1. liga

V Dobřanech se hraje ve středu o všechno! Prodlouží Opava svůj nádech a postoupí?

CROSSDOCK Extraliga, která se o nadcházející sobotě přehoupne na start finálové série, není pochopitelně jediným play off v českých hokejbalových soutěžích. Naše redakce v neděli navštívila i čtvrtfinálový duel 1. Ligy, ve kterém postoupila do další fáze sezony nečekaně Hostivař.

O postup ze sekce „nečekaných“ bude ve sváteční středu ovšem bojovat také Opava, která v domácím prostředí dvakrát utekla hrobníkovi z lopaty a vyrovnala sérii s Dobřany! Západočeši tak potřetí v sérii nastoupí ve své hale stále ještě vonící novotou, kterou by Šneci pochopitelně rádi pokřtili i postupem mezi nejlepší prvoligovou čtveřici. U rozuzlení série bude i naše redakce!

Dobřany si jely pro postup, vracely se ale s neúspěchem

Západočeši chtěli a mohli celou sérii za stavu 2:0 ukončit už v sobotu v Opavě, Slezané ovšem v domácím prostředí dokázali zabrat a totéž zopakovali i v neděli. Rázem z toho byly dvě těsné výhry 4:3 pro Opavu a vyrovnání série na 2:2! „Už i první dva zápasy v Dobřanech byly v íce jak polovinu utkání vyrovnané a až potom se to pro nás zadrhlo. V domácím prostředí se to naštěstí zase otočilo na naši stranu,“ měl radost trenér opavských hokejbalistů Jiří Christ a hned pokračoval: „K vítězstvím vedla hlavně chuť, snaha a nasazení, to všechno jsem na hráčích viděl jako to, co nás dovedlo k vyrovnání série.“

Sezona se pro Opavu v základní části příliš dobře nevyvíjela, kvůli rekonstrukci hřiště na podzim musela odehrát prvních pět zápasů ve venkovním prostředí, kde se Slezanům moc nedařilo. I trenér Christ se tak těšil, až se vrátí jeho celek zpět na domácí hřiště, kde by se mohly dostavit potřebné bodové příděly. Ovšem tak se také příliš nedělo podle představ a Slezané se tudíž teď mohou dostat do pozice, do které se za celou sezonu dostali jenom na přelomu podzimní a jarní části: Vyhrát tři zápasy po sobě! „Sezona byla složitá, prošli jsme si v klubu změnami, nemyslím kádrově, ale spíš jako tým uvnitř, teď se to už trochu konsolidovalo. Jedeme ve středu do Dobřan s tím, že tam chceme vyhrát, to je pochopitelné. Nic jiného nám ostatně nezbývá, pokud nechceme letos už skončit, a to my nechceme,“ usmívá se Christ.

Tyče zvonily, ani tak se Západočeši neradovali

V letošním play off 1. Ligy to je zatím největší zápletka, ostatně jako vždy, když nějaká hokejbalová série dojde do rozhodujícího pátého duelu. „Předně musím říct, že bych byl nejraději, kdyby postoupily oba týmy. V Opavě mám kamarády nejen z hokejbalového mančaftu,“ přál by si trenér Dobřan Václav Šlehofer starší. Jeho tým však ve sváteční středu už mohl mít dávno volno a připravovat se na semifinálového účastníka z Poličky. K tomu však momentálně má úplně stejně blízko i Opava! „Trochu si myslím a doufám, že by mohla být psychická výhoda po dvou výhrách na naší straně, navíc jsme se v Opavě zvedli jak herně, tak také morálně,“ myslí si trenér Slezanů Jiří Christ.

A proč se tedy Šnekům nepovedlo dokonat k postupu ani jeden ze dvou mečbolů? „V prvním zápase jsme byli lepší, domácí ale vždy vedli a my museli dotahovat. Více se vyjadřovat k sobotě nechci, protože mne některé věci zklamaly. To se ovšem netýká ani mých kluků, ani domácích. V neděli byla asi lepší Opava, přičemž i tak jsme to mohli ukončit. Zahodili jsme ale několik loženek, dokonce ani prázdnou branku jsme netrefili, což pak beru za stejnou chybu, jako když zachrápeme v obranné fázi,“ nebyl pochopitelně při pohledu zpět spokojený trenér Dobřan. „Zvonily nám tyče, nastřelené břevno z brejku… Tím ale vůbec nesnižuji výkon obětavé hry domácích!,“ dodává Šlehofer.

Hostivař už překvapila, přidá Opava další „nečekané“?

Prvoligové play off přineslo už v neděli jeden překvapivý výsledek, Hostivař totiž z pozice sedmého celku tabulky s polovinou nasbíraných bodů po základní části, dokázala vyřadit díky dravému mládí tým z Brna. Ve středu v podvečer se můžeme dočkat klidně i dalšího nečekaného postupu, Dobřany totiž platily za favorita série, což se před posledním zápasem o všechno zcela maže, jelikož, jak je známo, stát se může vše. „My jsme v Opavě chybovali jak v koncovce, tak i v obranné fázi, a to po oba dny. Oni Opavští vůbec od začátku série v podstatě mohou jen získat, když skončili šestí po základní části. My s velkým rozdílem naopak třetí, takže bohužel můžeme jen ztratit. Jenže teď se vše maže a jede se od píky, to je úděl play off a my tedy musíme přepnout. Neřekl bych, že naše domácí prostředí bude až taková výhoda, vždyť kluci z Opavy mají také plast. My určitě mákneme, co z toho vzejde, nechci spekulovat. Na každý pád se na zápas těšíme a myslím, že Opava rovněž. Duel bude mít náboj, o tom jsem přesvědčen. Nechť přijde hodně fanoušků a vyhraje hokejbal,“ uzavírá sportovně trenér Dobřan. Jak to tedy nakonec dopadne?!