1. liga

Olympu se do play off „prokousat“ nepodařilo. Jihlava i přes prohru pokračuje!

O velikonočním víkendu se uzavřely brány základní části 1. Ligy. Na konečnou postupující osmičku týmu jsme si museli počkat až do posledních duelů, jež se odehrály minulý víkend.

V sobotu bylo k vidění pouze jedno utkání, a to na hřišti Poličky, kam se přijela poprat o lepší umístění v tabulce Opava, ta ale zápas nedokázala dovést do vítězného konce po výsledku 3:2 pro Kometu. Druhý den proběhlo 5 finálních zápasů základní části, které měly určit toho, kdo postoupí do další fáze soutěže. Nejvíce se o postup pokoušel Olymp, jenž potřeboval na hřišti Hostivaře zvítězit, ale mladí borci z Prahy si nakonec play off pojistili výhrou 4:2.

Celek Jihlavy na svém hřišti nedokázal vyhrát s Buldoky, a tak se musel strachovat o postup, naštěstí jejich konkurent z Jindřichova Hradce také prohrál, což pro tým z Vysočiny znamená poslední postupové místo. Brno se touto výhrou ukotvilo na 2. nejlepší pozici v lize. Na západ Čech cestovali hokejbalisté z Prachatic, jenž si chtěli potvrdit jejich formu a uklidnit se před play off, ale bohužel pro ně utkání proti Šnekům z Dobřan nezvládli a prohráli poměrem 4:2. Těmito 3 body Dobřany uhájily 3. příčku v tabulce před Kometou. K poslednímu zápasu v sezoně také vyběhli Jestřábi z Přelouče, kteří si poradili s moravskoslezským soupeřem z Opavy 3:1. Východočeské derby mezi Kometou a Svítkovem z Pardubic vyznělo lépe pro domácí Poličku, která ani jednou neinkasovala a třemi góly si zajistila výhru 3:0. Polička se může pyšnit jarní vítěznou šňůrou 8 zápasů v řadě, dokáže Kometa tuto sérii protáhnout i do play off?

Sobota 20. 4. 2019

Opava se natahovala po bodech, Štefka ale opět řádil a Kometa vyhrála

SK Kometa Polička vs. SHC Opava 3:2 (0:0,1:1,2:1)

Branky a nahrávky: Štefka F., Holec (Štefka F.), Štefka F. – Holuša, Kříž.

Zápas mezi Kometou a Opavou byl dohrávkou 16. kola základní části. Opavský celek přijel do Poličky nažhavený a chtěl výhru za každou cenu urvat na svoji stranu. Začátek utkání, dvou dlouholetých rivalů, vyšel lépe pro domácí, kteří Opavské hokejbalisty v prvních dvou minutách zamknuli v jejich obranném pásmu. Bohužel ani jedna šance, jež si vytvořili neskončila gólem. Po tomto rychlém začátku se do útoku vrhla také Opava. Polička s opavskými výpady měla v první třetině poměrně velké problémy, vše vyplývalo z toho, že se Slezané snažili rychle přecházet přes střední pásmo. Opava si s ubývajícím časem vytvářela dobré střelecké možnosti, které ale vždy zastavil Šupík a první třetina skončila bezgólová.

Do druhé části vstoupili aktivněji hokejbalisté z Moravskoslezského kraje, ale bohužel Poličce poskytli přesilovou hru, kterou proměnil poličský kapitán, Filip Štefka. Za nedlouho se ale Opava dostala do přečíslení 2 na 1, z něhož se dokázal trefit Holuša. Po této situaci chtěli domácí opět rychle do vedení, což se nestalo, ale jejich útočné pokusy byly velice nebezpečné. Do kabin se odcházelo znovu za vyrovnaného stavu. Na začátku třetího dějství tým Jiřího Christa dostal přesilovou hru. Polička se houževnatě bránila, ale po nahrávce z „poza“ branky se trefil mezi Šupíkovy betony zkušený Kříž a Opava šla so vedení 1:2. V těchto minutách zápasu měla navrch Opava, ale po výměně stran ve třetí třetině se po střele Filipa Štefky dostal k dorážce Holec, který bekhendem přehodil betony Grufíka a stav byl vyrovnaný.

O pár minut později se dostalo trio poličských hráčů do situace, kdy šlo 3 proti 2. Všechnu zodpovědnost na sebe vzal poličský kapitán Štefka, který naznačil přihrávku na levý mantinel, ale místo nahrávky vlétl mezi rozestoupené obránce Opavy a pohotovou střelou nad rameno překonal gólmana Grufíka. Opava tento zápas nechtěla tak lehce ztratit a v posledních minutách utkání se vrhla do ofenzívy. Tým ze Slezska zkusil i hru bez brankáře, která bohužel gól nepřinesla. Opava sice nevyhrála, ale její výkon byl více než úctyhodný.

Neděle 21. 4. 2019

Olymp neproměnil trestné střílení a těsně přišel o play off

HBC Hostivař vs. TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 4:2 (1:1,1:1,2:0)

Branky a nahrávky: 14. Vaniš (Čejka, Malina), 28. Novotný (Malina, Čejka), 40. Malina (Čejka), 45. Malina (Čejka) – Hunal, Tržil.

Zápas, který měl rozhodnout o tom, kdo postoupí do play off se odehrál na pražské Palmovce, kam se přijeli poprat o výhru borci z Jindřichova Hradce. Od zápasu se dalo čekat, že to bude vyrovnaný boj, a ten kdo vyhraje, tak se posune do další fáze soutěže. Domácí Hostivař začala lépe a brzy si dokázala vybojovat přesilovou hru. Hned poté přišel další trest ze strany Olympu, a to za zdržování hry, což pro Hostivař znamenalo dvojnásobnou přesilovku, v níž si hráči z Prahy „vylámali zuby“ na Filipu Janákovi, který držel naděje Jindřichova Hradce na výhru. Početní výhodu se ale domácím nepodařilo využít. V 8. minutě se naopak ke dvojnásobné početní výhodě dostal Olymp a vedl si o poznání lépe. Obránce Hunal poslal přesnou střelou Jihočechy do vedení. V plném počtu ale byli o něco aktivnější Hostivařští, kteří se dočkali ještě v první třetině srovnání stavu, když Čejka našel Vaniše, který Janáka prostřelil.

Ve druhé části zápasu viděli diváci také dvě branky a opět po jedné na každé straně. Hosté se znovu jako první dostali do vedení po chybném střídání Hostivaře. Tržil to zkusil sám a uspěl. Olympu znovu ožily naděje na play off. K vyrovnání se Hostivař dostala až ve 28. minutě, kdy se prosadil Novotný. Olymp se snažil reklamovat postavení hostivařského hráče v brankovišti, rozhodčí ale gól posoudili jako regulérní. V závěru druhé periody ale přišlo vyloučení obránce Konečného, a tak Hostivař musela čelit dalšímu oslabení. Na úvod třetí třetiny, podruhé v utkání, se okamžitě po vyloučení Konečného posadil na trestnou lavici také Novotný a před mladíky „stála“ klíčová fáze zápasu. Hostivař oslabení 3 na 5 přestála a neinkasovala zásluhou Štourala, jenž se velice činil.

V dalších minutách zápasu hákoval jindřichohradecký Slanina a domácí měli možnost početní výhody. Hráči z hlavního města si několikrát vyměnili míček a po střele Maliny se šli radovat – 3:2! Po euforii přišlo zmrazení, když se jeden z hráčů Olympu dostal do samostatného úniku. Za poslední záchranou brzdu zatáhl Palička, který musel faulovat a Olymp dostal možnost vyrovnat z trestného střílení. Samostatný nájezd Štoural vychytal a drama pokračovalo. Po téhle situaci přišla další menší komplikace, a to v podobě vyloučení Maliny. I další těžkou zkoušku ale Hostivařští ustáli a byl to opět Malina, který „zatloukl poslední hřebíček do rakve“ Jindřichova Hradce, když poslal vyhozený míček do opuštěné brány Olympu!

Ohlasy trenérů:

Ondřej Novák (HBC Hostivař): „Vyrovnaný zápas, ve kterém rozhodla asi naše trpělivost a zvládnutá oslabení v poslední části. Tam se lámal chleba! Jsem rád, že si tuto sezonu s mladým týmem můžeme v první lize prodloužit.“

Nejproduktivnější hráč Brna Emmer musel do obrany, Buldoci i tak vyhráli!

SK Jihlava vs. HBK Bulldogs Brno 2:4 (1:2,1:1,0:1)

Branky a nahrávky: ???, Růžička – Svoboda, Svododa, Baláš, Baláš. 

Jihlavu čekal velmi důležitý poslední zápas na jejich stadionu, kam zavítali Buldoci z Brna. Jihlava potřebovala z toho utkání získat co nejvíce bodů, aby se nemusela strachovat o účast v play off a čekat na to, jak dopadne zápas Hostivaře s Olympem. Oba celky se nacházejí na opačných „pólech“ tabulky. Jihlava po nepovedeném jaru a určitých vnitřních problémech v klubu řeší co dál a jak se postavit účasti v play off, které si vybojovali borci Jihlavy víceméně na podzim. Na druhé straně mince Buldoci, kteří letos měli povedenou sezonu si chtěli vítězstvím pojistit 2. místo v tabulce celé ligy.

Bulldogs ale museli také řešit problém, který je trápil před tímto duelem. Brno má na listině zraněných 4 obránce a další dva hráči si z osobních důvodů museli vzít volno, a to přimělo brněnského trenéra, Emmera, nasadit do obrany svého nejproduktivnějšího hráče Filipa Emmera. Utkání začalo „přehlídkou“ chyb obou brankářů. Nejprve v čase 1:13 propustil do své branky střelu z nulového úhlu brankář Brna a Jihlava šla do brzkého vedení 1:0. Za osm minut se podařilo vstřelit brněnskému Svobodovi velice obdobný gól, kdy jihlavský Humlíček zaváhal a nechal si dát gól téměř z rohu. V první třetině se hrál vyrovnaný hokejbal, kde byli domácí místy lepší. Postupem času si hosté začínali zvykat na jihlavský plast, a nakonec v čase 11:35 posunul hosty do vedení již druhou trefou Svoboda. 

Do druhé třetiny vstoupili lépe domácí a v 19. minutě Růžička srovnával stav utkání. I když Buldoci z Brna přijeli ke svému zápasu v oslabené sestavě, tak to byli právě oni, kdo si vypracovával více šancí. A to se potvrdilo ve 24. minutě, když dokázal ze vzduchu dostat balónek za záda jihlavského gólmana Baláš, to přineslo hostům velké uklidnění a bylo vidět, že Brno hraje s velkou chutí. Brno se celý zápas lépe pohybovalo a na rozdíl od Jihlavy zbytečně nefaulovalo. Jihlava potřebovala ve třetí třetině zapnout svoje „rotory“, ale to bohužel nenastalo. Hosté zkušeně režírovali hru a nepustili domácí do většího tlaku. Ve 40. minutě „posichroval“ výhru Brna Baláš svým druhým gólem v utkání.

Dravci uzavřeli letošní sezonu cenným skalpem Opavy

HC Jestřábi Přelouč vs. SHC Opava 3:1 (0:0,2:1,1:1)

Branky a nahrávky: Svoboda, Svoboda, Moravec - ???.

Opavská družina se po sobotním neúspěchu přijela pokusit sebrat body Přelouči, aby mohla startovat do play off z lepší pozice. Jestřábi chtěli svůj poslední zápas za každou cenu vyhrát a ukončit tak tento ročník soutěže se ctí. Úvodních 15 minut nepřineslo žádný gól, ale aktivnějším mužstvem byli právě domácí, kteří nedokázali překonat opavského brankáře. Hráči Opavy si spíše zvykali na nepříjemný asfaltový povrch, který hrál do karet domácím. Druhá třetina byla už atraktivnější, ve které diváci mohli vidět 3 góly. Jako první se dostali do těsného náskoku Jestřábi, který zařídil tvrdým projektilem Svoboda. Byla to právě Přelouč, jenž navyšovala skóre, byl to znovu Svoboda, který se napřáhl a dal svoji druhou branku v zápase.

Po pár minutách se propracovali do větší šance i hokejbalisté z Opavy, když po krásné kombinaci vsítili svůj první, ale i poslední gól v zápase. Do třetí části oba dva týmy nastoupily s plnou verou a rvaly se do poslední minuty. Chvílemi tlačila Přelouč, ale i Opava chtěla získat 3 body. Velmi silný tlak Opavy ale Jestřábi přečkali a definitivní tečku za sezonou Přelouče udělal Moravec, jenž poslal balón do prázdné branky. Přelouč ve svém posledním zápase konečně vyhrála za tři body a Jestřábi se můžou začít připravovat na příští sezonu.

Ohlasy trenérů:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Derniéra sezony nám vyšla. Jako by z nás vše spadlo a odehráli jsme velice kvalitní partii. V první třetině jsme měli šance, ale nedokázali jsme dobře chytajícího brankáře Opavy pokořit. Ve druhé třetině si na svá útočnická léta vzpomněl dnes již obránce Svoboda a dva jeho projektily skončily v síti. Dobře hrající Slezané se však nepoddávali lacino a po dobré kombinaci na střelu z kruhu „Smeky“ (Smekal) nedosáhl. My jsme ale zápas nechtěli pustit a rvali jsme se do konce. Definitivní tečku za sezonou „áčka“ udělal Moravec střelou do odkryté branky soupeře. Na otázku, kde bychom byli, pokud bychom takto odehráli většinu zápasů v sezoně již letos odpověď nedostaneme. Zkusíme všichni přemýšlet, zdali některé věci, které jsme v tomto zápase, či v kabině o přestávkách dělali, nejdou dělat pravidelněji... Ale na hodnocení všeho je ještě čas po sezoně celého klubu. Klukům za zápas děkuji, měl jsem z toho dobrý pocit. Zasloužená výhra.“

Západočeši přetlačili lídra i díky třem asistencím posily Suchého

TJ Snack Dobřany vs. HBC Prachatice 4:2 (2:0,1:2,1:0)

Branky a nahrávky:Rubner (Skála, Málek), Skála (Suchý), Skála (Suchý), Rubner (Suchý, Voves) - ???.

Na západ Čech se ke svému poslednímu zápasu v sezoně dostavily Prachatice, které byly již před tímto zápasem vítězem základní části 1. Ligy a toto utkání pro ně bylo kvalitní přípravou na vyřazovací boje. Pro Dobřany to byl zápas, ve kterém musely bodovat, aby potvrdily 3. příčku v tabulce. Snack začal zápas lépe, byl aktivnějším a pohyblivějším mužstvem na hřišti, což přineslo své ovoce a v první třetině se dokázal prosadit Rubner. To ale Dobřanům nestačilo, pro větší uklidnění přidal další branku Skála po nahrávce Suchého. Pro Šneky se zápas vyvíjel skvostně, ale ve druhé třetině přišlo menší zdramatizování.

Highlanders hned ze začátku druhé patnáctiminutovky snížili a prezentovali se agresivní hrou, což Dobřany mírně zaskočilo. Potom se lídr provinil a Snack dostal přesilovou hru, kterou proměnil Skála, což byl jeho druhý gól v utkání. Ale Prachatice chtěly mladému týmu ze západu ukázat, jak hraje lídr celé ligy. Horalům se podařilo připsat si na svoje konto druhou branku a stav utkání byl rázem po 30 minutách 3:2 pro domácí hráče. Třetí třetina se nesla v duchu aktivní hry Prachatic. Jenže Horalové svůj tlak nezvládli přetavit na vyrovnávající trefu a místo toho inkasovali čtvrtou branku, kterou zařídil opět Rubner. Jihočeši ještě zkusili na závěr hru v šesti bez brankáře, ale finální nápor domácí dokázali přestát a tímto vítězstvím si pojistili třetí místo po základní části.

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer st. (TJ Snack Dobřany): „Hostující Prachatice již byly jasní vítězové základní části. Tímto týmu z jihu Čech vedeného Víťou Čapkem upřímně gratulujeme.My jsme museli vyhrát, abychom potvrdili alespoň 3. příčku, či pokukovali po místečku s číslem 2, nakonec zvítězila po naší výhře první varianta.K samotnému duelu – Asi ano, byli jsme o „fous“ lepší. Chybějící gólmany Jáska, Hrubého, dále Stráského a Václava Šlehofera ml. nahradili mladíci z juniorky, a i tentokrát si sedm dorostenců vedlo velmi dobře. Lídři si úkoly „vesměs“ splnili, a tak i výsledek se pochopitelně dostavil. Dnes navíc zasluhují pochvalu „mlaďasové“ Vašek Jánský a Tomáš Duchek.Pozor, není to ale tak, že se vyhrálo čili vše bylo dobře, to určitě ne. Jsou věci, které musíme poctivě a permanentně pilovat a pilovat.Prostě naši kluci dnes zvládli těžký duel, a hlavně šlo o mač poslední.Základní část je totiž dneškem u konce.Potvrzená 3. příčka nám přisoudila do čtvrtfinále play off šestou Opavu. Čeká nás nová soutěž v K.O. systému, a ještě ke všemu velmi těžký soupeř, o čemž se chápaví přesvědčili minulý týden v Opavě.“

Vít Čapek (HBC Prachatice): „Do utkání jsme vstoupili opět vlažně. Těžko jsme zachytávali rozehrávku domácích a po jednom ze závarů jsme inkasovali. Zanedlouho jsme dostali po špatném přebrání hráčů v obranném pásmu druhou branku. O přestávce jsme si řekli, že to musíme změnit a hrát více agresivněji, tlačit se do branky. Podařilo se nám snížit na 2:1. Domácím se podařilo využít přesilovku a bylo to rázem o dvě branky. Ještě do konce třetiny jsme snížili na 3:2. V posledním dějství, jsme neustoupili od své aktivní hry a paradoxně v našem tlaku využili domácí naší chyby a opět nám utekli o dvě branky. Zkusili jsme ještě power-play, ve které jsme si vytvořili šance, ale nebylo nám souzeno vstřelit branku. Věřím, že se z posledních dvou zápasů poučíme do zápasů play off a zvládneme čtvrtfinále s Jihlavou.“

Bratrské duo Tobiášů se rozparádilo! Výhru Poličky řídil junior Ondřej

SK Kometa Polička vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 3:0 (0:0,1:0,2:0)

Branky a nahrávky: Nespěšný, Tobiáš O. (Tobiáš J.), Tobiáš O. (Tobiáš J.).

Poličku čekal druhý zápas za víkend stejně jako Opavu. Druhým soupeřem Komety byl pardubický Svítkov, který si chtěl tímto zápasem pojistit 5. příčku, ale bohužel nezískal ani bod. Naštěstí pro Pardubice – Opava nedosáhla z celého víkendu ani jeden bod. Lépe hrajícím týmem z úvodu zápasu byly Stars, jež na Kometu přímo vlétly. Agresivním napadáním si Pardubice vytvořily mnoho šancí, ale ty ztroskotaly na dobře chytajícím Šupíkovi. Kometa se v „tropickém“ počasí pomalu rozehřívala a začala Svítkov lehce zatlačovat. Ani jeden z celků nedokázal do 15. minuty dopravit balónek za brankovou čáru.

Ve druhé části bylo již vidět, že početně oslabený Svítkov začíná s běhající Poličkou ztrácet na tempu. Kometa si aktivním pohybem vytvářela mnoho příležitostí ke vstřelení branky, ale svítkovský brankář vždy vytáhl skvělý zákrok. Když nedokázali hokejbalisté Poličky vstřelit branku, tak si alespoň vybojovali přesilovku. Vzápětí ale Svítkov šel do tří, protože jeden z obránců Pardubic čistě vyhodil ze své obranné třetiny balónek za hrazení. Tuto chybu již Kometa trestala, když se „dělovkou“ k tyči trefil Nespěšný. Polička do konce druhé třetiny svého soupeře čím dál více zamykala v jeho vlastní třetině a Svítkov si nebyl schopný vytvořit vážnější protiútok.

Stav 1:0 byl velice ošemetný, ale „Poličáci“ také hráli o lepší umístění. Třetí část zápasu probíhala stejně jako ta druhá. Kometa byla více na balónku a Svítkov pouze bránil ve svém sevřeném boxu před brankou. Jediný, kdo se dokázal prosadit byl mladý Ondřej Tobiáš, jenž v závěrečné třetině dal dvě branky, které mu grandiózně „na zlatém podnosu“ připravil jeho bratr, Jiří Tobiáš. Dva góly hráče Poličky uklidnili a ti dokázali zápas dovést do zdárného konce před play off. Bohužel ani dvě výhry Poličce nepomohly k vylepšení startovací pozice do vyřazovacích bojů, protože jak Dobřany, tak Brno v posledních zápasech nezaváhaly.