1. liga

Kometa se těší z přínosu nové akvizice! V dresu Poličky začal zářit patnáctiletý talent

Teprve patnáctiletý letohradský talent Jan Bečka posílil poličskou Kometu na jarní část. Prozatím odehrál pouze dva zápasy, konkrétně za Kometu odehrál specifické utkání proti HBC Hostivaři a velmi důrazný zápas v Dobřanech.

 Tento mladý reprezentant výběru do 16 let hned ve druhém utkání vstřelil vyrovnávací branku a také se podílel na výhře Komety nad Dobřany ještě další nahrávkou. Mít za dva starty v 1. Lize mezi muži dva body je snový start pro mladíčka z Letohradu! Jak se mu povede dál?

Polička se po 3 zápasech v jarní části dostala na 4. místo, kde ztrácí 6 bodů na brněnské Buldoky. Kometa každoročně bojuje o nejvyšší příčky jak v základní části, tak v play off. Pokud se jim bude takhle dařit dál a udrží si stávající formu, potom i možná urvou lepší pozici pro vyřazovací boje. Trenér Pavel Štefka musí být pro tuto chvíli s výkony mladého „Letohraďáka“ spokojen, co plánuje poličský coach do dalších zápasů? Má v plánu přivést ještě další posily? Uvidíme, co trenér z Poličky svému týmu naordinuje a kam svůj mančaft dovede!

Jan Bečka je opravdu flexibilní hráč, trenéři a něj sází na každé pozici, dokáže se prosadit na beku, křídle, a i dokonce na pozici středního útočníka se neztratí! Honza pravidelně nastupuje za letohradskou juniorku. Zatím má ve statistikách 2 góly a 5 nahrávek za 9 zápasů. Jak se mu líbí v Poličce, kolik ho bude stát první start a gól? Chtěl by i příští sezonu nastupovat za poličskou Kometu? Odpovědi na všechny zvídavé dotazy naleznete v rozhovoru!

Seniorská extraliga? Obrovská zkušenost, míček musí jít hned od hokejky

Pravidelně nastupujete za juniorku Letohradu a bodově se vám docela daří? Jak zatím hodnotíte tuto sezonu?

Řekl bych, že tahle sezona je pro naši juniorku povedená, jelikož jsme zatím třetí, a to většinu zápasů hrajeme bez kluků, kteří jezdí pravidelně za naše mužské áčko. To, že se mi bodově daří, je díky našim přesilovkám, které si myslím, že máme poměrně dobře sehrané, takže tam vzniká polovina mých bodů.

Připsal jste si i dva starty v Extralize, jaká to pro vás byla zkušenost?

Zkušenost to pro mě byla obrovská, protože je to úplně jiný hokejbal než juniorka a dorost, kde se můžu v klidu zastavit s míčkem a kouknout se kam přihrát. Za to v Extralize prostě musíš odehrát míček co nejdříve z hokejky, jelikož je u tebe hned nějaký soupeř, a když ten míček neodehraješ hned, tak už ho prostě zase nemáš.

V loňském roce jste se zúčastnil Světového poháru v Přerově a Zlíně za kategorii U16. Jste spokojený se svým výkonem, a také týmovým výkonem? 3. místo pro vás asi bylo málo, že?

Řekl bych, že všichni z týmu chtěli vybojovat to první místo, ale o krůček nám uteklo finále po prohře s Kanadou v prodloužení a myslím, že i třetí místo je velký úspěch pro všechny z nás. Tým jsme měli ve Zlíně výborný, jak po hokejbalové stránce, tak jako partu, která táhla za jeden provaz a šla si za svým cílem. Po mé osobní stránce si myslím, že na turnaji jsem nehrál tak, jak jsem si představoval. Občas jsem udělal nějakou zbytečnou chybu a přišel o míček, ale myslím, že jsem tam nechal vše, co jsem mohl.

V reprezentaci jste se potkal s trenérem Poličky, Pavlem Štefkou. To on vás nalákal do Poličky?

Celé to vlastně vzniklo, když nám na začátku sezony řekl Tomáš Friml (hlavní trenér mužského týmu Letohradu a reprezentace U20 pozn. red.)v šatně juniorky, že je možnost jít hrát do Poličky a nasbírat tam zkušenosti s mužským hokejbalem. Určitě tomu pomohlo i to, že tam trénuje právě pan Štefka, který mě trénoval v reprezentaci, i díky tomu jsem se rozhodl, že do Poličky půjdu.

Doufám, že pomohu Poličce dojít co nejdál v play off

První zápas jste s Poličkou odehrál na pražské Palmovce proti Hostivaři. Jak se vám hrálo? Čeká vás nějaké tučné zápisné?

Proti Hostivaři to byl specifický zápas v tom, že nás tam přijelo jenom 9. Jelikož nás bylo jenom 9, tak jsem si hodně zahrál a byla to i naše výhoda. Tak mám tam už nějaké pokuty za první start, první bod a první gól. Nevím, jak přesně jsou ty pokuty v Poličce. Doufám, že tam není pokuta i za rozhovor (smích).

V utkání proti Šnekům z Dobřan jste dokonce i skóroval! Jaký to byl pocit?

Pocit to byl určitě skvělý, gól jsem dal vlastně z přesilovky 4 na 3. Dostal jsem docela dost prostoru na levém kruhu, zavřel jsem oči a nějak jsem to trefil. Jsem rád, že se mi povedlo dát gól hnedka ve svém druhém zápase, a ještě k tomu proti týmu jako jsou Dobřany, které jsou na prvním místě tabulky.

Jak vás přijali kluci z Poličky do party? A jak vidíte další účinkování v tomto týmu? Čeho tento tým může dosáhnout?

Řekl bych, že kluci mě přijali docela v pohodě a bez problémů, „doufám“ (smích). Jelikož je v týmu pár dalších mladých kluků, tak to nebylo až tak těžké. Doufám, že pomohu Poličce dojít co nejdál v play off a věřím, že máme tým, který by mohl pomýšlet i na to nejlepší umístění.

Co jsou vaše hokejbalové cíle, kterých byste chtěl dosáhnout?

Můj momentální cíl, je se dostat na Světový Pohár do České Třebové a Litomyšle. V budoucnu bych se chtěl zkusit probojovat na mistrovství světa juniorů do Švýcarska a jako asi každý hokejbalista, bych si chtěl zahrát, na mistrovství světa mužů. Věřím, že když se budu snažit a budu chodit pravidelně s Jirkou Krejsou do posilovny, kde máme osobního trenéra, tak že se to třeba jednou povede.