1. liga

Kometa zvládla přestřelku! Olymp vykřesal šanci na play off, Opava zaskočila Šneky

Čím více se blíží konec základní části, tím více se tabulka zamotává. Týmy, které mají jistou účast ve vyřazovacích bojích, se spíše již připravují na tempo a důraz, jehož bude v play off mnoho. 17. kolo 1. Ligy bylo velmi atraktivní.

Nejzajímavější duel se odehrál na „horké“ půdě Jindřichova Hradce, jenž po tuhém boji s Přeloučí získal 3 body, a tím se posunul na dosah účasti v play off. Horalové z Prachatic vyzvali na svém hřišti borce z Poličky, kteří přijeli na jih Čech s velkou chutí hrát a dokázali přestřílet Prachatice 5:7, což pro hokejbalisty z východu znamená prodloužení vítězné série na 6 zápasů v řadě.

Prachatice slaví vítězství! Dokáže se Olymp probít do play off?

Narůstající formu potvrdili Buldoci z Brna a pardubičtí Stars. Ani pražská Hostivař nevyzrála na Bulldogs na brněnském asfaltu. Svítkov jednoznačně porazil Jihlavu, které se na jaře příliš nedaří. Celek lodivoda Václava Šlehofera staršího, zajížděl na utkání do Moravskoslezského kraje, kde nedokázal vstřelit ani jednu branku a Opava nedovolila Snacku si odvézt ani bod. Všechny zápasy měly velký vliv na to, jak se bude tabulka vyvíjet dále. Přelouč po porážce s Olympem, může definitivně zapomenout na play off, zatímco Jindřichův Hradec se tímto vítězstvím dokázal přiblížit Jihlavě, na kterou ztrácí bod a mladíkům z Hostivaře, na něž mu chybí 2 body. Jak Jihlava, tak Hostivař na sobě mají obrovskou psychickou „deku“.  Oběma týmům se v jarní části vůbec nedaří. 

Jihlavy i Hostivaře se drží šňůra 4 proher v řadě, což před play off není moc příjemné. Oba celky se navíc budou muset o nadcházejícím víkendu velice vynasnažit, protože pokud Olymp znovu uspěje a jeden z těchto celků zaváhá, tak se pravděpodobně postupová osmička bude měnit, ale nebudeme předbíhat. Právě v posledním kole bude také vrcholit boj o druhou, třetí a pátou pozici. Zaváhání Dobřan na slezském hřišti využilo Brno, které se dostalo na 2. místo ligy a o 2. nejlepší startovací pozici se bude rozhodovat příští víkend. Ve hře je Brno, Dobřany a Polička, která má k „dobru“ jedno utkání navíc. Ale na to, jak to všechno dopadne, si musíme počkat.

Prachatice se mohou předčasně radovat ze zisku trofeje za vítěze základní části, protože už je nemůže nikdo sesadit z pomyslného „trůnu“. Tento velmi dobře hrající tým si také zajistil tu nejlepší pozici do play off a je již jisté, že narazí na celek, jenž postoupí z 8. místa. Ostrý boj nás čeká také o 5. umístění, o které se bude prát Opava se Svítkovem. Pardubice si drží skvělou formu před nadcházející části ligy, ale to stejné můžeme říct i o Opavě, která odehrála zatím pouze 16 utkání stejně jako Kometa, se kterou se utká na poličském hřišti.

Svítkov je na svém „plastu“ stále suverénní

HBC JTEKT Svítkov StarsPardubice vs. SK Jihlava 5:1 (1:1, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 4. Dudík (Flos, Bureš), 29. Dudík, 31. Novotný L. ml., 34. Černický (Bureš, Bláha), 35. Doležal – 14. Róedl (Bohatý).

Jihlava měla již mnoho možností si pojistit účast v play off, ale bohužel ani jednu nevyužila. Další příležitost měli hráči z Vysočiny na pardubickém stadionu, kde si na ně „brousily zuby“ domácí Stars. Již od začátku bylo vidět, že pardubičtí borci jsou na svém hřišti velice nebezpeční a od prvních minut byli aktivnějším mužstvem na „place“. V čase 3:42 dokázal zužitkovat obrovský tlak domácích Dudík. Náhle po vstřeleném gólu dostaly Pardubice přesilovou hru. Po špatné komunikaci mezi hráči Jihlavy, šel odpykat trest za příliš mnoho hráčů na hřišti Smutný. Svítkov tuto přesilovku nedokázal využít, ale i tak to byli právě domácí, kdo diktoval tempo hry. V 11. Minutě byl vyloučen za podražení pardubický Dudík, jenž zařídil 1. gól Svítkova. Ani hosté ale neproměnili svoji početní výhodu. Minutu poté se podařilo Jihlavě srovnat stav utkání po nenápadné akci, kterou rozjel Bohatý, jenž z rohu nahrál před branku volnému Roédlovi, a ten prostřelil domácího brankáře.

Druhá část utkání byla již mnohem vyrovnanější. Jihlava se z úvodu 2. třetiny tlačila více do útoku než Svítkov, ale i ten si dokázal v průběhu vytvořit nebezpečné šance. V 21. minutě dostali další přesilovku hráči Jihlavy, ve které ale neskórovali. Po této přesilové hře dostalo utkání jiný náboj. Obě mužstva si vytvářela mnoho šancí, jež likvidovali dobře chytající gólmani. Hokejbalisté „lítali“ po hřišti „nahoru a dolů“. Rozhodčí poskytli také 2. přesilovou hru domácím. Ani jednomu týmu se přesilovky v tomto utkání moc nedařily. Minutu před koncem 2. sirény dorazil balónek do jihlavské branky znovu Dudík – 2:1 pro Svítkov. Ve stejném čase se šli zchladit na trestnou lavici pardubický Mitra a jihlavský Anděl za menší pěstní šarvátku.

Do poslední patnáctiminutovky vstoupily lépe Stars, kteří již po 20 sekundách navýšily počet svých gólů. Po střele Paukrta se pohotově dostal k odraženému balónku Novotný, který zvýšil na rozdíl 2 branek.  Svítkov se po této brance ještě více uklidnil a znovu převzal „otěže zápasu“. Gól na 4:1 přidal Černický, který se nejlépe zorientoval na brankovišti jihlavského Kocha a dorazil balón za jeho záda. Hned poté vstřelil další branku Pardubic Doležal, jenž se napřáhl na červené čáře a trefil se přesně mezi betony. Po 3 gólech domácích si Jihlava vzala oddechový čas, který ji ale moc nepomohl. Hráči z Kraje Vysočina se mohli dostat zpátky do zápasu opět přesilovou hrou, která jim byla udělena po faulu Staňka. V této situaci byl celek Jihlavy mnohem nebezpečnější než v předchozích případech, dokonce hráči Jihlavy „orazítkovali“ tyčku, ale gól „naděje“ přesilovka nepřinesla. Do 45. minuty si zápas Svítkov pohlídal a hosty už do ničeho nepustil.

Poličský kapitán Štefka zavelel k obratu v poslední třetině

HBC Prachatice vs. SK Kometa Polička 5:7 (0:1, 3:1, 2:5)

Branky a nahrávky: 24. Květoň (Markytán), 26. Paule L. (Korous), 30. Šperl (Turek, Markytán), 37. Tácha (Malecha, Markytán), 41. Kotlík (Korous, Paule L.) – 3. Škraňka J. (Tobiáš J., Štefka F.), 19. Rokos (Grubhoffer, Holec), 33. Štefka F. (Tobiáš J.), 33. Tobiáš O. (Holec), 35. Hubálek (Štefka F., Rokos), 36. Štefka F. (Tobiáš J., Šupík), 39. Štefka F.

Do Prachatic, na svůj 16. zápas v sezoně, zajížděl tým Poličky. Kometa, jenž na jaře neztratila ani bod a měla na kontě sérii 5 vyhraných zápasů v řadě, věděla, že tentokrát narazí na nejkvalitnějšího soupeře v celé soutěži, a to na Horaly z Prachatic, kteří zaslouženě „vévodí“ celé lize. Už od první minuty bylo zřejmé, že utkání bude velice kvalitní. Domácí Kometu na úvod nepříjemně tlačili, ale ve 3. minutě přišel faul ze strany Hihglanders – Kotlík si šel odsedět 2 minuty za držení hole. Poličce situace v početní výhodě moc nesvědčí v celé sezoně, ale tento zápas jim vyšly perfektně. Hned první šanci v přesilovce potrestal obránce Škraňka, který se po souhře Filipa Štefky a Jiřího Tobiáše ocitl sám před brankářem Pixou a pohotovou bekhendovou střelou z otočky překvapil domácího brankáře. Tento rychlý gól Kometu uklidnil, a právě Polička byla tím, kdo určoval takt hry.

Hokejbalisté z Poličky si vytvořili mnoho střeleckých možností, které nevyužili, ale také domácí Prachatice měly několik zajímavých šancí. Prachatice si vytvářely hodně příležitostí před brankou Šupíka, kde byly opravdu nepříjemné a bekům Poličky toto dělalo velké problémy. Tvrdě hrající kapitán domácího mužstva Turek, byl v 8. minutě vyloučen za sekání, ale bohužel pro hosty tato přesilová hra neskončila gólem a do konce třetiny diváci neměli možnost vidět další gól. Do druhé části lépe vstoupili prachatičtí hráči, jenž se vrhli na ospalou Poličku, ale Prachatice dostaly Kometu zpátky do hry, když přišlo další vyloučení ze strany domácích, za které mohl Šperl a musel si jít odpočnout za hrubost.

Přesilovková komanda Poličky si vytvořila nespočet šancí a Prachatice nevěděly, kde jim „hlava stojí“. Vše to vyvrcholilo tím, že Kometa vstřelila regulérní branku po situaci, kdy Pixovi vypadla střela od modré čáry a balónek do branky dorazil Ondřej Tobiáš. Ale tato branka nebyla uznaná, protože jeden z rozhodčích ztratil balónek ze svého zorného pole, a tak hru přerušil o 2 sekundy dřív než „Poličáci“ potřebovali. To nic neměnilo na tom, že Kometa pokračovala v přesilovce, která stejně skončila gólem. Grubhoffer přesně nabil zkušenému Rokosovi na modrou čáru a ten krásně trefil výklenek nad Pixovým betonem. Prachatice věděly, že pokud hosté odskočí ještě o jednu branku, bude těžké se vrátit do zápasu. Highlanders přidali na intenzitě a jejich útočné výpady byly čím dál více nebezpečnější, což se ukázalo ve 20. minutě, kdy po „závaru“ před brankou Poličky doskákal balón za záda Šupíka. Jenže tento gól také nebyl uznán, protože dezorientovaný gólman Poličky posunul celou konstrukci branky dřív, než balónek dokázal přejet brankovou čáru.

Prachatice místo gólu dostaly alespoň přesilovku (Šupík – 2 min. zdržovaní hry). Tuto výhodu Horalové nevyužili, ale bylo vidět, že chtějí za každou cenu snížit. To se jim povedlo ve 24. minutě, když střelu Markytána dorazil Květoň. Rázem další akci na to, Kometa rychle odpověděla, když osamocený Kyncl zakončoval mezi nohy, ale tuto branku rozhodčí opět vyhodnotili jako neregulérní, protože balónek byl úmyslně kopnutý. To hosty rozhodilo a minutu po téhle situaci opět inkasovali. Po špatné domluvě poličské obrany se dostal Korous s Paulem do přečíslení 2 na 1 a Korous prostrčil balón na Pauleho, jenž se osamocený před Šupíkem lehce prosadil. Ve 29. minutě přišel další trest pro Kometu, Matěj Štefka byl vyloučen za sekání. Výrok rozhodčích mu přišel přísný a neudržel svoje nervy na „uzdě“, tak ho sudí přísně poslal za nesportovní chování pod sprchu, čímž Poličku značně oslabil.

Následně ve stejný moment byl vyloučen Jiří Tobiáš za vysokou hru, což znamenalo dvouminutovou přesilovou hru 5 na 3 pro domácí. Kometa v oslabení minutu odolávala, ale po několikáté střele Šperla kapitulovala. Šperl přesně „vymetl pavučinku“ v levé šibenici Šupíkovy branky. Po dvou třetinách překlopili vývoj utkání na svoji stranu Horalové. Do poslední části zápasu vlítl poličský „uragán“.  Polička ve 32. minutě srovnala utkání na 3:3, když se po vyhrané buly trefil poličský kapitán, Filip Štefka. To ale nebylo ze strany Komety zdaleka vše. 20 vteřin po vyrovnávající brance se prokličkoval Jiří Tobiáš před branku Highlanders, kde výstavně předložil balón svému bratrovi, Ondřejovi Tobiášovi, jenž zavěsil pod horní tyč a Kometa rázem vedla 3:4. Prachatice, opařené rychlou smrští gólů, nevěděly, co se děje. Když se Horalové trošku vzpamatovali, přišla další rána. Po souhře Filipa Štefky s Rokosem se dostal do obrovské šance Hubálek, který se nemýlil.

Prachatice si musely vzít time-out, aby se trošku oklepaly z náporu Komety, ale ani oddechový čas jim nepomohl, protože 30 sekund poté se ke střele znovu dostal Filip Štefka, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě, asistoval Jiří Tobiáš a poličský gólman Šupík. Domácí po „hrubici“ poličského obránce Geby, dostali balón na Táchu, jenž vstřelil gól do úplně odkryté branky. Po tomto gólu přišly 2 přesilovky, jedna na každé straně, ale ani jedna z nich neskočila gólem. Když to vypadalo, že se hra trošku uklidnila a Horalové by mohli zahrozit snížením, tak se opět před brankou Pixy objevil Filip Štefka, který se parádně prosadil z otočky, a tím dovršil svůj hattrick. Trenér Prachatic, Vít Čapek, po 7. gólu měnil brankáře a do hry se tím dostal Holub. Vyloučení poličského Grubhoffera poskytlo hostům další přesilovku 5 na 3, tu ale domácí nedokázali zužitkovat ve svůj prospěch. Kosmetická úprava utkání přišla ve 41. minutě, když snižoval na 5:7 Kotlík. Po zbytek zápasu si hosté důkladnou defenzívou zápas hlídali a dovedli ho do zdárného konce.

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „Do zápasu jsme vstoupili vlažně, za což jsme při přesilovkách soupeře pykali. Ve druhé třetině jsme přidali na agresivitě, důrazu před brankou a výsledek se dostavil, otočili jsme vývoj utkání. Místo, abychom si vedení pohlídali, přišel mezi 33. – 35. minutou naprostý kolaps a soupeř výsledek překlopil na svoji stranu a po zásluze dovedl zápas do vítězného konce. Doufám, že to byla ta „pověstná facka“ před play off. Soupeři gratuluji k vítězství.

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Odehráli jsme velmi dobrý zápas. Měli jsme k dispozici jen 4 obránce a domácí se snažili o rychlý přístup a napadání naší rozehrávky.To se jim celý zápas celkem dařilo a hráli velmi dobře. Nám naopak vycházeli rychlé protiútoky a byli jsme konečně efektivní i v přesilovkách.Osobně se mi utkání líbilo, mělo tempo a Prachatice byly určitě nejsilnějším soupeřem, se kterým jsme na jaře hráli.

Recept na Buldoky nenašli ani mladící z Prahy

HBK Bulldogs Brno vs. HBC Hostivař 5:3 (0:0, 3:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 18. Baláč (Smrž), 19. Klíma (Svoboda, Zbranek), 26. Šmarda M. (Nazad), 33. Šmarda M. (Jelínek, Nazad), 45. Jelínek – 40. Vaniš J. (Macek, Zyta), 41. Brož (Vaniš J., Kalaš), 42. Krupka (Kalaš, Vaniš J.).

Frustrovaná Hostivař se přijela prát o body na nepříjemný povrch Brna. Kdyby toto utkání mladící vyhráli, tak by si pojistili „vstupenku“ do vyřazovacích bojů. Úvodní třetina gól nepřinesla, vypadalo to, že Hostivař potrénovala na pražské Palmovce, kde jedno z hřišť má stále asfalt. Hostivař zvolila proti tvrdému soupeři z Brna jednoduchou taktiku a neslo to své „ovoce“. Jako první měl nejblíže k otevření skóre domácí Makara, jenž trefil tyč a za pár vteřin nedokázal propasírovat poskakující míček na brankovišti brněnský Smrž. Do znamenité šance se dostala také Hostivař, konkrétně to byl Krupka, který zblízka minul branku. Jediné vyloučení této patnáctiminutovky měl na svědomí pražský kapitán, Kalaš, ale tuto přesilovku Brňané neproměnili. Hostivař se dostávala do zajímavých příležitostí. Největší možnost ke skórování měl pražský Jachek, ale naštěstí pro Buldoky byla jeho dorážka posouzena jako kopnuta nohou, tudíž po poradě sudích nadále trval bezgólový stav.

Ve druhé třetině ale Brno ještě více přidalo na důrazu a rychlosti hry. Siloví hráči Brna se začali dostávat do velkých šancí. V průběhu 2. třetiny hostivařští dopřáli Brnu dlouhou početní výhodu pět na tři, když se k pykajícímu Kubešovi přidali na trestnou lavici současně hostivařský Dušák a Macek. S touto možností naložilo Brno dokonale. Tvrdou střelou se prosadil Baláč po nahrávce Smrže. Další gól přidali Buldoci hned v navazující klasické přesilovce 5 proti 4, když se po pokusu Svobody dostal k dorážce Klíma.Hráči Hostivaře nevstoupili do prostřední třetiny právě nejlépe a možná Buldoky trošku podcenili. Ale i tak byli hokejbalisté z Hostivaře blízko ke snížení, když se do „tutové“ šance dostal Kucerov, kterou ale neproměnil. „Nedáš, dostaneš“, toto pořekadlo se vyplnilo ve26. minutě, když Nazad vyslal na útočný výpad Šmardu, jenž stál nepokrytý na modré čáře. Brněnský hráč se rozhodl vyslat ránu hned z vrcholu kruhu, čímž možná i lehce zaskočil hostivařského Janovce. Do druhého hvizdu obdržela možnost dvojnásobné přesilovky také Hostivař, ale ani v tomto případě recept ke snížení nenalezla. Brno se s Hostivaří „nemazalo“, do 30. minuty vstřelilo 3 góly, což nejspíše rozhodlo zápas. Třetí dějství bylo už vyrovnanější než to druhé, ale domácí s třígólovým náskokem byli naprosto klidní.

Dvě minuty po druhé přestávce se zdálo, že domácím již nebude stát nic v cestě k plnému bodovému zisku. Baláč prohodil balónek na Jelínka, který ho společně se Šmardou důrazně dotlačil za brankovou čáru. Jenže za čtyřgólového vedení očividně došlo na straně Brna k patrnému uspokojení. Těsně poté, co ani nadvakrát nedokázal proměnit několikátou možnost pražský Krupka, se hosté dočkali první branky v tomto utkání. Tečovaná střela Jiřího Vaniše skončila za zády brněnského Sterenčáka. Mladící z Hostivaře po této trefě zkusili vrhnout všechny svoje síly do útoku, čímž soupeře zaskočili a podařilo se jim vstřelit 3 branky v posledních minutách zápasu, což se na hřišti Brna jen tak nevidí. Hostivař dostala opět možnost vstřelit branku v přesilové hře 5 na 3, když fauloval vysokou holí brněnský Fišar a za minutu si k němu přisedl sekající Jelínek. Dvanáct sekund po zahájení přesilovky vypálil od modré čáry Brož, který střílel přesně a do ještě vážnější situace se dostali Buldoci půl minuty před vypršením Jelínkova trestu, když Kalaš jednoduše nahrál Krupkovi na brankoviště, kde to domácí neměli dostatečně pokryté a Krupka konečně v tomto zápase přetavil svoji smůlu ve štěstí a dostal Hostivař zpátky do zápasu, na což brněnský kouč ihned zareagoval oddechovým časem.

Buldoci dostali pokyny k důkladné obraně, což splnili. Ke konci zápasu Hostivař zkusila odvolat svého brankáře, ale do odkryté branky pečetil výhru Brna Jelínek. Brno si 3 body nenechalo odvézt, a dokonce jim napomohly k předskočení Snacku, který prohrál v Opavě. Brno bude za týden obhajovat 2. pozici 1. Ligy, což by pro ně byl příjemný úspěch. Hostivaři se opět nepoštěstilo a hokejbalisty z Prahy čeká o víkendu bitva o postup do play off. Na Palmovku přijedou borci z jihu Čech, konktrétně z Jindřichova Hradce, kteří budou velice namotivováni. Jak se s tím mladý tým vypořádá, sledujte v neděli 21. dubna!

Olymp těsně přetlačil Jestřáby a je zpět ve hře o play off!

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HC Jestřábi Přelouč 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: Škarda (Košťál, Tržil).

Tento zápas byl v duchu „kdo z koho“. Hrálo se o to, kdo bude dál bojovat o play off. Do Jindřichova Hradce přijela družina Jestřábů, která myslela pouze na jediné, a to na vítězství, ale Přelouč věděla, že na druhé straně je také tým, jenž chce tři body. Kousavý Olymp je nevyzpytatelný soupeř, zvláště na svém hřišti. Celý zápas byl velice vyrovnaný, oba celky měly několik šancí, ale první dvě třetiny nepřinesly žádnou gólovou situaci. Až ve 3. patnáctiminutovce dokázali překlopit vedení na svoji stranu hráči Olympu po střele Škardy. Domácí měli v poslední periodě více ze hry než hosté a po právu zvítězili. Jindřichův Hradec se dotáhl na 8. Jihlavu a 7. Hostivař, se kterou bude příští týden hrát o přímý postup do play off!

Ohlasy trenérů:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „V první třetině jsme měli dobré šance, které mohly a měly asi skončit gólem, ale neskončily. Na dvě lajny jsme odehráli dobrý zápas, Olymp byl aktivnější, a nakonec asi o tu branku zaslouženě zvítězil. Za týden se rozloučíme se sezonou, hrajeme doma a chceme se rozloučit vítězně.“

Bezgóloví Šneci odjíždějí z Opavy s „prázdnou“

SHC Opava vs. TJ Snack Dobřany 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Ke svému zápasu cestovali Šneci z Dobřan přes celou republiku. Do Opavy jeli se značnou výhodou – Opava neodehrála přes 2 hrací víkendy ani jedno utkání, protože před 2 týdny se do Opavy nedostavil tým Jihlavy, za což Opava získala 3 body od ligové komise a další týden měla SHC Opava volno. Tato nepříjemnost na Slezanech ale nebyl vůbec znát. Zápas se již od úvodu odehrával velmi rychle a přímočaře. I když Dobřany absolvovaly dlouho cestu, tak tím nebyly handicapovány. Jak Opavští, tak Dobřanští si vypracovávali poměrně slušné příležitosti ke vstřelení gólu. Jako první se ale dočkali domácí. Zápas pokračoval ve vyrovnaném tempu. 

Ve druhé třetině se začal vývoj utkání přiklánět spíše k hráčům Opavy, kteří se do šancí dostávali častěji než Dobřany. Ale zato, když se Snack dostal do útočného pásma, tak z toho byla vždy téměř ložená šance. V průběhu 2. části zápasu ale gól nepadl. Do 3. třetiny vstoupili lépe hráči pod vedením Jiřího Christa, jenž dokázali na tabuli rozsvítit 2. gól v utkání.Opava toto utkání na svém hřišti dokázala poctivou obranou dovézt do vítězného konce. Velký podíl na vítězství Opavy měl brankář Grufík, který si po dlouhé době připsal „čisté konto“ do statistik. Opava je zkušený celek 1. Ligy, který bude příští týden bojovat o 5. místo v tabulce a Dobřany se budou snažit uhájit 3. místo před Poličkou.

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer st. (hlavní trenér TJ Snack Dobřany): „Domácí byli lepší hlavně tím, že více chtěli. Nedáš gól z „loženek“, těžko můžeš pomýšlet na body. Žádné nové moudro. Druhý gól padl již do téměř odkryté branky výborného Jáska, který jediný předvedl zápasový standard. Tím je řečeno vše. Opava vítězí zaslouženě. Upřímná gratulace moravskému soupeři k výhře. Veliké poděkování patří trenérovi Opavy, Jiřímu Christovi a Vojtovi Palcerovi, za skvělý servis, který našemu klubu poskytli během návštěvy Slezska.“