1. liga

Dobřany a Buldoci překvapení nedopustili, Přelouč poprvé na jaře vítězně!

2. nejvyšší hokejbalová liga v České republice se pomalu blíží k závěru své základní části. Týmy z 1. Ligy využívají poslední zápasy k přípravě na play off.

Do startu vyřazovacích bojů zbývají dva hrací víkendy. 16. kolo přineslo pouze 4 zápasy, které vyzněly vždy lépe pro favorita utkání, našla se však jedna výjimka. Jestřábi z Přelouče konečně získali 2 body, když dokázali porazit HBC Hostivař na pražské půdě v prodloužení. Pro mladíky to byla další rána, prohrát s posledním týmem na domácím hřišti není příjemné, navíc na jaře zvládli vyhrát pouze jedno utkání, což před začátkem play off není moc povzbudivé.

Minulou neděli se dále odehrál zápas mezi Jihlavou a Prachaticemi, který lépe vyšel Highlanders. Jihočeši vyhráli 3:2 po velmi vyrovnaném boji, když vstřelili rozhodující branku těsně před koncem třetí periody. Skalpem Jihlavy se tak dostali na metu 40 bodů za celou základní část. Na druhé straně Jihlava má na kontě pouze 17 bodů, což hráčům z Vysočiny zaručuje play off, ale pokud Olymp zabere, budou se ještě mít o co strachovat.

Na západ Čech přicestovali borci z Jindřichova Hradce, kde se pokusili vydřít důležité body, jež by jim pomohly se přiblížit na dostřel vyřazovací části, ale to se nestalo. Celé utkání bylo v režii Šneků, kteří soupeře nepustili do příliš velkého tlaku, a tak stále zůstávají v závěsu za Horaly z Prachatic a pokračují v boji o prvenství 1. Ligy. Poslední zápas tohoto kola vynesl 3 body pro domácí Buldoky, kteří porazili zvedající se Svítkov na svém asfaltovém povrchu, což znamená, že se Brno ještě pokusí předskočit Dobřany na něž ztrácí ze třetí pozice 2 body.

Výhra Dobřan se zrodila již na začátku! Řádilo nezastavitelné trio 

TJ Snack Dobřany vs. TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 6:2 (3:0, 3:1, 0:1)

Dobřany už mají play off zajištěné, ale stále bojují o první místo celé ligy. Na západ Čech přijeli poměřit síly borci z Jindřichova Hradce, kteří ještě bojují o finální postupovou osmičku. Začátek utkání mnohem lépe zachytili domácí. Stav 3:0 po první třetině řídila lajna Skála – Kovařík J. – Šlehofer V. st., která byla vidět celé utkání. Jako první se mezi střelce zapsal produktivní Kovařík po nahrávce Skály. Právě Skála, po souhře se Šlehoferem st. a Janem Kovaříkem, přidal 2. gól Západočechů. A za nedlouho znovu z hole Skály, spadl balónek do hradecké sítě. Po úvodních 15 minutách byl Olymp zaskočen aktivní hrou Šneků, kteří hokejbalisty Jindřichova Hradce do ničeho většího nepustili.

Do druhé části zápasu opět Snack vlítl v plné parádě. Dobřany svého soupeře neustále tlačily, což přineslo kýžené ovoce, když dokázaly vstřelit během 2. třetiny další 3 branky, jenže také jednu inkasovaly, ale to hráče Dobřan nemuselo mrzet. Jako 4. se trefil Kovařík D. ml. po nahrávce Stráského a poté zase úřadovala nebezpečné dobřanské trio z první třetiny. 5. gól Šneků vystřelil opět Jan Kovařík, když mu nabíjel Skála. Na dovršení hattricku Skála nečekal moc dlouho. Konečný střelecký účet Dobřan uzavřel právě on, když mu asistovali Šlehofer st. a Málek.

I Jihočeši se dočkali, rychlým výpadem dokázali snížit stav utkání, jenže zápas byl téměř rozhodnutý ve prospěch domácích. Do třetího dějství nastoupili Šneci s velkým klidem, hlídali si stav utkání a do ničeho velkého se nepouštěli. Čehož využil Olymp, a ještě dokázal poupravit výsledek utkání na 6:2 pro Dobřany, které si připsaly do tabulky 3 body a budou se snažit sesadit prachatické Horaly z čela ligy!

Ohlas trenéra:

Václav Šlehofer st. (TJ Snack Dobřany): „Zápas s Jindřichovým Hradcem A-tým zvládl. Duel asi krásu nenabídl. Hosté se soustředili spíše na defenzívu s možnými výpady. Pro nás platilo, že ne všechno a vždycky se povede, ačkoliv jsme vedli po 1.třetině 3:0 a téměř po celý zápas do houževnatého soupeře bušili a vymýšleli, čímž logicky občas i přirozeně kazili. Houževnatí kluci z jihu Čech trpělivě vyčkávali na své kontry, které také přišly. Nicméně body jsou v Dobřanech, a to je nyní důležité.“

Buldoci si kvalitní defenzívou poradili se Stars!

HBK Bulldosg Brno vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Baláč (Šmarda M., Emmer), 24. Svoboda (Klíma, Vysloužil).

Do Brna zavítaly rozjetí Stars, kteří opanovávají slušnou formou. Proti Bulldogs je ale nečekalo nic jednoduchého. Přece jenom se Brno pohybuje na 3. příčce celé ligy, a také tentokrát mělo výhodu svého domácího asfaltu, což bylo nesmírně znát. Do začátku utkání vstoupila obě mužstva s pokorou, ale také s velkým odhodláním tento zápas vyhrát. Jako první se do větší šance dostal Svítkov, když se snažil sklepnout balónek do branky Brna Lukáš Novotný, ale střela šla mimo 3 tyče. Za pár minut se dostal do obrovské příležitosti brněnský Emmer, jenž sám mezi kruhy nepřekonal svítkovského gólmana. Touto situací si začalo Brno vytvářet čím dál více nebezpečnějších možností ke skórování. Po 10. minutě dostalo Brno dvojnásobnou přesilovku, když za zdržování hry byl vyloučen Staněk a V. Novotný. Přesilová hra 5 na 3 Brnu nesedla, ale hned potom, co se dostal Svítkov do 4, se Buldoci prosadili, konkrétně to byl Baláč, jenž po rychlém pasu Šmardy zavěsil.

V 1. třetině Svítkov opět poskytl Brnu přesilovku, tu ale Bulldogs nevyužili. Druhou část zápasu měli ve svých rukách Buldoci, kteří Stars zatlačili. Hned na úvod 2. patnáctiminutovky se proháčkoval brněnský Makara, jehož pokus zastavil Majerníček, který držel pardubické šance na vyrovnání. Brno také změnilo taktiku a začalo velmi aktivně napadat pardubické beky, což Svítkovu dělalo veliké problémy. Po neúspěšných střelách se znovu prosadili Buldoci. Do situace 2 na 1 se dostal Klíma se Svobodou. Klíma dokázal přes obránce najít Svobodu, který zakončoval do odkryté „klece“. Na druhé straně se snažil odpovědět svítkovský kapitán Král, ten ale pouze trefil brankovou konstrukci Sterenčákovy branky.

Za stavu 2:0 pro domácí nastoupil Svítkov do 3. třetiny s plnou vervou a odhodláním o vyrovnání. Nejvíce byl vidět pardubický kapitán Král, který Buldokům dělal největší závary. Ale Brno si chtělo pojistit výsledek. Do dalších brněnských šancí se dostal Emmer, ale neefektivně. Právě zmiňovaný Král se dostal až před branku domácích, kde byl faulován, ale rozhodčí verdikt nevynesli, což velice popíchlo pardubickou střídačku. V závěru celého utkání dostaly Pardubice také možnost vyzkoušet si, spíše pokusit se využít početní převahu 5 na 3, v níž dvakrát orazítkoval tyč Král. K výhře Brna nejvíce přispěl brankář Sterenčák, který si připsal svoji první nulu za svoje působení u Buldoků. I po sympatickém výkonu Svítkova to nestačilo. Brno nezaváhalo a touto výhrou ztrácí pouze 2 body na druhé Dobřany. 20 bodů Svítkovu zajišťuje play off a další zápasy pro ně budou spíše přípravou na nadcházející část ligy.

Přelouč otočila vývoj utkání a šokovala Hostivař v prodloužení!

HBC Hostivař vs. HC Jestřábi Přelouč 3:4 pp (1:0, 2:1, 0:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 8. Vaniš J. (Macek), 19. Kalaš (Kubeš, Vaniš J.), 25. Kucharčík – 2x Svoboda.

Střely na branku: 31:22, vyloučení: 6:5, využití přesilovek: 1:2, oslabení: 0:0, diváků: 14.

Přelouč přijela na pražskou Palmovku s cílem vyhrát tohle utkání, což se jí povedlo. I když Jestřábi přijeli pouze v 11 lidech, tak ukázali svoji kvalitu. Hráči z Přelouče potřebovali vyhrát utkání za plný počet bodů, aby ještě měli šanci na play off, ale ta se neomylně vzdálila. Poslední dva zápasy by museli vyhrát a k tomu by ještě postup neměli ve svých rukou. Už i konečně Hostivař si chtěla zlepšit náladu po příliš nepovedené jarní části. První část utkání začala lépe pro Pražany, když se jako první prosadil Vaniš po přihrávce Macka. Přelouč v úvodu spíše bránila, ale jako zkušený mančaft věděla, že se hraje až do poslední vteřiny.

Druhá část znovu vyzněla lépe pro Hostivař, která ji vyhrála v poměru 2:1, v 19. minutě se trefil Kalaš, když mu „gólovku“ připravili Vaniš s Kubešem a ve 26. minutě skóroval poprvé mezi muži šestnáctiletý dorostenec Samuel Kucharčík, ale to bylo od Hostivaře vše. Dokonce se hokejbalistům z východu Čech podařilo ve druhé třetině snížit, a to zásluhou Svobody. Jestřábi neměli v jejich pozici co ztratit a Hostivař se nechala ukolébat. Mladíci měli v hlavách, že zápas je vyhraný, a že se nemůže nic stát. Jenže Přelouč mladíky svojí hrou velice překvapila.

Poslední patnáctiminutovku borci z Přelouče vyhráli 0:2 z pohledu domácích, když přidal svůj druhý gól Svoboda a na něj navázal Vlk. Stav 3:3 po 45 minutách velel k rozhodujícímu prodloužení nebo samostatným nájezdům. Staršímu týmu z Přelouče to moc dlouho netrvalo. Po gólu, který vstřelil Hejhal se Jestřábi radovali ze zisku 2 bodů a prvního jarního vítězství. Trápící se Hostivař sice získala bod a víceméně má zajištěné play off, ale pokud se mladí hráči nevyvarují těchto zkratů, tak pro ně vyřazovací část ligy bude velice krátká, protože vyřazovací boje jsou nelítostné.

Ohlas:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „V naší současné situaci bylo důležitější než vývoj v tabulce prostě utkání vyhrát. A otočit to z 1:3 je super. Kluci makali do poslední chvíle a stejně tak přistoupíme ke zbytku základní části. Ať už to dopadne jakkoliv.“

Horalové o „chlup“ přetlačili Jihlavu gólem v poslední vteřině utkání!

SK Jihlava vs. HBC Prachatice 2:3 (1:1,1:1,0:1)

Branky a nahrávky: 13. Herman (Jiskra, Bohatý), 29. Apeltauer (Vávrů) - 7. Zavřel (Laurinc, Turek), 20. Malecha (Tácha, Květoň), 45. Valek (Malecha, Turek).

Střely na branku: 11:37, vyloučení: 7:3, využití přesilovek: 0:1, oslabení: 1:0, diváků: 60.

Na hřiště Jihlavy se přijel ucházet o další 3 body do tabulky lídr ligy. HBC Prachatice jsou největším aspirantem na vítěze základní části a vévodí skoro všem statistikám. Jihlava se na jaře nesešla s formou, kterou by očekávala. Po minulém zápase, kdy borci z Jihlavy neodcestovali do Opavy, se opět sešli. Na Vysočině jste mohli vidět velice vyrovnané a tvrdé utkání. Více aktivnější byli v 1. třetině hosté, jenž neustále prověřovali jihlavského brankáře Humlíčka, který Jihlavu držel. Ale nakonec v prvním dějství jednou kapituloval, a to po pohotové střele Zavřela, kterou mu připravil Laurinc s Turkem.

Hokejbalisté z Vysočiny Horalům moc „vrásek na čele“ nedělali, ale i domácí se prosadili, když se dostali do útočné třetiny hostů, kde vybojovali balónek a po velkém tlaku akce skončila gólem, jenž zařídil Herman po spolupráci s Jiskrou a Bohatým. Úvod druhé části zápasu vyšel lépe Highlanders, kteří dokázali přetavit velký tlak z první třetiny na navyšující branku v utkání. Prosadil se prachatický junior Malecha. Ale po velké „hrubici“ se dostal do samostatného úniku jihlavský Apeltauer, jenž prachatickému brankáři Pixovi nedal žádnou možnost, aby s jeho zakončením něco udělal.

Prachatice chtěli za každou cenu překlopit stav na svoji stranu. Neustále domácí borce tlačili, ale skvělý Humlíček překazil každou šanci hostů až na jednu. Prachatice v čase 44:59 dokázaly proměnit přesilovou hru. Zásluhu na tomto gólu měl autor branky Valek, kterého našli Malecha s Turkem. Smolný konec pro Jihlavu znamená, že se hráči z Jihlavy propadli na poslední postupové místo, jenž zaručuje play off. Prachatice se štěstím potvrdily roli favorita a se ziskem 40 bodů jsou na nejlepším možné startovací pozici do vyřazovacích bojů.

Ohlas trenéra:

Vít Čapek (HBC Prachatice): „K dnešnímu utkání jsme cestovali s touhou plně bodovat a potvrdit naše postavení v tabulce. Od začátku utkání jsme byli aktivnější, ale domácí obrana se skvělým Humlíčkem dlouho odolávala. Až domácí brankář nestačil na rychlou střelu Zavřela. Nadále jsme bušili do domácí obrany, ale buď byly střely nepřesné nebo domácí brankář na místě, na konci třetiny se dostali do šance i domácí, kdy po jednom závaru svoji šanci proměnili. Na začátku druhé třetiny se nám podařilo překlopit vedení na naši stranu, ale opět přišel trest, ve vlastním oslabení utekl jihlavský hráč a nedal našemu brankáři šanci, opět vyrovnáno. Obraz hry se neměnil ani v posledním dějství, ale kýžený gól ne a ne přijít, když už se zdálo, že zápas dospěje do prodloužení, vybojoval míček Turek a Valek v čase 44:59 prostřelil Humlíčka - 3:2. Šťastné vítězství, ale naše převaha byla drtivá, poměr střel 37:11 mluví za vše.“