1. liga

Náročná situace Buldoků: Dokáže je Filip Emmer dotáhnout do semifinále?

První dvě čtvrtfinálová utkání tří sérií play off 1. Ligy dopadla lépe pro favorizované celky z Prachatic, Dobřan a Poličky. Jenom Brno ztratilo jeden zápas, jenž se odehrál na jejich hřišti.

V sobotním klání dokázali mladíci z Hostivaře Buldoky přehrát, ale v následujícím dni si již výhru Brněnští pohlídali. Nejproduktivnějším hráčem Brna se v základní části stal Filip Emmer, který i v play off bodově táhne svůj tým „kupředu“. Tento forvard získal o víkendu 3 body za 1 gól a dvě nahrávky a také se pro naši redakci rozpovídal o vyrovnané sérii s Hostivaří. Jak se Bulldogs poperou s nevýhodou hostujícího hřiště?

Ostatní lépe postavené celky v dalších sériích budou také zajíždět na venkovní hřiště svých soupeřů. Horalové se budou snažit ukončit čtvrtfinálovou sérii na Vysočině co nejrychleji, aby se mohli připravovat delší dobu na semifinále. Jak to ustojí Jihlava? Bude to rychlý konec sezony pro hráče z Kraje Vysočina nebo se jihlavští hokejbalisté seberou, a ještě Prachatice potrápí? SHC Opava bude odvracet také konec sezony na svém plastu, kam se přijedou pokusit ukončit sérii západočeští Šneci, kteří budou chtít vyhrát sérii 3:0. Oba zápasy na půdě Dobřan byly vyrovnané, ale jak tomu bude teď? Bude dominovat moravskoslezský mančaft? Má šanci urvat obě utkání na svém stadióně? Nebo to bude Snack, jenž se posune do další fáze pavouka play off? Dobřany to nebudou mít vůbec jednoduché ukončit sérii na hřišti Opavy. Jak přistoupí ke svému „mečbolu“ Kometa? Prodlouží borci z Poličky svoji vítěznou jarní šňůru výher na číslo 11 nebo se Svítkovu podaří zabrzdit poličskou ofenzivu? Kdo si více zaslouží hrát semifinále play off 1. Ligy? Kometa nebo Stars?

Hostivař jsme rozhodně nepodcenili, upozorňuje Filip Emmer

Postoupili jste do play off z 2. místa, což je pro vás značná senzace, protože jste většinou okupovali až poslední postupová místa do play off. Jak byste zhodnotil celou základní část?

Druhé místo pro nás byl dílčí úspěch, jehož dosažení však nebylo nic jednoduchého. Nemáme dostatečně široký kádr, většinu zápasů odehrálo 15 stejných hráčů a odchytal jeden brankář, který navíc musí plnit své povinnosti i v barvách dalšího klubu, což se ke konci základní části podepsalo na mnoha zraněních, která přetrvala i do play off. O to více mne samotného překvapilo, jak stabilní formu si všichni kluci udrželi po celou základní část a dokázali ji vystupňovat. Jak podzimní, tak jarní polovina byla z naší strany odehraná poctivě, a i v zápasech s Prachaticemi a v Dobřanech, které jsme prohráli, jsme odvedli výkon, za který se nemusíme stydět. To je oproti předcházejícím letům velký krok kupředu.

V základní části jste posbíral 23 kanadských bodů (7+16), a tím jste se stal nejproduktivnějším hráčem svého týmu! Vybral si od vás pokladník nějakou pokutu? (úsměv)

Pokladnu spravuji v Brně já a z těchto důvodů v ceníku trestů nefiguruje položka „vítěz klubového bodování“ (smích). Nicméně pokuty za články si účtuji. Co se samotného bodování týče, nejsem typ hráče, který by se kanadskými body uspokojil. Důležitější je pro mne „progress“ v předvedené hře a ten se vždy nemusí odrazit v produktivitě.

Ve vyřazovací části soutěže jste narazili na Hostivař. Co jste od mladíků z Prahy čekali? Nepřišlo z vaší strany nějaké podcenění tohoto týmu?

Do série s Hostivaří jsme šli s očekáváním běhavého a technického hokejbalu, který Pražané předváděli v duelech základní části. Netroufnu si odhadnout, zdali jsme celek z Hostivaře podcenili. Přípravou rozhodně ne, ale za ostatní hráče mluvit nechci. Na tomto místě je však třeba připomenout, že ani jeden z týmů 1. Ligy není slabý a na našem místě mohli stát stejně tak hráči Hostivaře, nebo třeba Poličky. 2. a 7. místo na papíře představuje větší rozdíl, než je tomu ve skutečnosti.

V závěrečných částech mám více sil díky dobré fyzické kondici

Měli jste o prvním víkendu play off výhodu svého asfaltu, ale i tak jste první utkání prohráli, co se stalo?

První utkání rozhodly dva nedůrazné obranné momenty, výhoda domácího hřiště byla smazána duchem, v němž se neslo jak první, tak druhé utkání, kdy šlo z mého pohledu o taktickou bitvu. Ani na jedné straně nebylo mnoho šancí, a i ty situace, z nichž padaly branky, by málokdo nazval vyloženými šancemi.

V druhém hracím dnu jste již utkání vyhráli, a tím srovnali krok s Hostivaří. Přišlo alespoň lehké uklidnění do vaší kabiny?

Uklidnění do kabiny nepřišlo, bylo celou dobu v kabině s námi. Po prvním zápase jsme si rozebrali naši hru, hru soupeře a došli jsme k závěru, že není důvod propadat skepsi. Do druhého utkání jsme nastoupili velmi podobně jako o den dříve, avšak tentokrát už jsme se vyvarovali drobných chyb, které rozhodly sobotní duel. Počkali jsme si na náš moment v přesilových hrách a z jedné z nich šli do vedení. Obraz hry byl velmi vyrovnaný, a tak i tento jeden moment dokázal rozhodnout utkání (branku do prázdné klece nepočítám).

Připsal jste si 3 body, což vás znovu vyšvihlo na hráče, který nejvíce boduje ve tvém týmu. Kolik dostáváte v Brně prostoru?

Při rovnovážných situacích střídám klasicky v jedné ze tří formací, své místo mám v přesilovkách a v oslabení. Prostor sice mám, ale neliší se to od zavedené praxe v jiných týmech a u jiných hráčů. Pomáhá mi spíš to, že hraji po celé tři třetiny a v závěrečných částech mám více sil díky dobré fyzické kondici.

Máme připravený videorozbor. Chceme dojít co nejdál!

Tento víkend budete hrát v Praze ve sportovní hale na Jižním městě. Myslíte, že to pro Hostivařské bude výhoda? Jak se vám jako týmu s asfaltem hraje na plastu?

V hale na Jižním městě jsem nehrál, ale plastový povrch je bezesporu jedna z věcí, která více prospívá hře Hostivaře. Nemyslím si však, že to bude rozhodující element, tak jako jím nebyl asfalt v Brně. Za tu dobu v 1. Lize jsme se na plastovém povrchu naučili hrát a body z plastových hřišť pro nás byly tuto sezonu nezbytnou složkou úspěšné základní části.

Určitě chcete jít v play off dále. Připravil pro vás trenér nějaký speciální trénink nebo taktiku na klíčový víkend?

Máme připravený videorozbor, na kterém si ukážeme některé situace, jež považujeme za klíčové pro náš úspěch, či neúspěch. Jinak probíhá standardní režim přípravy.

Jestli postoupíte, na koho byste chtěl jít? Myslíte, že se můžete dostat až do finálových klání?

Tyto spekulace nechám nezodpovězené. I z toho důvodu, že soupeři jsou všichni výkonnostně na podobné úrovni, ale také proto, že kdo chce vyhrát ligu, musí porazit každého bez rozdílu. Nevím, jestli máme šanci dostat se do finálových klání, ale určitě se tam dostat chceme a věřím, že tomu odevzdáme maximum možného!