1. liga

Mezi dvěma zápasy za den si dal spánek a rozhodoval. Bylo to v pohodě, směje se Vaniš

Hostivařský hokejbalový klub si už dlouhé sezony vychovává několik nadějných hráčů do budoucna. Mezi ně patří také Jiří Vaniš, jenž tento čtvrtek oslaví teprve devatenácté narozeniny. Své velké ofenzivní kvality prokázal také o předchozím víkendu, kdy odehrál hned trojici zápasů play off!

V každém navíc vsítil hodně důležité branky a husarský kousek předvedl především v sobotu 4.5., kdy nejprve rozhodl čtvrtfinálový duel juniorů dvěma góly proti Hradci Králové a odpoledne potom taktéž rozhodoval, tentokrát v prodloužení třetí čtvrtfinálový duel v 1. Lize proti Brnu. V nedělním utkání na to pak navázal dalšími dvěma zásahy a Hostivař tak i díky Vanišovi oslavila postup mezi nejlepší prvoligovou čtyřku!

Na Brno jsme si věřili! Můžeme hrát s každým

Jirko, zažil jste skvělý individuální víkend, kdy jste pomohl k týmovému výkonu několika kanadskými body. Měl jste už vůbec někdy takto náročný a zároveň extra podařený hokejbalový víkend?

Popravdě si nevzpomínám, kdy se mi naposledy takhle individuálně víkend povedl. Na zápasy náročných jsem jich zažil už sice hodně, ale takto individuálně povedených tedy popravdě moc ne.  

Zazářil jste nejprve v sobotu. Jak jste to vůbec po fyzické stránce dokázal zvládnout, že jste nejprve dopoledne rozhodl juniorské play off proti Hradci Králové a pak rozpoutal euforii v 1. Lize, kdy jste dal branku v prodloužení? 

Po fyzické stránce to pro mě bylo poměrně v pohodě, mezi oběma zápasy bylo dost času na odpočinek, vyspal jsem se po obědě a na večer byl zase fit.   

Zastavme se hlavně u mužského týmu Hostivaře, připouštěli jste si v kabině před sérií, že byste mohli Brno, tým, který získal za základní část o polovinu více bodů, vůbec vyřadit?

Rozhodně! Věděli jsme, že můžeme hrát s každým soupeřem v lize bez ohledu na umístění v základní části. Myslím, že jsme si na ně dokonce i věřili.  

Máte v 1. Lize ambice v semifinále Prachatice jednoznačně i vyřadit? Je to samozřejmě už zase o kousek větší kalibr, než bylo třeba v tabulce druhé Brno, ovšem nepůjdete do série třeba s jiným herním cílem, tedy především užít si minimálně trojici zápasů?

Ne, to ne, samozřejmě, že si to určitě nepůjdeme jen užít. Jak jsem už řekl předtím, můžeme hrát s kýmkoliv. Po povedeném čtvrtfinále máme určitě ambice ty nejvyšší, takže klidně postoupit až do finále!  

Finále v mužské extralize? Letos už mi to asi nevyjde 

Čím to je, že Hostivař vychovala od své mládeže takto platné hráče pro všechny různé kategorie zároveň, kteří se samozřejmě prosazují i v reprezentacích?

Od doby, co hraji hokejbal, se u nás v Hostivaři vždy dbalo na výchovu mládeže. Možná i více než na A-tým. Myslím, že tohle je hlavní důvod, že máme spoustu kluků i v reprezentacích.  

Jaké máte vy osobně letošní ambice? Sezonu máte rozehranou na několika místech, takže si zahrajete zřejmě ještě minimálně pár víkendů…

Chci vyhrát, co se dá, ostatně jako vždy. (usměje se) V juniorce i v chlapech to máme poměrně slušně rozehrané, to je pravda. Takže uvidíme, jak to půjde dál. Osobně se budu snažit co nejvíce pomoci týmu k úspěchům. To je samozřejmost.   

Je pro vás lákavé zahrát si už i finále mužské CROSSDOCK Extraligy za Kert Park, kde hostujete? Je to v momentální chvíli třeba teoreticky možné, nebo už víte, že to letos nepůjde?

Samozřejmě bych si moc rád zahrál, ale letos už to asi nevyjde. Klukům z Kertu držím palce a věřím, že to zvládnou a získají zlatý hattrick.   

Nicméně už ve středu vás čeká v Juniorské extralize zápas v Hradci Králové, jedete si pro postup?

Samozřejmě, jedeme a doufáme, že se nám to povede. Čeká nás velmi těžké utkání, ale když podáme takový výkon, jako v prvním zápase, tak to zvládneme a postoupíme.