1. liga

Poličku táhne kapitán Štefka, v Prachaticích se rozparádil a získal 5 kanadských bodů

Hokejbalisté z Poličky mohou být na jaře se svou hrou více než spokojeni. Jako jediní na jaře nepoznali hořkost porážky. V předposledním kole základní části Polička zvládla zběsilou přestřelku na hřišti vítěze základní části, kde utržila vítězství 7:5.

Prachatice se sice po 2. třetině zápasu dostaly do vedení, ale ne na dlouho. Do 3. části zápasu Kometa nastoupila ve velké parádě. Borci z východu Čech vstřelili v posledních 15 minutách 5 branek. Největší měrou se na tom podílel právě poličský kapitán, Filip Štefka, který zaznamenal hattrick a na 2 góly přihrával. Kam svůj tým dokáže dotáhnout tento borec v blížícím se play off?

V 17. kole se již předčasně rozhodlo o vítězi základní části 1. Ligy, jímž se stali hráči z Prachatic, kteří v lize působí teprve druhým rokem, což ukazuje na velké kvality celku z jihu Čech. I troška štěstíčka Highlanders napomohla k zisku této trofeje, protože dobřanský Snack nezvládl zápas na hřišti Opavy, čímž Šneci ztratili možnost dotáhnout se na 1. místo, a i když Prachatice prohrály, tak to pro ně v tabulce neznamenalo vůbec nic. Na opačném konci tabulky vrcholí řežba o vyřazovací boje. Ve hře jsou tři adepti, kteří se mohou dostat do play off, ale jeden z nich musí „z kola ven“. Olymp po výhře nad Přeloučí ztrácí bod na Jihlavu a 2 body na pražskou Hostivař. Vše rozhodne poslední hrací víkend základní části, a to, jak se na něj týmy připraví, protože každý z nich má svůj osud ve svých vlastních rukách.

Výhry Opavy a Svítkova znamenají, že tyto dva mančafty budou navzájem bojovat o zisk 5. startovací pozice do play off. „Namlsaná“ Kometa určitě bude chtít atakovat ještě lepší umístění než to, na kterém se právě pohybuje. Poličce do konce základní části ligy zbývají dvě utkání, pokud by obě vyhrála a Dobřany s Brnem by zaváhaly, tak by se Polička mohla dostat dokonce i na 2. místo, kde se právě nacházejí Buldoci, kteří na této příčce vystřídali Šneky. Jediný tým, jenž je mimo play off a sezona pro něj bude příští víkend končit, je celek Jestřábů z Přelouče, kterým se jarní část vůbec nepovedla a po delší době nenahlédnou do vyřazovací části soutěže.

Hráli jsme pouze na dvě obrany, ale zvládli jsme to!

Na zápas do Prachatic jste nepřijeli v příliš hojném počtu, mělo to na týmový výkon nějaký vliv?

V Prachaticích nám z různých důvodů chybělo hned několik hráčů. Hráli jsme pouze na dvě obrany, s tím, že když to nepůjde, tak sestavu přeházíme. Kluci to ale zvládli celé na čtyři beky, takže „klobouk dolů“. Těžko ale hodnotit, jak by se zápas vyvíjel, kdybychom byli v kompletní sestavě.

Jaká byla atmosféra a tempo tohoto zápasu?

Z mého pohledu to byl nejkvalitnější zápas, který jsme na jaře hráli. Soupeř byl běhavý, hodně napadal a hrál důrazně. Už od začátku bylo jasné, že to bude těžký a vyrovnaný zápas.

Do půlky zápasu jste vedli a potom přišel takový menší „zkrat“, mohl byste nám říct, co se vlastně dělo na hřišti? Z čeho vyplynuly vaše obdržené branky?

Prachatice dostaly do zápasu hlavně přesilovky, už předtím si vytvořily nějaké šance a jejich přesilovky nás stály hodně sil. Udělali jsme potom několik chyb v obraně a obrat na 3:2 přišel v přesilovce 5 na 3.

Štěstí jsme určitě měli, ale šli jsme mu naproti

Jak je vidět z průběhu zápasu, tak jste chtěli výhru urvat za každou cenu, dostali jste o druhé přestávce v kabině nějaký recept na to, jak Prachatice přehrát?

Kvůli vyššímu trestu jsme museli pozměnit sestavu, třetí třetinu jsme hráli na 7 útočníků. Řekli jsme si, co bylo ve druhé třetině špatně a jak chceme hrát tu třetí. Tajný recept nemůžu prozradit, ale nakonec zafungoval.

Pak přišla gólová „smršť“, která Prachatice hodně překvapila, byl jste téměř u všech pěti gólů, jenž jste ve třetí třetině vstřelili! Byla to šťastná náhoda nebo jak to všechno vzniklo?

Ve třetí třetině jsme začali soupeře víc napadat, měli jsme lepší pohyb než oni a hra se hodně otevřela. Dali jsme tři góly z přečíslení, jeden po buly a poslední po špatné rozehrávce. Štěstí jsme určitě měli, ale šli jsme mu naproti.

Dokonce jste to byl vy, kdo řídil obrat. Vsítil jste hattrick, mohl byste nám popsat vaše gólové situace?

Při prvním gólu na mě Jirka Tobiáš vyhrál buly v útočném pásmu a já jsem vystřelil na bližší tyč. Druhý gól padl po situaci dva na jednoho, opět sprinter Jirka Tobiáš mi nahrál do poloprázdné brány. Poslední byl po špatné domluvě hostujícího gólmana s obráncem, kdy mi odevzdali míček do půlky třetiny k mantinelu, už jsem byl na hřišti dlouho, tak jsem vystřelil a spadlo to tam. Pocity ve třetí třetině byly úžasné pro nás všechny, dali jsme pět gólů během šesti minut prvnímu týmu tabulky a otočili zápas!

Kapitánem na hřišti jsem maximálně 1. třetinu, potom mi izolačka spadne

S kým z mužstva se vám hraje nejlépe? A jak byste zhodnotil týmové výkony svých spoluhráčů?

Z Poličky se hraje s každým dobře (úsměv). Ale kdybych měl jmenovat, tak na hřišti si nejvíc rozumím s „Krozbim“ (Jiří Tobiáš), hrajeme spolu už několik let v jednom útoku. Dál s bráchou Matějem a Láďou Havlíkem.

Tuto sezonu jste převzal kapitánské „C“, má to na vás nějaký vliv na hřišti?

Snažím se být víc v klidu, jinak bych řekl, že mě „céčko“ nijak nesvazuje. Navíc jako kapitán na hřišti jsem vždycky maximálně první třetinu, potom mi ta izolačka vždycky spadne (smích).

Zápas na jihu Čech se vám náramně vyvedl, dal jste hattrick, vyjde vám rozhovor na internetu, pokladník si na vás asi pěkně „smlsne“! Kolik vám bude účtovat?

Máme velmi přísného pokladníka, který si přímo libuje v pokutách. Doufám, že ztratil sešit, protože tam mám už nějaké dluhy z minula.

V Poličce vždycky byla, je a bude dobrá parta! To je klíčové

Příští víkend vás čeká dvojzápas na domácím hřišti. V sobotu nastoupíte proti Opavě a v neděli proti Pardubicím. Čeká vás nějaká speciální příprava? Jak se na zápasy budete připravovat osobně vy sám?

Trénink máme pouze v pátek, protože máme mladý tým a většina kluků je přes týden mimo Poličku ve škole. Trénink je ale dvoufázový, první polovina je na hřišti a druhá v bufetu u „Prochajdy“ (bufet U Brita), kde probíhá taktická příprava. Já osobně se nijak speciálně připravovat nebudu, půjdu si párkrát v týdnu zaběhat. 

Jako zkušený forvard v 1. Lize jste už odehrál nespočet zápasů. Jak moc se těšíte na play off a kam byste chtěl svůj tým dotáhnout?

Na play off se těším moc, je to vrchol sezony. Cíle jsme si žádné nedávali, ale každý zápas chceme samozřejmě vyhrát a o to víc v play off. My uděláme všechno pro to, abychom došli v play off co nejdál a uvidíme, na co to bude letos stačit. Základním stavebním kamenem v Poličce vždycky byla, je a bude dobrá parta, při zápase se mezi sebou nehádáme a jsme kamarádi i mimo hokejbal.

Po zisku 5 kanadských bodů z Prachatic (3+2) se s se ziskem 26 bodů nejspíše posunete do TOP 5 nejproduktivnější hráčů ligy! Už jste někdy získal tolik bodů?Minulý rok se hrálo víc zápasů v základní části, takže možná jo. Kanadské body ale extra nesleduji, důležité jsou ty týmové do tabulky.

Nemáte v plánu někdy nakouknout do extraligy? Pokud by to nevyšlo s Poličkou, tak byste to nechtěl někde zkusit na střídavý start?

Já jsem žádnou nabídku nedostal, takže jsem o tom ani nemusel přemýšlet.

Jihlava, Hostivař a Olymp hrají o všechno! Brno chce udržet 2. místo

V sobotu 20. dubna se uskuteční na hřišti Komety dohrávka 16. kola. Polička vyzve svého dlouholetého soupeře ze Slezska. Od zápasu můžeme čekat velké tempo, ve kterém se utkání odehraje, protože jak Pavel Štefka, tak Jiří Christ budou chtít své svěřence v posledních zápasech jarní části co nejlépe připravit na nevyzpytatelné play off, které je velmi fyzicky, ale i psychicky náročné. Kdo uspěje v sobotní dohrávce? Menším favoritem pro toto utkání jsou hokejbalisté Komety, jak vidíte výsledek zápasu vy? Nadcházející den se odehraje poslední 18. kolo základní části, které nám naservíruje 5 zápasů, které se odehrají ve stejný čas, a to od 13:00.

Na pražské Palmovce se bude hrát napínavý zápas o účast v play off. Domácí Hostivař totiž na svém hřišti vyzve v přímém boji Olymp Jindřichův Hradec, který se bude spoléhat na služby svého gólmana, Filipa Janáka. Koho byste radši viděli v postupové osmičce raději? Mladíčky z Prahy nebo borce z Jindřichova Hradce? Přelouč se bude chystat ke svému závěrečnému zápasu v tomto roce na svém asfaltovém hřišti, kam ke svému druhému utkání přicestují hráči z Opavy. Uzavřou Jestřábi sezonu se ctí nebo si Opava pojistí lepší pozici pro play off? Na krytém stadionu v Dobřanech bude k vidění zápas mezi domácími Šneky a Horaly z Prachatic. Highlanders budou zápas brát jako těžkou prověrku před play off, ale na druhé straně Dobřany by měly zápas urvat na svoji stranu, protože stále bojují o 2. místo. Jak Snack ustojí tlak na svých bedrech? Dokáží také porazit lídra na závěr základní části?

V neděli čeká borce z východu Čech malé derby. Rozjetý Svítkov se přijede pokusit zabrzdit Kometu na poličský plast. Jak se poperou hráči Pardubic se skvěle hrající Poličkou? Kdo vstoupí do vyřazovacích bojů s lepším pocitem? Kometa nebo Svítkov? Na Vysočinu zavítá tým z Brna. Pokud Buldoci tento souboj s Jihlavou zvládnou, tak si pojistí svoje umístění před Dobřany i Poličkou. V tomto zápase hraje Jihlava o vše, uvidíme, zda získá nějaký bod a udrží si postup do play off. Jak se tabulka uzavře, tak to uvidíme po následujících zápasech. I před tímto víkendem je ještě těžké odhadovat, jaké dvojice se pro play off utvoří. Jaké série byste chtěli vidět vy? A jak vidíte šance všech týmů na zisk poháru? Kdo bude největším favoritem vyřazovací části ligy?