1. liga

Mladící z Hostivaře do boje! Budou stačit hvězdní junioři na Brno? A co ostatní série?

Již zítra v sobotu 27. dubna odstartují první zápasy play off 1. Ligy. Čtvrtfinálové série jsou již dané, teď stačí sledovat komu se povede lépe. V rozhodujícím zápase, který měl určit postupující do play off, zářil s Marcelem Malinou také hostivařský mladík Jan Čejka.

Připsal 4 asistence a se svým kolegou Jiřím Vanišem se umístil v TOP 3 nejproduktivnějších hráčů celé ligy! Budou stejně produktivní i v play off? Teprve šestnáctiletý forvard z Hostivaře nám poskytl menší rozhovor před začínajícími vyřazovacími boji. Jak vidí on sám postupové šance Hostivaře?

Vítěze základní části z Prachatic čekají zápasy na svém hřišti, na jihu Čech, s týmem Jihlavy. Větším favoritem jsou určitě Horalové, ale uvidíme s čím do Prachatic přijedou borci z Vysočiny. Hostivař se pojede pokusit porazit alespoň jednou brněnské Buldoky, ale na asfaltu to budou mít velice těžké. Na Dobřany vyběhne stálice 1. Ligy, a tou je Opava, která by se chtěla po dlouhé době podívat dále, než je čtvrtfinále. Co vymyslí Jiří Christ na dobřanské Šneky? Polička se chystá na souboj s pardubickým Svítkovem, jenž bude chtít vrátit Poličce porážku z posledního zápasu základní části!

Nepojedeme do Brna s přehnaným respektem! upozorňuje Čejka

Po zranění jste nastoupili do zápasu proti Olympu a hned jste si připsal 4 nahrávky! Jak jste se, tak rychle dostal do formy?

Bylo to přes dva týdny, co jsem nemohl nic dělat a chodil jsem se jen na kluky dívat, když jsem mohl. Před zápasem jsem byl jen na jednom pořádném tréninku, kde jsem to zkusil a pak na zápase naší juniorky, se kterou jsme hráli v Ústí nad Labem a sval byl v pohodě, tak jsem byl trochu rozehraný.

Předpokládám, že jste hrál v lajně s Marcelem Malinou, se kterým jste zařídili skoro všechny góly. Svědčila vám souhra s ním více než s Jirkou Vanišem?

Hrál jsem jak s Marcelem, tak s Jiříkem v jednom útoku, Marcel je prostě střelec, což prokázal i minule, když jsme spolu hráli a dal také hattrick. Stačilo mu to jen nahrát a on se dokázal prosadit. S Jirkou se poslední dobou strašně nadřeme na gól, když se dostaneme do větší šance, tak to spíše spálíme, ale na to už jsme zvyklí a alespoň si to už nevyčítáme.

Na jaře jste víceméně všechny zápasy prohráli, jak vám tato výhra pomohla před play off? Máte větší sebevědomí?

Určitě nám to pomůže alespoň po psychické stránce. Určitě nepojedeme do Brna s nějakým velkým respektem.

Zbraň na Brno? Zásoba hokejek… culí se hostivařský talent

Ve vyřazovací části narazíte na tvrdě hrající Buldoky z Brna, jak se na sérii těšíte a co od ní očekáváte?

Je to pro nás asi nejvíce přijatelný soupeř do čtvrtfinále. Oba zápasy byly vyrovnané, a tak trochu víme co máme na ně hrát. Určitě to budou zápasy plné osobních soubojů, ale pokud budeme hrát běhavý hokejbal, o který se snažíme, mohli bychom se jim částečně vyhnout.

Jak si myslíte, že Hostivaři play off sedne? Jste přeci ještě dost mladý tým a pro většinu kluků to bude jejich první play off…

Určitě chceme nabrat nějaké zkušenosti, které budeme moci přenést třeba do kategorie juniorů nebo do příští sezony. Určitě to bude jiné než mládežnické play off. Sami nevíme, co od toho čekat, ale doufám, že se s tím porveme.

Máte nějakou „tajnou zbraň“ na to, jak porazit Buldoky na jejich asfaltu?

Asi jen zásobu hokejek, jinak asi nic speciálního nemáme (smích).

Zbytečné chyby nás někdy stojí ztrátu všech bodů

V 16 letech hrajete mimo jiné i CROSSDOCK Extraligu za HC Kert Park Praha. Nastoupil jste teď ve čtvrtfinále play off proti KOVU?

Bohužel jsem nenastoupil. Den před tím jsem se zranil při zápase juniorky, a i když jsem chtěl moc hrát, po rozcvičce jsem musel říct, že to nejde. Snad se někdy nebudou krýt zápasy a budu moci naskočit.

S Jirkou Vanišem vévodíte individuální statistikám v celé lize, je to až neuvěřitelné! Máte vypsanou nějakou tučnou odměnu za to, když to jeden z vás vyhraje?

Kasu u nás zatím ještě vedu já, takže já mu tam něco určitě připíšu (smích).

Můžeme přirovnat Hostivař k hokejovému Edmontonu? Má 2 hráče v TOP 3 bodování celé ligy, ale stejně se nachází na 7. příčce tabulky, jak je tohle možné?

My si ho aspoň zahrajeme. Ale osobně si myslím, že u nás je to něco jiného. Máme hodně mladých hráčů, kteří se snaží, ale děláme občas až moc zbytečné chyby, které nás někdy stojí zápasy. Hlavně v obrané třetině je to velký chaos, na tom musíme ještě hodně zapracovat.

Příští rok se uskuteční Mistrovství světa juniorů ve Švýcarsku. Jste v širším výběru U18 nebo U20? Jaké šance mají české celky na této mezinárodní akci?

Jsem zatím v širším výběru do 20 let. Osobně si myslím, že obě reprezentace mohou myslet hodně vysoko. S oběma partami mám zkušenosti a vím moc dobře, čeho jsou schopné.