1. liga

Brno se těší z kvalitních výkonů brankáře Sterenčáka, který si připsal premiérovou nulu!

Brněnští Buldoci odehráli svůj poslední zápas proti Svíkovu, kterého porazili 2:0. Velký podíl na výhře Brna měl jeho gólmana Lukáš Sterenčák, jenž dokázal vynulovat pardubické Stars. Brankář České Třebové se v barvách Bulldogs prezentuje velice dobře.

Jeho úspěšnost se pohybuje okolo 90% a je 4. nejlepším brankářem celé 1. Ligy. I díky jeho výkonům se může Brno pyšnit dosavadním umístěním. Tento rok Brno překvapilo a bojuje o ty nejlepší startovací místa do play off, což u Bulldogs nebylo zvykem.

Minulý hrací víkend se uskutečnila pouze 4 utkání, protože týmy z Poličky a Opavy měly volno. Právě již zmiňované Brno vyhrálo na svém asfaltu 2:0, což Buldoky stále drží v boji o 2. místo ligy. Brněnští ztrácejí 2 body na Dobřany. Pokud chtějí předskočit Šneky, budou si muset udržet svoji formu a čekat na zaváhání borců z Dobřan. I když Svítkov prohrál, tak se borci z Pardubic snaží vytěžit ze hry co nejvíce, protože vědí, že play off je jiná soutěž než základní část.

Na západu Čech neuspěl jihočeský Olymp, který stále válčí o play off. Jeho sok z Dobřan si s ním lehce poradil poměrem 6:2 a tím si hlídá 2. místo tabulky. Na Hostivař padá čím dál větší nervozita před vyřazovacími boji, Pražané nedokázali udržet vedení proti Jestřábům z Přelouče, kteří otočili vývoj utkání v prodloužení. Prachatice, jakožto lídr ligy, nezaváhaly v Jihlavě, kde v poslední vteřině utkání vstřelily rozhodující branku. Tato porážka pro Jihlavu znamenala „sešup“ na 8. pozici.

Hned od začátku jsem se v Brně cítil jako doma, upozorňuje Sterenčák

Jste mateřským hráčem Lokomotivy z České Třebové, která hraje 2. Ligu na východě Čech. Jak jste se dostal do Brna?

Do Brna jsem se dostal do jisté míry náhodou. Po prvních zápasech sezony, kdy se Buldokům zranil brankář a zahájili podzim dvěma prohrami, mě kontaktoval Ondra Jelínek, který hostoval v České Třebové, když jsme hráli ještě 1. Ligu. Z naivní otázky a velmi jisté prvotní negativní odpovědi se následně vyklubal brouk v hlavě a po poradě doma zvítězila touha hrát opět vyšší soutěž a domluvili jsme v Brně na podmínkách spolupráce. Tým mě ze vzájemných zápasů znal a hned od začátku jsem se tam cítil jako doma.

Váš tým je na 3. pozici, čímž Brno překvapilo, nastaly v týmu nějaké velké změny nebo jak se tohle všechno „semlelo“?

Na změny v týmu nejsem schopen odpovědět, jelikož jsem naskočil do týmu až po třetím zápase sezony. Nicméně si myslím, že žádné velké změny v týmu nenastaly. Spíše bych řekl, že naopak, tým je „plus, mínus“ stejný a tím pádem více stmelený. Za poslední roky se také výrazně snížil počet týmů v 1. Lize a výjezdy už nejsou tak časově náročné, jak to bylo při počtu 20 nebo 18 týmů. Když pak na zápas jede pravidelně 15 lidí a víceméně stejná sestava, hraje se hned lépe a výsledky se musí dostavit.

Minulý zápas proti Svítkovu jste vychytal svoji první nulu v Brně, jaký to byl pocit a kolik vás to bude stát do týmové kasy?

Po několika zápasech na podzim, kdy jsem dostal jeden gól, jsem měl radost, že nula konečně vyšla, i když hlavně v závěru vyšla i s velkou dávkou štěstí, které je k nule vždy potřeba. Měl jsem z ní o to větší radost, že byla zrovna proti soupeři, kde jsem na podzim nechytil vůbec nic a předvedl svůj nejhorší výkon v sezoně. Do kasy mě to bude stát tradiční stovku, ale jsem hlavně rád, že jsem teď podržel tým, který ve zmíněném zápase se Svítkovem podržel i mě a dokázal i tak zápas tedy vyhrát.

Když se chtějí myšlenky zatoulat, začnu si dokola zpívat náhodnou písničku

Vaše úspěšnost zákroků je necelých 90 %, což je velice slušné, jak často trénujete?

Na procenta úspěšnosti zákroků moc nehledím, jelikož se způsob zapisování střel na různých hřištích dost liší. Většinu domácích zápasů na podzim jsme odehráli v Brně, kde mi přišlo, že ve většině zápasů byl počet střel mnohem vyšší, než byl nakonec uveden v zápise. Nicméně je fakt, že spoustu střel naši obětaví hráči schytají za mě. Nakonec je ale stejně důležité jen vždy dostat o gól méně, než soupeř, ať už jich je, kolik chce. Trénuju dvakrát týdně v České Třebové. Po většinu sezony hraju ještě hokej, který vyplní zbývající volný čas a pak už je potřeba taky si někdy odpočinout.

Skoro každý brankář má svůj předzápasový nebo přímo zápasový rituál. Mohl byste nám prozradit ten váš, pokud není tajný?

Žádný předzápasový rituál nemám. Je pro mě důležité být dostatečně včas na hřišti, stihnout se v klidu zahřát s balónem a jít s čistou hlavou do zápasu. Zápasovým rituálem bych to nenazval, ale pokud se hraje více na polovině soupeře a mé myšlenky by se chtěly někam zatoulat, začnu si dokola zpívat náhodnou písničku, co mě zrovna napadne, abych nemyslel na něco jiného (úsměv). Také před každou třetinou „zakleju“ svou výstroj a tyčky, které hrají vždy se mnou.

Jak jsme již zmiňovali, jste hráčem České Třebové, kde také nastupujete ve 2. Lize. Je to pro gólmana velký skok z 2. Ligy do 1. Ligy?

Pro mě osobně to velký skok není, jelikož jsem s Českou Třebovou 1. Ligu hrál. Jinak mezi 1. a 2. Ligou pro mě značný rozdíl je. Ve 2. Lize jsou zápasy, zejména s týmy z druhé poloviny tabulky, kde nemám moc práce a celkově tempo hry je mnohem pomalejší. Tyto zápasy jsou pro mě kolikrát mnohem těžší, jelikož na mne nechodí střely a mám plné ruce práce s náhodnými brejky a přečísleními. V 1. Lize jsem nehrál zápas, ve kterém bych se nemusel po celou dobu maximálně soustředit a koncentrovat, jelikož zápasy jsou zde mnohem rychlejší a důraznější a v každý moment musím čekat cokoliv.

Play off v České Třebové nebo v Brně? Zajímavá otázka…

Jak často hrajete v České Třebové? Co je pro vás prioritou, Brno nebo Česká Třebová?

V České Třebové již druhou sezonu nastupuji v každém zápase. Prioritou je pro mě nastoupit v každém zápase, ve kterém budu schopný týmu pomoci. Čas si na to vždy udělám, a pokud mi to všechny okolnosti dovolí, chytám pořád. Stejně tak za Buldoky jsem od svého příchodu odchytal všechny zápasy a budu dělat vše pro to, aby to tak bylo i nadále.

S dosavadním postavení obou týmu, kde nastupujete, musíte být spokojen. Jak zatím hodnotíte základní část v obou ligách?

Když začnu ze spodu, ve 2. Lize musím být s výsledkem spokojen. Loňský ročník se nám podařilo hned po sestupu vyhrát a nyní jsme dvě kola před koncem základní části první a máme ve svých rukou tam do konce zůstat. V 1. Lize jsem nejdříve nevěděl co očekávat. Věděl jsem, že Brno se předešlé sezony pohybovalo spíše dole a bál jsem se, aby tomu tak nebylo opět jako poslední roky v České Třebové. Ale po podzimu, kdy jsem s Buldoky nepoznal prohru, mě bylo hned jasné, že tento tým může pomýšlet vysoko. Takže 3. místo pro mě není překvapením a klidně by to nakonec mohlo být ještě o příčku výš.

Předpokládám, že na play off budete spíše chytat v Brně, je to tak?

Tohle je pro mě ještě pořád hodně zajímavá otázka. Sešlo se to tak, že obě soutěže začínají play off stejně. Hlavní věc pro mě teď je tedy skončit v tabulce za oba týmy co nejvýš a začínat play off doma. Jak to vše vyjde, je ve hvězdách, pokud to bude ale jakkoliv možné a dopřeje štěstí, budu chtít odchytat obě play off, což je pro mě zároveň velká výzva. Zatím to pro mě ale pořád zní dost šíleně (smích).

Jaké jsou Vaše ambice na play off s Buldoky? A jak vidíte vyřazovací boje v České Třebové?

Ať už to bylo před sezonou jakkoliv, s Buldoky jsou nyní naše ambice určitě hodně vysoké. Myslím si, že by bylo velké zklamání neprojít do semifinále. Následně už může vyhrát kdokoliv, a i my jsme si dokázali, že můžeme porazit každého, což se nám kromě Dobřan zatím alespoň jednou podařilo. S Českou Třebovou jsou naše ambice ty nejvyšší, a to obhájit loňský titul a ligu znovu vyhrát. 2.Liga je letos více vyrovnaná a řekl bych kvalitnější než loni, takže to rozhodně nebude jednoduché, ale věřím v sílu našeho týmu a v to, že se nám to opět podaří.

Zdramatizuje se souboj o postup do play off? Horalové hájí 1. příčku

Základní část se blíží ke svému konci. O víkendu bude vrcholit boj o play off. Odehraje se 5 zápasů, které přinesou zajímavou podívanou. Na půdu vedoucího týmu ligy se přijede pokusit urvat body Kometa z Poličky, která v jarní části ligy chytla velikou formu před play off a nepoznala porážku, jak to ustojí Horalové? Pokud by ale lídr zaváhal a Dobřany porazily v 10:00 Opavu, tak by to pro Prachatice nic neznamenalo, protože by stále měly před Šneky bod navíc. Kdo myslíte, že vyhraje Šneci z Dobřan nebo hráči Opavy? Na opavském stadionu můžeme očekávat parádní zápas. Opava potřebuje body jako sůl, aby si vylepšila pozici pro play off. Dobřany by se ale chtěly dotáhnout na Horaly z Prachatic.

Pardubický Svítkov si určitě bude chtít spravit chuť po prohraném zápase v Brně. Do Pardubic se přijedou prezentovat hokejbalisté Jihlavy, kteří se ještě budou bát o postup do play off, jestli nevyhrají, protože další utkání, které by ještě mohlo zdramatizovat postupovou osmičku, se začne hrát ve 14:00 v Přelouči, kde budou chtít zvítězit hráči z Jindřichova Hradce, ale zároveň i domácí. Pokud jeden z týmu získá 3 body a Jihlava prohraje, potom se v posledním kole základní části bude rozhodovat o tom, kdo postoupí dále. Jak to vidíte Vy? Má ještě Olymp nebo Přelouč šanci na postup?

Mladíci z Prahy se pokusí překvapit brněnské Buldoky na jejich domácím hřišti. Hostivař bude chtít tento zápas vyhrát, aby se nemusela také strachovat o play off. Vyhrají favorité nebo outsideři? Týmům ze spodní části tabulky v těchto zápasech jde o vše, jak se tím poperou a kdo to ustojí nejlépe? Jak se po tomto kole zamotá tabulka, tak to sledujte v neděli 14. dubna!