1. liga

Mladičký borec z Pedagogu táhne Prachatice. Malecha nasázel Svítkovu hattrick!

Během posledních zápasů 1. Ligy si většina týmů upevnila své startovací pozice do play off. HBC Prachatice mají náskok na druhé Buldoky z Brna, jež dokázali předehnat Šneky, kteří zase na Brno ztrácí bod. Kdo zabrzdí poličskou Kometu, která na jaře vyhrála všechny 4 zápasy?

Kometa potřebuje získat ještě 5 bodů, aby se přiblížila Dobřanům. Veleúspěšný víkend zažili hráči z Prachatic, konkrétně mladý Matyáš Malecha, jenž získal za dva zápasy 6 kanadských bodů! Zaujal nás nejenom jeho stávající formou, ale také tím, že se zúčastnil Mistrovství světa v Kanadě, kde nastupoval za výběr hráčů do 18 let! Jaké to je být v 18 letech tahounem v seniorských týmech vám prozradí v rozhovoru!

Parta v Kanadě? Podobnou jsem nikdy nezažil

Reprezentoval jste Českou republiku v Kanadě za kategorii U18, jaký to pro vás byl zážitek?

Zážitek to byl samozřejmě úžasný, i když jsme to nedotáhli do vítězného konce, myslím si, že jsme tam předvedli slušné výkony a nemáme se za co stydět. Je to pro mě čest, že jsem mohl reprezentovat ČR na mistrovství světa, a doufám, že ještě budu, takže si každé chvíle s národním znakem na prsou užívám co nejvíce.

Jak na šampionát v Kanadě vzpomínáte? S kým jste nastupoval v lajně?

Ty vzpomínky jsou spíše pozitivní. Ať už se jedná o tu partu kluků, skvělé trenéry, vybojovaný postup do finále přes Ameriku, ubytování, dojíždění z hotelu na stadion, které jsme si zpříjemňovali zpíváním písniček nebo například obrovskou vstřícnost ze strany kanadských obyvatel, kteří jsou naprosto odlišní od nás Čechů. V lajně jsem hrál s Honzou Janiurkem, Vojtou Novotným, ale když se Vojta zranil, tak jsme hráli s Ondrou Tobiášem.

Jakou jste měli partu? Byla veliká škoda, že jste neurvali zlato, co myslíte?

Musím říct, že takovou partu jako jsme měli v Kanadě, jsem nikde nezažil. Se spoluhráči jsme si užívali každou chvíli mistrovství, tahali jsme všichni za jeden provaz. Zkrátka jsme si všichni dobře sedli. Tak určitě, byla a je to obrovská škoda, že jsme to zlato neurvali, vždyť chybělo tak málo… Možná nám chybělo trochu toho „štěstíčka“, ale kdo ví… Každopádně si myslím, že s odstupem času nám všem došlo, co jsme dokázali a s čím jsme se vrátili domů.

Doufám, že mi vydrží střelecká forma až do play off

Nyní válíte 1. Ligu za HBC Prachatice, jak jste se do toho týmu dostal?

Do Prachatic jsem se dostal přes trenéra Víťu Čapka, pod kterým jsem hrál loňskou sezonu za starší dorost v Písku. Po sezoně se mě zeptal, jestli bych to nechtěl zkusit v Prachaticích, kde také trénoval. A tak jsem na to bez váhání kývnul.

Jako mladík si vedete skvěle, není vám ani 19 let a už máte na kontě 20 bodů! Jak jste toho dosáhl? Kolik dostáváte času na „place“?

Nebýt spoluhráčů, tak bych byl bez bodu. Hodně jsem si sedl s Matějem Táchou, takže si to spolu dáváme. Taky si myslím, že jsem se za poslední tři zápasy potkal se střeleckou formou, tak doufám, že mi vydrží až do play off. Na hřišti dostávám poměrně dost času, za což jsem každopádně rád. Dostávám příležitosti jak u přesilovek, tak i v oslabení.

Kdo je váš parťák v lajně? Jste spíše tvořivý hráč nebo střelec?

Jak už jsem zmínil, parťák z lajny je „Táchič“ (Matěj Tácha). Trenér nás dal dohromady už na začátku sezony a myslím si, že to byl od něho výborný tah. Na hřišti si spolu rozumíme, víme o sobě, jde nám to spolu. Jsem tak trochu od každého něco, jednou na gól nahraju, potom ho zase dám já. Je to takové padesát na padesát, nedá se říct, že bych byl vyloženě střelec nebo tvůrce.

Nesmíme podcenit žádný zápas, úspěch se pak dostaví

Asi se jako vedoucí celek tabulky chcete rvát o titul ligy. Má váš trenér nějaký plán, jak toho dosáhnout?

To samozřejmě chceme a myslím si, že k tomu máme řádně našlápnuto. Plán je jednoduchý, jít krok po kroku, nepodcenit žádný zápas, soupeře porážet a úspěch se dostaví.

Navíc ještě hrajete 2. Ligu za SK Pedagog České Budějovice a jste nejproduktivnějším hráčem! Kolik dostáváte prostoru v Budějovicích?

Abych řekl pravdu, tak ani nevím, že jsem v Budějovicích nejproduktivnější hráč (smích). Dostávám tu hodně prostoru, díky našemu týmovému statistikovi, panu Chudomelovi, vám mohu říct, že mám v průměru na zápas odehráno přibližně 20 minut.

Zkuste nám popsat, jaký to je rozdíl pro hráče nastupovat ve 2. Lize a na druhou stranu v 1. Lize?

Určitý rozdíl tady je. Sice je to soutěž mužů, ale ve druhé lize si mohu dovolit nějakou tu zbytečnou kličku navíc, hra je pomalejší, moc se nespěchá. V té první lize je všechno rychlejší, hlavně hráči, a tak musím dávat balónek rychleji od hokejky.

Jestřáby čeká poslední šance zabojovat o play off! Jak jsou na tom ostatní?

Pro Olymp Jindřichův Hradec je ještě play off otevřené. Olymp ztrácí na Opavu 3 body, jež prohrála zápas proti Buldokům z Brna na svém hřišti. Před Opavou jsou umístěné tři celky, na které Slezani ztrácí pouze bod. Jsou to Svítkov, Hostivař a Jihlava. Tato spodní část tabulky je nesmírně vyrovnaná, a tak každý musí bojovat o jakýkoliv bod! Dokonce i Přelouč není mimo hru o play off, ale to by Jestřábi museli sbírat body, jak na běžícím páse, protože propast 6 bodů je v jejich situaci docela hluboká.

Další víkend se můžete těšit na 5 zápasů, které budou klíčové pro každý tým v lize! Všichni hrají o významné body, pokud je ztratí, tak se mohou dostat do pěkného „maléru“, zvláště celky ze spodní části tabulky. Právě toto hrací kolo nám přinese atraktivní zápasy, kde se utkají týmy, které se pohybují na 5.- 8. místě, což by mohlo hodně pomotat tabulkou! Na poslední den v březnu je naplánovaný boj mezi pardubickým Svítkovem a pražskou Hostivaří, a toto utkaní rozkryje karty pro další fázi soutěže. To samé se odehraje v Opavě, kam přijede SK Jihlava porvat se o body, které ztratila s Olympem.

Také se odehraje zápas, jenž nám přinese kvalitní hokejbalovou podívanou. Highlanders se budou snažit zastavit houževnaté Brno ve svém svatostánku. Jak tento zápas dopadne? Kdo bude lepší? A kolik bodů získá Matyáš Malecha? Jindřichův Hradec přivítá Kometu Poličku, kdo bude určovat režii tohoto utkání? Prodlouží Polička svojí sérii a potvrdí jarní formu, anebo se Olymp dotáhne na dosah postupové osmičce? Kometu v Jindřichově Hradci nebude určitě čekat nic jednoduchého. A v posledním zápase, jenž se odehraje v 16:30 v Přelouči, vyzvou Jestřábi dobřanské Šneky. Od tohoto souboje můžeme čekat tvrdý boj, do kterého dá Přelouč vše, přeci je to jenom jejich poslední šance udržet se v boji o play off!