1. liga

„Prešovská strela“ nasázela mladíkům z Hostivaře hattrick a jeden gól k tomu!

Každý tým z 1. Ligy již odehrál 15 zápasů. Největší formou zatím oplývá celek Poličky, jenž ještě na jaře neztratil ani bod. 5 zápasů - 15 bodů, tak se prezentují hokejbalisté poličské Komety, kteří ztrácí pouhé 3 body na to, aby se dotáhli na Buldoky z Brna.

Formu potvrdil i pardubický Svítkov, který rozdrtil Hostivař 10:6, v tomto zápase se blýsknul pardubický hráč Patrik Mitra, jenž vstřelil 4 góly do sítě Pražanů! A proto jsme ho požádali o rozhovor! Díky prohře se Hostivař propadla na 8. pozici a na 7. příčce je umístěn tým z Jihlavy. Oba mančafty mají 17 bodů, což dává motivaci Olympu, aby ještě zabojoval o play off!

Jestřábi mají nůž na krku, co se děje s Jihlavou?

Před dalším hracím víkendem se v horní části tabulky bojuje o každý bod, aby si první 4 celky vybojovaly co nejlepší startovací pozici do play off. Nejlépe na tom jsou Horalové z Prachatic. Ti okupují první příčku a jako vedoucí tým ligy mají náskok 4 bodů na dotírající se Dobřany. Prachatice zvládly klíčové utkání proti Brnu, které vyhrály 4:1. Pokud budou chtít Buldoci konkurovat TOP týmům ligy na plastu, tak musejí zamakat! Ale na druhé straně pro ostatní týmy není dvakrát příjemné hrát na jejich asfaltu, což je zase jejich výhodou! Brno ztrácí na Šneky ze západu Čech 2 body! Zde je těžké tipovat, kdo na jakém místě skončí. 

Pojďme to vzít ale od spodu. Jestřábi bohužel ani další utkání nedotáhli do vítězného konce, když prohráli s Dobřany 2:5. Jestřábům se pomalu, ale jistě zavírají brány play off. Pokud příští zápas nevyhrají za 3 body, tak to bude tento rok nadobro. Olymp sice podlehl Poličce, ale pro borce z Jindřichova Hradce hraje výhoda toho, že minulý zápas nedorazila SK Jihlava na hřiště Opavy, což pro Jihlavu nejspíše bude znamenat ztrátu 3 bodů ve prospěch Opavy. Slezané by se tímto lehce posunuli na 6. místo.

Všechny góly proti Hostivaři byly pěkné, usmívá se Mitra

Jste mateřským hráčem extraligového Hradce Králové, jak jste se dostal do pardubického Svítkova?

Bylo to ještě na začátku mého působení v České republice, kdy mě oslovil jeden z hráčů, zda se Svítkovem nepojedu na turnaj a zhruba o rok na to mi přišla nabídka na střídavý start. Tu jsem přijal a vždy, jak mám čas, si rád přijdu zahrát.

Za Svítkov jste odehrál pouze 3 zápasy, ale máte na kontě 6 kanadských bodů! To jsou 2 body na zápas, máte nějaké speciální tréninkové jednotky?

S Pepou Šimůnkem (hráč Hradce Králové a juniorský mistr světa kategorie U20 z červencového MS v Kanadě pozn. red.)chodím trénovat individuálně, jak mi to jen čas dovoluje.

V posledním zápase proti Hostivaři jste v dresu Svítkova vstřelil 4 góly. Jak se vám to povedlo?

Proti běhavé Hostivaři to nebylo vůbec jednoduché. Bojovali do poslední sekundy, ale naštěstí mi to tam všechno padalo. Snad bude takových zápasů co nejvíc.

Mohl byste nám popsat vaši nejhezčí branku z toho zápasu?

Všechny byly pěkné (smích). Ale nejkrásnější byla asi ta třetí, kdy Kuba Král v oslabení vypíchl soupeřovi na modré míček, šli jsme dva na jednoho, on mi to bekhendem krásně nahrál a já jsem už pouze zkusil to dát gólmanovi do protisměru a naštěstí to tam padlo.

Nyní se soustředím na Hradec, play off proti Plzni bude válka!

Jelikož Hradec Králové hraje CROSSDOCK Extraligu, tak předpokládám, že má přednost. Jaké cíle si kladete s piráty pro play off?

Jasně, prioritou je Hradec. Cíle jsou stále ty nejvyšší, ale nebudeme předbíhat tak dopředu. Nyní nás čeká těžká Plzeň. Připravujeme se na ní a co bude dál, se uvidí… „Bude to válka!!!“ Snad se šťastným koncem pro nás.

Z jaké části Slovenska přesně pocházíte? A jak jste se vůbec dostal do Česka?

Pocházím z Prešova. Do Hradce jsem se dostal neobvyklým způsobem. Přijel jsem tam na návštěvu za přítelkyní, která v Hradci studovala a po cestě z nákupu mě oslovil Jiří Rytíř (předseda klubu a bývalý trenér extraligového A týmu pozn. red.), zdali bych si to nepřišel zkusit na trénink a nějak se mi tam zalíbilo (smích). No a přestup byl na světě.

Pomýšlel jste někdy nad slovenskou reprezentací?

Pomýšlel… (smích).

Jaký je vůbec z vašeho pohledu rozdíl mezi extraligou a 1. Ligou?

V extralize je to více o taktice a hrají tam zkušenější hráči. V 1. Lize je to více o běháni.

Zpátky do 1. Ligy. Svítkov má play off nejspíše jasné, budete za ně naskakovat i ve vyřazovací části ligy?

Nyní se plně soustředím hlavně na Hradec Králové. Potom se uvidí, ale určitě, jakmile bude čas, rád si přijdu zahrát.

Kdo by podle vás mohl celou 1. Ligu vyhrát?

Je tam více aspirantů. Necháme se překvapit, nechť vyhraje ten nejlepší!

16. kolo: Prachatice mohou udělat mílový krok k prvenství

Neděle 7.4. přinese pouze 4 utkání 16. kola 1. Ligy, protože zápas mezi poličskou Kometou a SHC Opavou je naplánován až na sobotu 20.4. Tento víkend se nám už možná uzavře postupová osmička, ale nebudeme předbíhat. Jestřábi z Přelouče se pojedou porvat o šanci na pražskou Palmovku, kde proti nim nastoupí mladý tým Hostivaře, který se také nenachází v tom nejlepší rozpoložení. Také Olymp čeká svůj zápas „pravdy“. Jihočeši z Jindřichova Hradce zajíždějí na zastřešený stadión do Dobřan, kde bude těžké získat nějaké body, protože Šneci si svůj svatostánek brání velmi poctivě!

Jihlava by měla nasbírat všechny síly co má, protože na její hřiště přijede leader tabulky z Prachatic, který si bude chtít určitě pojistit trofej za vítěze základní části. A Buldoci z Brna přivítají na svém hřišti rozjeté Stars ze Svítkova! Jak se poperou hráči z Pardubic s brněnským asfaltem? Jak to vidíte Vy? Myslíte, že Highlanders dokáží uhájit první místo a získají pohár pro vítěze základní části soutěže? A co Přelouč? Vykřesají Jestřábi z východních Čech ještě naději na play off? Jak dopadne Olymp? Postoupí do další fáze ligy nebo zůstane osmička stejná jako doposud? Příští zápasy by nám trošku mohly poodkrýt část skládačky, ale necháme se překvapit.