1. liga

Horalové jsou krůček od finále 1. Ligy! Kometa vyrovnala sérii proti Dobřanům

První semifinálová utkání play off 1. Ligy přinesla vskutku urputný boj v obou sériích. Jihočeští Horalové uhájili své hřiště a stále ve vyřazovacích bojích neznají pachuť porážky.

Hostivař se v sobotu natahovala po skalpu Prachatic, ale bohužel se ji nepodařilo vstřelit vyrovnávající branku, a tak to musela zkusit v nedělním duelu, kde ale dominovali Jihočeši. Prachatice mají možnost využít svůj první mečbol již tuto sobotu. Druhé semifinále vypuklo na západě Čech. Dobřany přivítaly poličskou Kometu, která první zápas nezvládla a Snack tak vedl 1:0, ale ne na dlouho. V neděli hokejbalisté Komety přetlačili hráče Dobřan v prodloužení. Drama je tak na světě!

Hostivař se nastartovala v závěru prvního duelu, to bylo ale vše

HBC Prachatice (1.) vs. HBC Hostivař (7.)

Stav série: 2:0 (5:4, 8:2).

1. utkání: 5:4 (2:0 ,1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 3. Tácha (Švácha), 10. Tácha (Malecha), 17. Kotlík (Zavřel, Valek), 34. Květoň (Laurinc, Reindl), 37. Květoň (Tácha) – 17. Malina (Čejka, Vaniš), 40. Čejka (Přeslička), 42. Vaniš (Kubeš, Čejka), 43. Malina (Brož).

Do sobotního zápasu série vstoupili lépe domácí a brzy vedli, když se prosadil hned ve 3. minutě Tácha. Hostivař posléze musela bránit oslabení po vyloučení Macka, Prachatičtí ale první početní výhodu nevyužili. První třetina byla více ofenzivní, než bychom mohli čekat. Do další větší šance se dostal znovu Tácha, který navyšoval náskok svého týmu. Své šance ale měla i Hostivař, ta ale ztroskotávala na skvěle chytajícím Pixovi. Prachatický brankář v prvních patnácti minutách neinkasoval a Horalové mohli být velmi spokojeni s průběhem zápasu.

Hostivař zahajovala druhou periodu v přesilové hře a dychtila po snížení a zdramatizování zápasu. To se povedlo těsně před návratem domácího hráče z trestné lavice. Čejka vybídl před brankou postaveného Malinu, jenž míček tečoval pod betony prachatického gólmana. Domácí ale okamžitě reagovali a opět se dostali do dvoubrankového vedení, za což se zasloužil Kotlík. Prachatice si mohly v závěru pojistit výsledek utkání, když dostali dvojnásobnou přesilovkou, s níž ale naložily prachbídně a stav utkání se do konce druhé části zápasu nezměnil. Hostivař se skvěle ubránila a do třetí třetiny šla s jasnými pokyny.

V úvodu třetí části šla ale opět do oslabení a Horalové tentokrát potrestali zbytečnou chybku Hostivaře. Z přesilovky se trefil Květoň a za necelé 3 minuty se prosadil znovu. Výsledek se zdál být rozhodnutý, Hostivařští ale v závěru utkání dokonale zdramatizovali a Prachatice se musely bát o první bod v sérii. Čejka nejdříve při signalizovaném trestu unikl domácí obraně a snížil na rozdíl tří branek. Nedisciplinovaní hosté se dostali do další početní nevýhody, Pražané ale vrhli poslední zbytky sil do útoku a uzamkli domácí Highlanders v pásmu. Po střele Kubeše se radoval Vaniš, jenž jeho střelu tečoval za záda Pixy. Oslabení ale pokračovalo. Domácím se stále nevedlo kloudně přesilovku rozehrát, a tak pro ně přišel další šok. Zachycený míček napálil Brož na Pixu, ten jej pouze vyrazil proti dobíhajícímu Malinovi, který ho pohotově usměrnil mezi tři tyče.

Hostivař během chvilky snížila na rozdíl jedné branky a po skončení početní nevýhody velela k vyrovnání. V poslední minutě zkusila své štěstí se hrou v šesti bez brankáře. Po velkém tlaku se zjevil v největší šanci Dušák, ten ale balónek nezkrotil a ani netrefil bránu. Domácí tým těsné vedení uhájil a radoval se tak z prvního získaného bodu v sérii.

2. utkání: 8:2 (0:0, 5:1, 3:1)

Branky a nahrávky:18. Malecha (Laurinc), 19. Tácha (Malecha, Květoň), 23. Paule (Malecha), 26. Zavřel (Valek, Laurinc), 26. Laurinc, 38. Tácha, 39. Květoň (Tácha), 44. Tácha (Korous) – 26. Konečný (Kucharčík), 42. Vaniš.

Ze sobotního zápasu si lepší formu do následujícího klání přenesli domácí hráči. První třetina sice skončila bez branek, kde nejvýraznějšími osobami obou týmů byli brankáři. Ve druhém dějství se již rozjel střelecký kolotoč Horalů. V 18. minutě dostal svůj tým do vedení Malecha, následně na něj reagoval jeho spoluhráč Tácha a v 19. minutě to už bylo 2:0 pro Prachatice. Opařená Hostivař nevěděla, kam dříve skočit. Za 5 minut prostřelil hostivařského borce s maskou Paule a domácí se probíjeli do luxusního náskoku. Pražská obrana neměla svůj den, což je v play off rozhodující. V čase 25:14 na 4:0 zvyšoval Zavřel po souhře s Valkem a Laurincem. Prachatická smršť ale pokračovala. Jako další z Prachatic se prosadil po samostatném vystoupení Laurinc. Na tuto trefu konečně dokázala zareagovat i Hostivař, konkrétně to byl Konečný, který prostřelil jako první prachatického Pixu.

Druhá třetina skončila 5:1 pro domácí, což musel být pro Hostivař škaredý sen. Tempo zápasu jasně určovaly Prachatice, i když Hostivař hrozila nebezpečnými protiútoky, s nimiž si ale vždy poradil Pixa. Třetí patnáctiminutovka přinesla gól až v její půlce, když zaznamenal svůj 2. gól v zápase Tácha. Souhra Květoň – Tácha je v této sérii opravdu vidět. 7. branku zařídilo právě toto duo, Tácha nahrával Květoňovi, jenž balónek dostal do hostivařské branky. Hostivař nevěděla, co se v tomto zápasu děje, ale bojovala dále. Menší korekce výsledku přišla ve 42. minutě, když Vaniš navázal na sobotní trefu. Poslední zajímavost nastala v předposlední minutě, když svůj hattrick zkompletoval Tácha. Prachatice tak získaly 2 mečboly v semifinálové sérii a budeme si muset počkat, jak k tomu přistoupí celek Hostivaře na svém hřišti.

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (HBC Prachatice): „Do sobotní zápasu jsme vstoupili aktivně a brzy jsme se ujali vedení, zanedlouho jsme přidali druhý gól, který nás uklidnil. Na konci třetiny přišlo oslabení, které se protáhlo i po změně stran a když už se zdálo, že to ustojíme, přišel po pěkné kombinaci gól. Naštěstí jsme za 20 sekund opět navýšili skóre, které vzrostlo až na 5:1. Měli jsme utkání ve své režii, 5 minut před koncem hosté korigovali na 5:2. Do konce zápasu chyběly 3 minuty a my hráli přesilovou hru, kde jsme nepochopitelně obdrželi dvě branky a při závěrečné power-play hostí jsme se strachovali o vítězný zápas. Nedělní duel byl poznamenán vytrvalým deštěm a první třetina byla opatrná z obou stran. Po přestávce v 17. minutě se trefil Malecha, za minutu Tácha a to nás uklidnilo, třetinu jsme vyhráli 5:1 a v posledním dějství jsme přidali ještě tři branky a nepřipustili drama jako v sobotu. Jsme rádi za vedení v sérii 2:0, ale v Praze to bude ještě těžké. Hráči zaslouží pochvalu za přístup.“

Ondřej Novák (HBC Hostivař): „Jsme si vědomi kvalit soupeře, hrál opravdu dobře, je silný na míči a do karet mu hrál i větší počet našich vyloučení. I my jsme měli dobré šance ke skórování, recept na skvěle chytajícího Pixu jsme našli ale až v závěru sobotního utkání. Jsem rád, že jsme alespoň utkání zdramatizovali a že se soupeř musel do posledních vteřin bát o výsledek.“

V sérii Dobřan s Kometou rozhodují maličkosti

TJ Snack Dobřany (3.) vs. SK Kometa Polička (4.)

Stav série: 1:1 (4:2, 4:5 pp).

1. utkání: 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: Málek (Šlehofer O., Truchlý), Šlehofer V. ml. (Sloup, Duchek T.), Rubner (Skála, Šlehofer V. ml.), Kovařík D. (Málek) – Štefka M., Kukla.

Sobotní utkání bylo na rozvrhu od 11:00, a tak musela Polička časně vyrazit na svůj první zápas v sérii. Již od začátku byla na hráčích Poličky vidět značná únava z brzké cesty na západ Čech, čehož využili domácí. V první třetině se prosadil Málek, jenž s velkým štěstím tečoval míček, a ten skončil za zády Šupíka. Dobřany v sobotu hrály velmi aktivně a sebevědomě. Bylo vidět, že se na Poličku takticky připravily a jejich hra jim vycházela. Osobní souboje vycházely také lépe Šnekům, což byla značná výhoda. Ve druhé třetině se po nedorozumění obránců Komety dostal balónek na červenou čáru ke Šlehoferovi V. mladšímu, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě a Dobřany vedly 2:0. Nová posila Komety, Adam Kubík, hrála s velkou chutí po boku svého kamaráda Matěje Štefky, tento duet dokázal snížit stav zápasu na 2:1, když Kubík na sebe nalákal 2 hráče a potom předložil míček Štefkovi, pro něhož nebyl problém trefit odkrytou branku.

V následujících minutách druhé třetiny na straně Poličky vzplály emoce, což dostalo Poličku do oslabení 3 na 5. Dobřany si s touto situací poradily bravurně, když se po křižné nahrávce Skály prosadil Rubner. Ve třetí části to byla ale Kometa, jež tahala za delší konec provazu a začínala Dobřanům pořádně „zavařovat“. Nejdříve po vyhrané buly snižoval ukrytou střelou k tyči Kukla. A poté měla Polička dvojnásobnou přesilovku, kterou ale nedokázala přetavit v gól, což se zdálo jako rozhodující faktor. Trápící se Polička už nedokázala odpovědět na střelecké konto Dobřan, ba naopak Šneci ještě přidali čtvrtou branku, která rozhodla zápas a Kometa se musela připravovat na následující den.

2. utkání: 4:5 pp (0:1, 1:1, 3:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 22. Kovařík J., 31. Kovařík J., 39. Truchlý, 40. Skála (Rubner) – 7. Kubík, 30. Tobiáš J., 36. Štefka F., 41. Havlík, 48. Štefka F. (Geba, Hejtmánek J.).

Východočeši začali v neděli lépe, protože už v sedmé minutě dokázali otevřít skóre a po brance Adama Kubíka tak měli menší psychickou výhodu. Navíc se úvodní perioda dařila i nadále více Poličce, která však už podruhé ve třetině neskórovala a Šneci se tak měli ještě šanci zvednout. Kometa se v první třetině dostávala do skvělých střeleckých možností, v nichž ale ztroskotala na výborném Markovi. Ve druhé třetině se podařilo Šnekům srovnat po šťastném gólu Kovaříka. Do 30. minuty to byla opět Polička, kdo byl lepším týmem na place a snažila se opět vstřelit branku, toho se dočkala, když jí vrátil vedení Jiří Tobiáš.

Nejzajímavější a nejvíce dramatická tak byla až třetí část zápasu, která byla z obou stran velmi vypjatá. Po 11 sekundách ve třetím dějství přišla špatná rozehrávka Poličky. Dobřany se tak lehce dostaly do útočného pásma a Kovařík J. s nutnou dávkou štěstí prostřelil Michala Nováka. Hosté to ale nevzdávali a bojovali dále. Filip Štefka už potřetí v zápase dokázal navrátit vedení na stranu Poličky, když se střelou od červené trefil do dobřanské „klece“.

Jenomže pak s utkáním zacloumaly nepatrně také emoce, po kterých následovala hra čtyři na čtyři, což se nakonec zdálo jako nečekaně rozhodující. Během těchto dvou minut totiž nejprve vyrovnal, po samostatné akci, dobřanský Tomáš Truchlý. Za necelou minutu Šneci překlopili vývoj utkání na jejich stranu. Po špatné přihrávce poličského obránce se měkký míček vůbec neodrazil od hrazení a před branku se dostal osamocený Skála, jenž vystřelil Dobřanům naději na vítězství v základní hrací době. Šneci ale už půl minutu po radosti z vedení zaspali a nekompromisní „dělovkou“ mezi nohy vyrovnal utkání Ladislav Havlík.

Utkání dospělo až do prodloužení. V něm měli lehce navrch hosté, kteří se nakonec dokázali i prosadit. Po zbrklém vyhození Dobřan se míček dostal k poličskému bekovi, jenž lehce posunul balón na kapitána Štefku. Ten se dostal k levému mantinelu v útočném pásmu, před sebou měl hráče a nevěděl co s míčkem udělat, jako zkušený hráč si počkal na správný moment a schoval svoji nečekanou střelu za bránícího dobřanského hráče, jenž zakryl výhled dobřanskému brankáři. Kapitán Poličky se trefil skoro od modré čáry švihem přímo pod horní tyč a zařídil vyrovnání série na 1:1.

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer st. (TJ Snack Dobřany): „Výborný výkon mladého mančaftu z Dobřan od A až do Z proti velmi kvalitní Poličce i s mistry světa do 20 let Kubíkem, Štefkou či Gebou. My zde máme čerstvého mistra světa v této kategorii také, a to sice Pavla Sloupa, i on hrál výborně. V sobotu jsme byli ale o fousek lepší. Vedli jsme po úvodní švihové střele s následnou tečí, druhý náš úder byl po dělovce, třetí po parádním vykombinování obranného bloku soupeře, čtvrtá trefa byla perfektně provedena vynikajícím Danielem Kovaříkem. Góly z naší strany byly důležité i v tom, že jsme pořád hostům odskakovali v celkovém součtu skóre. První výhra je totiž dílčí úspěch a zdaleka v sérii na tři vítězná utkání nic neznamená. V neděli byli lepší hosté, chtěli víc a šli si pro výhru důrazněji. My jsme tahali nohy a první třetinu odehráli špatně. Od druhé části jsme hru vyrovnali, ale i tak to nebylo ono. Ve třetí časti jsme dokonce i vývoj otočili, ale hosté rychle srovnali. V prodloužení se i jednoduše hrající Polička opět prosazuje a srovnává zápasový účet v semifinále na 1:1. Jedno je jisté, v Poličce se bude hrát dvakrát a my musíme přidat. V týdnu zkusíme naladit správnou a jednotnou notu a za týden se uvidí.“