1. liga

Svítkov a Polička potvrdily formu! Dobřany dokonaly obrat, získá Opava snadné body? 


Kromě dvou týmů odehrály 15. zápas v první lize všechny mančafty. Jediný, kdo „neodehrál“ ani minutu byla Opava s Jihlavou. Tým z Vysočiny se nedostavil z důvodu nízkého počtu hráčů a nepřicestoval tak do Moravskoslezského kraje na hřiště Opavy.

Celou věc řeší ligová komise, která brzy vydá konečný verdikt k celé situaci. Otázkou je, zda Opava sebere 3 body soupeři i bez boje. Poslední březnový den přinesl velmi útočné zápasy, v jejichž rámci jsme mohli vidět mnoho krásných branek. Nejvíce se na domácím hřišti rozparádil pardubický Svítkov, který doma přestřílel bojující Hostivař.

Stars nasázely Pražanům 10 „banánů“! Jako další velmi ofenzivní zápas na scéně se odehrál na horké půdě Jindřichova Hradce, kde se předvedla družina Pavla Štefky! Nepříjemný Olymp bojoval ze všech sil, aby opět utržil nějaké ty body a mohl se pokoušet, prokousat se mezi elitní osmičku! Velmi těžkou prověrkou si prošlo Brno, na něhož čekal zápas na jihu Čech, konkrétně v Prachaticích. Highlanders ale Brnu ukázali, že to nebude jednoduché porazit je na jejich domácím hřišti. HBC Prachatice se tímto skalpem Buldoků vyhřívají na 1. příčce celé ligy s náskokem 4 bodů před Dobřany! Poslední zápas, neméně pikantní jako všechny ostatní, se odehrál v Přelouči, kam přijely Dobřany. Toto utkání nám ukázalo krásu hokejbalu, kde není nikdy nic ztraceno! Snack sice prohrával, ale pak přebral otěže zápasu a dokončil svůj obrat, čímž Jestřábi opět nezískali ani bod.

Pardubická „přestřelka“ o lepší pozici do play off!

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HBC Hostivař 10:6 (5:0,3:1,2:5)

Branky a nahrávky: 5. Mitra (Waber, Hrnčíř), 7. Mitra (Čech), 9. Staněk (Doležal), 9. Hrnčíř (Waber), 15. Paukrt (Král, Novotný V.), 16. Doležal (Čech), 19. Mitra (Král), 19. Král, 32. Mitra (Filip, Majerníček), 40. Čech (Novotný V.) – 20. Palička (Vaniš), 32. Kalaš, 39. Píša (Kucarov), 40. Vaniš (Čejka), 42. Čejka (Vaniš), 45. Čejka (Vaniš).

V posledním březnovém dni se odehrál zápas na svítkovském plastu, kam zavítali hokejbalisté pražské Hostivaře, kteří prožívají vážnou jarní krizi. Z 5 zápasů na jaře dokázali vyhrát pouze jedno utkání, a to první na hřišti Opavy. Na druhé straně Svítkov může být maximálně spokojen, ještě před startem jarní části se pohyboval na místech nezaručujících play off a teď se ziskem 20 bodů se již pohybuje na 5. místě. Utkání začalo ve velkém tempu, již v čase 4:34 se prosadil pardubický Patrik Mitra, který následně z přesilovky navýšil skóre Svítkova na 2:0. První třetina z pohledu Pardubic byla jako ze snu, v 9. minutě přidal další gól Staněk a 20 vteřin na to našel Waber před brankou Hrnčíře, který se nemýlil. 

Hostivař se mohla dostat zpátky do hry dvěma přesilovými hrami, jež jim Pardubice poskytnuly, ale bohužel pro ně ani jedna neskončila gólem, což bylo klíčové, protože minutu před koncem první části zápasu zavěsil pod horní tyč Filip Paukrt. Pro Hostivař to byla velmi nepovedená třetina, ani pauza Pražanům nepomohla. Po 30 sekundách ve 2. třetině se šel zchladit na trestnou lavici hostivařský Kubeš. Svítkovu to moc dlouho nedalo a Doležal po 20 vteřinách opět využil další pardubickou přesilovku. Na Doležala potřetí navázal Patrik Mitra, jenž si připsal už ve druhé třetině hattrick. Poté Hostivař znovu dostala možnost korigovat stav utkání, když obdržela dokonce dvojnásobnou přesilovku. Ale i to bylo málo!

V oslabení se totiž prosadil Král, který z úniku procedil balónek brankáři mezi nohy. Po tomto gólu to vypadalo, že je po utkání. Jako další se mezi střelce konečně zapsal i hostivařský hokejbalista, byl to Ondřej Palička, který otevřel hostivařské skóre. To nejspíše mladíky nakoplo, do třetí patnáctiminutovky nastoupil úplně jiný tým. Na úvod třetiny dokázal hostivařský Kalaš snížit v oslabení. Bohužel pro Hostivař i v této situaci, se čtyřmi muži na hřišti, inkasovali. 

Byl to „nezastavitelný“ Mitra, který zapisoval čtvrtý „zářez“ na svou hůl po rozehrávce brankáře Majerníčka. Hokejbalisté z Hostivaře nic nevzdávali. Branku ještě dokázal vstřelit Píša a Vaniš, ale zase nastal stejný scénář. Svítkov hned za 20 sekund zvyšoval svůj náskok na 10:4. Potom se podařilo dvakrát poupravit skóre Čejkovi. Pardubice měly ale celý zápas ve své režii. I tento průběh zápasu naznačuje, že hráči z Hostivaře budou muset zapracovat na své formě, pokud se nechtějí strachovat o postup do vyřazovací části soutěže!

Highlanders si zkušeně pohlídali zápas s dotírajícími Buldoky!

HBC Prachatice vs. HBK Bulldogs Brno 4:1 (2:0,1:0,1:1)

Branky a nahrávky: 4. Malecha (Šperl), 10. Turek (Zavřel), 25. Markytán (Reindl), 32. Turek (Zavřel) – 32. Klíma (Šmarda, Nazad).

Bulldogs v tomto utkání bojovali o přiblížení se Prachaticím. Sebevědomé Prachatice ale nenechaly nic náhodě! Věděly, že Brno je velmi tvrdě hrající mužstvo a chtěly si potvrdit místo vedoucího celku ligy. Pro Brno by to byl sen, dostat se na dělené první místo s Highlanders, ale Jihočeši je poslali zpátky do reality. První část zápasu byla v režii Horalů, kteří „mazácky“ Buldoky k ničemu většímu nepustili. První gól vstřelil junior Malecha a následně za 6 minut na něj navázal Turek, což Prachatice uklidnilo.

Druhá třetina už byla více vyrovnanější, ale byli to zase Horalové, jenž odskočili Brnu o další branku, kterou zařídil Markytán z přesilové hry. Stav 3:0 pro domácí nevypadal pro Bulldogs moc slavně. Vývoj utkání celou dobu kontrolovali právě domácí. I do posledního dějství vstoupili Highlanders soustředěně, i když Brno dokázalo snížit zásluhou Klímy, tak na to okamžitě zareagoval znovu Turek, jenž vstřelil svůj 2. gól v zápase. Tímto Horalové odskočili druhým Šnekům. Dokáže celek, který je v 1. Lize pouze druhým rokem, dosáhnout na pohár vítěze základní části?

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (HBC Prachatice): „Do zápasu jsme vstoupili aktivně, ale také soupeř. Hra se přelévala z jedné strany na druhou, ale bez šancí. Úvodní branku se nám podařilo vstřelit při hře 4 na 4 a ta nás uklidnila, zanedlouho jsme přidali druhou branku. Často jsme zamkli soupeře v jejich pásmu, ale kýžený třetí gól se nám nedařilo vstřelit. Prostřední část byla rozdrobena častými vyloučeními zejména hostí. Moc se nám nedařilo najít v této herní situaci recept na dobře a obětavě bránící Buldoky, až rychlá výměna míčku mezi Táchou a Markytánem vedla ke vstřelení třetího gólu. Hosté snížili v poslední části také z přesilovky, ale dlouho se ze snížení neradovali, za pouhých 20 vteřin opět navýšil vedení Turek na 4:1. Po zbytek zápasu jsme si vedení pohlídali a taktickou hrou dovedli utkání do vítězného konce. Soupeř se prezentoval velmi sympatickým dojmem, nesložil zbraně a až do závěrečné sirény se pral o výsledek.

Emmer Jan (HBK Bulldogs Brno): „Domácí byli ve všem lepší, byli rychlejší, důraznější, nedali nám prostor. A neomlouvá nás ani absence 5 hráčů základní sestavy. Takhle prostě hrát nemůžeme. Chyběly základní prvky hokejbalu a konkurenceschopní hráčům z Prachatic v týmu byli snad tak 2 hráči a výborně chytající gólman.“

Tři body pro tým Jiřího Christa zdarma?

SHC Opava vs. SK Jihlava ?:? (ŘEŠÍ LIGOVÁ KOMISE)

SK Jihlava se stejně jako HBC Hostivař na jaře velice trápí. Jihlava získala zatím pouze 3 body. Borce z Kraje Vysočina také zasáhla poměrně razantní ztráta, kdy trenér, pan Lukáš Staněk, ukončil zápasem s Olympem svoje působení u tohoto celku. Jihlava dokonce kvůli problémům s hráčským kádrem nedorazila na utkání do Opavy. Celou věc řeší ligová komise, o jejímž rozhodnutí Vás budeme informovat. Pokud ligová komise rozhodne ve prospěch Opavy, tak ta zcela bez námahy získá tři body do tabulky!

Poličská ofenziva narůstá na síle!

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. SK Kometa Polička 3:7 (0:0,1:2,2:5)

Olymp stále bojuje o postup do play off, které není až tak daleko. Ale tento víkend hráči z Jindřichova Hradce nenavázali na úspěšný zápas z Jihlavy, kde pobrali 3 body. Kometa přijela na jih Čech namlsaná z minulého utkání, kdy rozstřílela Jestřáby z Přelouče 10:0 a určitě chtěla v tomto hracím tempu pokračovat. Souboje mezi Poličkou a Jindřichovým Hradcem jsou vždy vypjaté. Do první třetiny vstoupili jihočeští hokejbalisté s velkým nasazením, neboť stále hrají o play - off, ale Kometa na to okamžitě reagovala.

Úvodních 15 minut ale žádný gól nepřineslo. Jako první skóre upravovala Polička, když se trefil Augustin a následně po něm Kyncl. Olymp do konce 30. minuty stihl vstřelit gól, jímž snížil skóre na 1:2. Ve třetím dějství si ale Polička otevřela „střelnici“. Jako prvního střelce třetí třetiny zapisoval časoměřič Holce, který již čtvrtý zápas v řadě skóroval. Jindřichův Hradec se snažil „zuby, nehty“ držet Poličce na dostřel. Ze stavu 1:3 pro hosty, to rázem bylo 2:3. Poličští borci se ale ničeho nezalekli a pokračovali ve své hře. Zanedlouho navyšoval stav na straně Komety Havlík. Útok Poličky táhnou hlavně dva ostřílení forvardi - Filip Štefka s Jiřím Tobiášem. Byl to právě Tobiáš, který po souhře se Štefkou přidal další dva góly.

Jako poslední z poličské družiny vsítil zkušený Michal Chmel. Potom už jen Jindřichův Hradec kosmeticky upravil stav na 3:7. Na první pohled to vypadá jako jasná záležitost, ale pro Poličku to byly vydřené tři body, které ji posunuly na dosah brněnským Buldokům. Olympu pomohl kolaps Jihlavy, která neodcestovala na zápas v Opavě kvůli problému s hráčským kádrem, a tím zůstává stále ve hře o vyřazovací boje.

Ohlasy trenérů:

Pavel Štefka (SK Kometa Polička): „Výsledek se zdá být jednoznačný, ale utkání rozhodně nebylo snadné. V první třetině jsme byli málo důrazní a kupili jsme hodně nepřesností. Olymp bojoval a hrál dobře, troufnu si říci, že kdyby hrál takto každé utkání, měl by bodů mnohem více. Od druhé třetiny jsme převzali iniciativu my a byli jsme aktivnějším týmem. Domácí tým ale dvakrát snížil na rozdíl jedné branky, a to ještě asi 5 minut před koncem třetí třetiny. Klíčové bylo, že jsme hned odpověděli gólem na 4:2. Další branky potom padly při soupeřově hře na riziko, při snaze dát kontaktní gól. Nám v tomto zápase trochu vázla kombinace a často nám míčky odskakovaly od hokejek, rovněž se nám nedařilo na buly, na tom musíme zapracovat.“

Jestřábi se nadechovali k vzestupu, ale Šneci je poslali zpátky na dno

HC Jestřábi Přelouč vs. TJ Snack Dobřany 2:5 (2:0,0:3,0:2)

Na východ Čech přicestovaly ze západu Dobřany. Šneci byli po víkendové přestávce natěšení až znovu naskočí do zápasu a pro Přelouč to byla možnost dostat se zpátky do hry o vyřazovací boje. Úvod lépe vyšel Jestřábům. Po první třetině svítil na tabuli stav 2:0, když se trefili Svoboda s Vorbou. Pro Přelouč se vyvíjelo vše dobře, ale potom nastal zkrat. Do druhých 15 minut nastoupilo vyhecované mužstvo Šneků. Dobřany dokázaly ve druhé třetině Jestřáby vynulovat a k tomu přidaly na svoje konto 3 góly, což znamenalo obrat vývoje zápasu ve prospěch Západočechů, výsledek 2:3 po dvou třetinách zajistil Šlehofer Václava mladší, Kovařík D. mladší a Rubner.

Iniciativu utkání převzali Dobřanští, průběh utkání si během posledních 15 minut poctivě hlídali. Jako pojištění výsledku ještě přidal jeden gól Rubner a po něm Stráský. Dobřany se opět vyhouply na 2. pozici a ztrácí 4 body na vedoucí HBC Prachatice. Jestřábům se v této sezoně moc nevede. Ještě mají tři zápasy na to, aby s tím něco udělali! Pokud příští zápas nevyhrají, už nebudou mít žádnou šanci na postup do další části ligy!

Ohlasy trenérů:

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Do zápasu jsme vstoupili velmi dobře a první třetinu jsme byli lepším týmem. Bohužel jsme z toho vytěžili jen dvě branky. Nejspíše to právě bylo o třetí brance, kterou bychom asi zápas urvali v náš prospěch. Dobřany zápas otočily a pak už hrály svou hru. My jsme bojovali, ale lehkost zakončení soupeře kontrastovala s naší úporností. Jak už to bývá mezi těmito soupeři, zápas měl velké emoce, byla k vidění bitka a vše končilo pozápasovým pivem. I přesto, že zmizela poslední šance se dostat do play off, půjdeme do zbylých zápasů naplno. Každý zápas je zkušeností do budoucna.“

Václav Šlehofer st. (TJ Snack Dobřany): „První třetinu jsme zdaleka nemohli připomínat tým z čela tabulky 1.Ligy mužů, ačkoliv jsme věkovým složením kromě Oty Stráského mateřská škola.Navíc dnes oslabeni o „vykartované“ J. Kovaříka a Skálu.Od druhé třetiny jsme zařadili rychlostní stupeň do nejvyšších možných otáček, potlačili zbytečné emoce a domácím tak konečně vlezli na kobylku. Aktivní hra a pohybová agresivita klukům z východu Čech evidentně vůbec nevoněla. Tedy zbraň, kterou nás zaskočili v první části. Oplatili jsme tedy stejnou mincí, čímž se takřka ihned problémy od nás oddálily. Tým nakopl, svoji zdravou sportovní drzostí, a především zmíněným pohybem, nedávný mistr světa v U20 Pavel Sloup a spolu s ním se okamžitě nabalila celá mateřská škola z Dobřan. „Sloupík“ dnes konečně předvedl výkon oznámkovaný na školní stupnici jasnou 1 podtržená. Pavle bravo! Výborný výkon předvedl ale i novic v našem brankovišti Ondřej Jásek. Střelecky nezapomněl na svůj um ostřílený Otakar Stráský a prim zaslouží mladíci Truchlý, Šlehofer O., Brtník, Čech a Duchek, kteří vlétli do tohoto duelu i po nepovedeném ranním extraligovém juniorském „špílu“ v České Třebové.Díky za podporu zbylým mladíkům, kterým dnes A tým ukázal, jak bojují Dobřany i za nepřiznivého stavu. Mimochodem, ačkoliv se hrál duel základní časti, tak určitě naplnil parametry play off. Jsem rád, že kluci poslechli a oproti domácímu „špílu“ s Poličkou zápas nejenže otočili, ale především od druhé třetiny jeli podle nastavených not. Dnes to byl opravdu velmi těžký duel s letitými kamarády z východu Čech, na čele s Liborem Komůrkou, Martinem Šmídem či Romanem Štefanským, přičemž ti hráli o všechno, tzv. buď - anebo. I proto si výhry nesmírně ceníme.“ (Zdroj: Facebook – TJ Snack Dobřany)