1. liga

Mladíci z Hostivaře vyřadili velkého favorita! Brno na povedenou základní část nenaváže

Čtvrtfinále play off 1. Ligy pokračovalo v neděli dalšími duely, kdy se mohlo rozhodnout o postupujících. Stalo se tak i v hlavním městě, kde se podařilo Hostivaři navázat na sobotní vedení v sérii a i po nedělní výhře tak nakonec Pražané mohli oslavovat postup mezi nejlepší čtyřku!

Stalo se tak hodně nečekaně, jelikož tým plný mladíku proti druhému Brnu po základní části rozhodně nebyl favoritem. V kryté hale na Jižním Městě se však děly dva dny po sobě věci, hosté mohli bědovat především na neproměňování šancí, protože hostivařský brankář Štoural předvedl několik skvělých zákroků a stal se tak základním stavebním kamenem pro úspěch. Hvězdami ale byli také junioři Jan Čejka a Jiří Vaniš!

Obávaná dvojice znovu udeřila, tentokrát už nadobro rozhodla

Hostivaři se povedl vstup do zápasu, což se zdálo, že by mohl být klíč k úspěchu. Už ve třetí minutě se poprvé v zápase prosazoval Čejka. Jenomže Brno to vzdát pochopitelně po jedné brance nemohlo, takže podle toho odpovídala i jeho hra a Pražané tak chvílemi mohli být rádi, že se hosté dostali pouze k vyrovnání. Další notnou dávku střeleckých pokusů dokázal vyřešit věkem stále také ještě junior brankář Štoural.

Ofenzivní utkání se třemi padesátkami hodně hlasitých fanoušků pokračovalo zajímavou a nakonec rozhodující druhou třetinou. Ze začátku se totiž prosadil tentokrát Jiří Vaniš, aby na to o pár minut později mohl sám opět navázat! Pražané se tak rázem dostali už do hodně lukrativního vedení o dva góly, což hostům moc vítr do plachet nepřidávalo. I tak však jejich snaha směrem dopředu neuvadala. Kýžená snižovací branka ovšem nepadla, navíc ve třetí části skóroval podruhé v zápase Jan Čejka, což byl pro Buldoky už zcela definitivní úder konce sezony - 4:1.

Hostivař tak v sestavě s několika mladíky, kteří se však stali a už déle jsou velkými tahouny týmu, rozbourala předsériové prognózy o tom, že Brno bude velkým papírovým favoritem na postup. Zatímco Moravanům tak sezona končí nečekaně už ve čtvrtfinále, Pražany čeká v souboji o možné finále celek z Prachatic. Tedy vítěz základní části!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

HBC Hostivař vs. HBK Bulldogs Brno 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Čejka (Malina), 17. Vaniš J. (Malina, Čejka), 22. Vaniš J. (Malina, Konečný, 37. Čejka (Kubeš).

Střely: 36:34, vyloučení: 5:4, využití přesilovek: 1:0, v oslabení: 0:0, diváků: 142, rozhodčí: Pečený, Danylec.

HBC Hostivař: Štoural (Janovec) - Kubeš, Dušák, Macek, Novotný, Přeslička, Konečný - Vaniš J., Čejka, Malina, Kucarov, Palička, Brož, Píša, Kucharčík, Jachek, Hroch, Krupka, Zyta.

HBK Bulldogs Brno: Sterenčák (Schönberger) - Zapletal, Smrž, Zbranek, Nazad, Cabák, Baláč - Jelínek, Šmarda, Emmer, Makara, Klíma, Valko, Vysloužil, Rygel, Fišar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

HODNOCENÍ TRENÉRŮ:

Ondřej Novák (hlavní trenér Hostivaře): Celá série se nesla ve férovém a vyrovnaném duchu. Důležité pro nás bylo vyhrát jeden zápas v Brně. Tušili jsme, že v Praze, ve sportovní hale, můžeme soupeře uběhat. V sobotu nám hrálo do karet to, že jsme až do čtyřicáté minuty točili čtyři útoky. V neděli jsme jeli sice na tři, hráli jsme ale vyjma třetí části velice disciplinovaně a soupeři moc nedovolili. Ve třetí části bylo znát, že i přes početní výhody nemají Brňané dostatek fyzických a morálních sil ke snížení, natož k otočení utkání. Chtěli bychom ovšem zmínit naše diváky, kteří nás hnali vpřed. Před takovou kulisou a v takovém prostředí se prostě hraje jinak. Vypadá to jako sport, hráči jsou nabuzení a ví, za čím si jdou. Do série jsme vstoupili s mladým týmem, za ty roky ale vím, kde je jeho síla a jsem rád, že se opět projevila! Těšíme se na semifinále, tyto série naší mladou krev opět posunou o úroveň dál.

Jan Emmer (hlavní trenér Brna): My jsme neměli nějaké ambice hrát o postup do extraligy, do semifinále a podobně. Naše ambice byla zahrát si s Hostivaří, čtyři pět, prostě co nejvíce krásných utkání. A to, že nás nakonec vyřadil tým, který měl po základní části o polovinu méně bodů, určitě žádnou roli nehrálo. Hostivař totiž už v sezoně předváděla bojovný a běhavý hokejbal, což našemu týmu asi úplně nesvědčilo. Máme totiž několik starších hráčů, takže bylo dopředu jasné, že ty zápasy budou díky tomu minimálně vyrovnané. Rozhodující podle mě bylo to, že jsme nedokázali zvítězit v prvním zápase v Brně. Ale i v neděli v Praze jsme ještě mohli pomýšlet na vítězství v zápase. Měli jsme několik šancí, které jsme měli proměnit a mohli jsme vyhrát, nebo se mohlo hrát opět až do prodloužení.