1. liga

Tajně jsem doufal, že to bude v neděli lepší, usmíval se prachatický Tácha. A bylo!

Semifinálová série play off 1. Ligy mezi Prachaticemi a Hostivaří může o nadcházejícím víkendu dojít do svého konce. Jihočeši totiž v domácím prostředí zvládli oba duely. Kralovali především v neděli.

K vysokému vítězství nad Pražany pomohl hattrickem také Matěj Tácha, který přiznává, že jeho klub v sobotním utkání na konci sice propadl, do dalšího pokračování sezony už se z toho ale dostatečně poučil. „Chybí nám ještě jeden krok a ten je třeba udělat v Praze, abychom si nepřipustili žádné komplikace,“ pevně věří šestadvacetiletý forvard, jenž v týmu Horalů hostuje z nedalekého Suchodola nad Lužnicí.

Z prvního zápasu jsme se poučili, což bylo i vidět

Matěji, po prvních dvou zápasech s Hostivaří vedete a jste v hodně komfortní situaci, jaká do ní byla o předchozím víkendu cesta?

Ano, jsme sice v situaci, že máme dvě výhry, ale k postupu do finále je třeba vyhrát ještě jednou, takže hotovo není. Každopádně cesta k prvním výhrám se určitě nerodila lehce. Mladý tým z Hostivaře je velice běhavým mužstvem a za žádného stavu se nevzdává, což bylo vidět především v prvním zápase.

Přesně tak, úvodní zápas jste měli pod kontrolou, ovšem Pražané v závěru snížili a sahali dokonce po vyrovnání! Proč jste to dopustili? A poučili jste se z toho dostatečně?

V zápase jsme rychle vedli 2:0 a ještě 9 minut před koncem to bylo 5:1, takže jsme zápas měli stále pod kontrolou. Mysleli jsme si, že se už nemůže nic stát. Ale najednou jsme přestali hrát jako jeden tým, a to byl zásadní problém, protože jsme brzy dostali gól na 5:2, následně další a poté dokonce v naší vlastní přesilové hře dokázal soupeř snížit už na rozdíl jediné branky… Určitě jsme se z toho ale poučili a druhý zápas podle toho už i vypadal.  

V nedělním utkání jste navíc zaznamenal hattrick! Sedl vám ten zápas a za kolik to budete mít klubové kase?

Hráli jsme po celý zápas jako tým a po zkušenostech ze soboty jsme si závěr zápasu pohlídali. Už po sobotním utkání jsem se cítil dobře a tajně jsem doufal, že neděle bude ještě lepší. Zápas sedl celé naší lajně a jak Matyáš Melecha, tak Sláva Květoň mají na mém hattricku velký podíl. Uvidíme, kolik mě to bude stát, zatím mě pokladník neodchytil, ale nějaká ta basa se v kabině určitě ztratí. (směje se)

Hostivař disponuje hodně nebezpečnými juniory, kteří o sobě dali vědět i na vašem hřišti, ale naštěstí pro vás to nebylo natolik, aby rozhodli. Připravovali jste se na to obávané duo (Čejka - Vaniš) a obecně mládí soupeře nějak?

O těchto hráčích jsme samozřejmě věděli, celá jejich první lajna je velmi nebezpečná. Trenér nám k nim něco řekl, ale nějak zvlášť jsme se na ně nepřipravovali. Víme, že jen týmovostí můžeme být úspěšní, o to se od začátku snažíme.

Oba zápasy se vám také vydařily směrem dopředu, vypadá to tedy, že Prachatice chytají s blížícím se koncem sezony velkou formu!

Ano, dali jsme celkem dost branek, ale je tam ještě dost mezer. Doufám, že ta pravá a větší forma teprve ještě přijde!

Přeji si, abych postoupil i s mým mateřským klubem

Co jste říkal na tu skvělou domácí atmosféru, kterou předvedli vaši fanoušci?

Fanouškům patří velký dík za to, co předvedli na domácím dvojzápase! Hnali nás dopředu a chorea, která vytvořili, byla úžasná.

Už v sobotu celou sérii budete moci ukončit, myslím si ale, že budete spokojeni, i kdyby se vám to v těžkém pražském prostředí na Palmovce povedlo až v neděli, že?

Určitě jedeme do Prahy s tím, že chceme v sobotu slavit postup do finále, a o neděli je teď tedy předčasné se bavit (usmívá se). Každopádně, jak jsem říkal na začátku, chybí nám ještě jeden krok a ten je třeba udělat v Praze, abychom si nepřipustili žádné komplikace.

A na závěr, jaký je váš názor na to, kdyby se vám povedlo celou 1. Ligu ovládnout, chtěl byste, aby se Prachatice objevily příští rok na extraligové mapě?!

Vyhrát je jedna věc a druhá věc je hrát extraligu. To je spíše otázka na klub a trenéra. Můj názor a sen je takový, abych postoupil s mým mateřským klubem Suchdolem nad Lužnicí do 1. Ligy a následující ročník hrál opět v Suchdole a v Prachaticích.