V 5. minutě utkání se podařilo Jihočechům snížit na rozdíl jediné branky, bohužel ale další gól v klání nepřidali. A byla to právě Hostivař, která psala scénář celého zápasu.

Namlsaní Pražané do konce první třetiny ještě dvakrát skórovali. Nejdříve se prosadil Brož po asistencích Dušáka a Paličky, dále pojistil průběh zápasu na 4:1 Jiří Vaniš. Ve druhé části Prachatice začaly hrát. Oba dva týmy se snažily ze svých útočných výpadů vytěžit maximum, ale na Horalech se podepsala psychická deka ze sobotního utkání. Dokonce ve 27. minutě se Hostivaři podařilo vstřelit pátou branku utkání a bylo hotovo. Hostivař si poté pohlídala nebezpečné útoky hostů, ty ale k brance nevedly. Základním kamenem víkendového dorovnání stavu série byl gólman Václav Štoural, který inkasoval za dva zápasy pouze třikrát. Pro Prachatice to není nic příjemného, když jako favorit prohrály dvě utkání v řadě, navíc tento silný celek nedokázal za 30 minut vsítit ani jednu branku. Hostivař tímto výkonem dokázala odvrátit konec sezony a příští víkend se rozhodne na hřišti Prachatic, kdo s koho!

Ohlasy trenérů:

Ondřej Novák (HBC Hostivař): „Myslím, že jsme odehráli povedené sobotní utkání, kde opět hrál roli náš široký kádr a nasazení. Tentokrát jsme zásadně nechybovali, hráli jsme přesně to, co jsme potřebovali. Pochválil bych i rozhodčí, kteří zbytečně do hry nezasahovali a nechali hru plynout.“

Vít Čapek (HBC Prachatice): „Do Prahy jsme cestovali s touhou ukončit sérii, ale jak bylo vidět, tak to zůstalo pouze u té touhy. Do sobotního zápasu jsme vstoupili velmi vlažně a brzy jsme prohrávali 2:0. Do konce první třetiny jsme vyrovnali. Druhá část byla z obou stran opatrná. Bylo jasné, že kdo vstřelí vedoucí branku, urve i další bod v sérii. Tu chybu jsme udělali my a soupeř ji využil a dostal se do vedení, které ještě navýšil při naší power-play. Začátek nedělního zápasu byl z naší strany přímo příšerný 0:35 - 1:0, 1:20 - 2:0. Podařilo se nám ještě snížit na 2:1, ale to bylo vše z naší strany v zápase. Chybělo nám vše - pohyb, střelba a pokora. Přijeli jsme k utkáním s vědomím, že vedeme 2:0 a nemůže se nám nic stát, ale soupeř nás probral ze snu velmi rychle. Nezbývá nám nic jiného než se připravit na zápas o vše. Věřím, že jsme hokejbal nezapomněli, a že dokážeme na naše předešlé domácí zápasy navázat a pátý zápas překlopit na naši stranu.“

Kometa svého soupeře nejdříve sežehla, Západočeši ale vstali z mrtvých!

3. utkání - SK Kometa Polička vs. TJ Snack Dobřany 7:3 (4:1, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: J. Tobiáš, J. Tobiáš (Hejtmánek D.), J. Tobiáš (Hejtmánek D.), Geba (Hejtmánek D.), Štefka F., Holec (Štefka F., Štefka M.), Holec (Hejtmánek D.) - Kovařík D., Rubner, Suchý.

Dobřany musely absolvovat čtyřhodinovou cestu do Poličky, což na nich bylo velice znát. Do zápasu vstoupila lépe Polička, která se bleskově ujala vedení po zásluze Jiřího Tobiáše. Dobřany nevěděly kam dříve skočit. Na hokejbalistech Poličky byla vidět velká motivace a odhodlání se dostat do vedení v sérii. Zanedlouho přidal další branku Jiří Tobiáš, kterého vybídl David Hejtmánek, přímo do prázdné branky. Opaření Šneci ale rázem dokázali potrestat nedůraz poličských obránců, dokonce i dobře chytající Šupík byl na dorážku Kovaříka „krátký“. Potom si musel jít dobřanský hráč odpykat čtyřminutový trest za hru vysokou holí. Kdo jiný než David Hejtmánek nahrával na další gól Jiřímu Tobiášovi, jenž už v první třetině zapisoval do statistik čistý hattrick. Kometa nechtěla připustit velké zdramatizování. Další možnost skórovat pokračovala v dlouhé přesilové hře, kterou se štěstím proměnili.

Dobřanští hráči dostali od svého trenéra „slovní sodu“, jež je dokázala probrat pouze na druhou patnáctiminutovku, v níž stav utkání snížil Rubner v přesilové hře. Ve druhé části se Poličce nepodařilo vstřelit gól, ale byla to stále Kometa, jež obléhala dobřanskou branku a západočeský brankář měl s útočníky Poličky plné ruce práce. Do poslední části zápasu Kometa znovu vlétla, a to se jí vyplatilo. Filip Štefka se dokázal prosadit po pár vteřinách hry, když naslepo z otočky nahodil balónek na dobřanskou branku. Gólman si nechal balónek projít mezi betony a Kometa si tak bezstarostně hlídala další průběh zápasu. Pak přišla řada trestů na straně Poličky, která hrála téměř 8 minut ve třech, takhle dlouho přesilovou hru ale dokázala přestát a poté Kometa dokázala do 45. minuty přidat další dvě branky, konkrétně se dvakrát trefil Holec, jenž se v obou případech dostal sám před branku Šneků, kam mu byl balónek krásně naservírován. Poté stav zápasu kosmeticky upravil Suchý, ale to Kometu netrápilo a tím se hráči z Poličky radovali z výhry a pomýšleli na využití mečbolu v nedělním duelu.

4. utkání - SK Kometa Polička vs. TJ Snack Dobřany 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 36. Štefka F. (Kubík, Geba) – 6. Voves (Šlehofer V. ml.), 18. Šlehofer V. ml., 18. Brtník (Sloup).

O poznání lépe vyšlo nedělní utkání hráčům ze západu Čech. První minuty patřily spíše Kometě, která zasypala dobřanského gólmana Jana Marka střelami, ten ale úspěšně odolával, někdy i poměrně se štěstím, to ale byl základ úspěchu pro dobřanské Šneky. Dobřanští vyhráli v 6. minutě čistě buly a Jakub Voves od modré čáry prostřelil Nováka, jenž s touto střelou nemohl nic dělat. Do konce první třetiny chtěla Polička za každou cenu vyrovnat. Skoro z každé střely vytvořili hokejbalisté z východu Čech závar před brankou Šneků, to ale gól nepřineslo. Na Kometě se nejspíše projevila únava ze sobotního osmiminutového oslabení 3 na 5. Hráči Dobřan byli ve druhé třetině všude o krok dříve a Poličku přehrávali. Krásným gólem se v 18. minutě trefil Václav Šlehofer mladší, který si zpoza branky hodil balón do vzduchu před Nováka a poté jej rychle baseballově uklidil do pravé šibenice, tím potrestal špatné střídaní Komety.

Ve stejné minutě musela Polička čelit oslabení, jež z dorážky před brankou využil Brtník. Polička se ale i nadále snažila se zápasem něco udělat. Ve druhé polovině prostředního dějství si znovu začala vytvářet gólové šance, největší možnost měl Augustin, který nedokázal trefit odkrytou branku, a to pro Poličku bylo osudné. Dobřany hrály velice chytře, všechny balónky ze své třetiny vyhazovaly lobem, což Poličce bralo hodně sil. Kometa zkoušela ve třetí třetině vše „vabank“. Ponořila se do útočné třetiny hostů, kde do 36. minuty nemohla přijít na to, jak překonat dobřanského Marka, který mařil všechny šance domácích. Jako jediný z Poličky se dokázal trefit kapitán Filip Štefka, jemuž přihrával Kubík. To ale na Dobřany nestačilo a Šneci se mohou radovat z toho, že vrátili sérii na svůj stadion, kde se rozhodne o tom, kdo postoupí do finálových bojů!

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer starší (TJ Snack Dobřany): „Asi nemá cenu rozebírat sobotní zápas, udělali jsme mnoho chyb a zápas prostě nezvládli. Navíc jsme i přes jasné předzápasové noty zaspali úvodní třetinu, což je v tak důležitém utkání sezony nepochopitelné. Domácí ale i tak byli lepší, my naopak jaloví, nemastní, neslaní, ale kluci si vydřeli pátý zápas. Nebylo to vůbec jednoduché. Udělali jsme oproti včerejšku pár změn, přičemž chlapi pochopili, že může být i konec sezony a podle toho také k zápasu přistoupili.“