1. liga

Jestřábům a Olympu se play off vzdaluje. Kometa se dotahuje na čelo tabulky!

17. března se odehrálo 13. kolo druhé nejvyšší hokejbalové soutěže. K vidění bylo 5 zápasů, ve kterých dominovaly vždy hostující týmy. Jestřábům z Přelouče se protahuje šňůra proher, na jaře zatím všechny 3 zápasy prohráli.

Jindřichův Hradec na tom není o moc lépe, Olymp po výprasku od Svítkova znovu prohrál, a to s brněnskými hokejbalisty, kteří Hradci nasázeli 6 gólů. Boj o play off vrcholí! SHC Opava neudržela na domácím hřišti vedení 2:0, čehož využil pardubický Svítkov, když v 9 lidech dokázal otočit stav utkání a vyhrát v samostatných stříleních. Tyto velmi podstatné dva body v tabulce pomohly pardubickým hráčům předskočit právě již zmiňovanou Opavu o jeden bod.

Výhry se poprvé na jaře dočkala i SK Jihlava. Na asfaltovém povrchu Přelouče zvítězila za 3 body, a to borce z Jihlava odpoutalo od posledního postupujícího místa. Mladí, ale draví hráči z Hostivaře se stále trápí. Do Prahy přicestovaly Prachatice, jež si výhru pohlídaly. Brno i Prachatice mají 28 bodů, což znamená, že na dobřanské Šneky ztrácí dva body. Dobřany odehráli již 14 zápasů, Brno 13 a Prachatice pouze 12, což těmto celkům dává možnost tým Václava Šlehofera staršího předskočit. A SK Kometa Polička potvrzuje jarní formu, když si ze západních Čech odvezla skalp dosavadního lídra tabulky a prodloužila vítěznou sérii na 3 zápasy!

Duo Danko – Střecha opět na scéně!

Jestřábi Přelouč vs. SK Jihlav 3:7 (0:2, 0:2, 3:3)

Domácí Přelouč čekal těžký zápas proti trápící se Jihlavě. Oba týmy dychtily po jediném, a to po výhře. Přelouč bojuje o postup do vyřazovacích bojů a Jihlava o udržení v postupující osmičce, popřípadě o vylepšení startovací pozice do play off. Přelouči hrál do karet povrch, na který je zvyklá, ale po zranění, doplnil jihlavský kádr Jan Střecha, jenž nastupuje v lajně s Petrem Dankem. První dvě periody vyzněly lépe pro jihlavské hráče, kteří si stav utkání po 30 minutách pohlídali a vedli 0:4! V poslední třetině se ale vše přiostřilo! Hokejbalisté Přelouče se vyhecovali a nedali Jihlavě nic zadarmo.

Po 3. třetině, která skončila 3:3 se konečně ze tří bodů mohli radovat borci z Jihlavy. Velkou měrou se na tomto vítězství podílel právě vyléčený Jan Střecha, který získal 5 bodů (3+2) a Petr Danko (2+2). Jestřábi se stále mohou porvat o postupující místo do play off, protože mají dva zápasy k dobru!

Ohlasy trenérů:

Lukáš Staněk (hlavní trenér SK Jihlava): „Jsme rádi za tři body. Byla to pro nás důležitá výhra skrz postavení v tabulce a psychiku hráčů. S první a druhou třetinou jsem celkem spokojen, třetí část už tak vydařená nebyla. Musíme zlepšit přesilové hry, a hlavně si odpustit hloupé fauly. Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale věřím, že nás tato výhra nakopne k lepším výkonům.“

Libor Komůrka (manažer HC Jestřábi Přelouč): „Jihlava je již delší dobu mužstvo s nálepkou průměrnosti spoléhající na dva super hráče. Neexistuje na světě hráč, který by se nedal ubránit, ale takovému hráči se musí, v dobrém slova smyslu, do páté minuty naložit, aby zapomněl, proč vlastně na to hřiště přišel. To jsme nedokázali, a proto u nás Jihlava zaslouženě zvítězila.Naše práce se nám v současnosti nedaří a platí to od brankáře přes obránce, útočníky až po management.Nejsme v této situaci v naší historii poprvé a musíme se s tím porvat. Mentálního „kouče“, který by nám na gauči točil před obličejem kruhy, určitě platit nebudeme, peníze potřebujeme na důležitější věci, třeba pro naše nejmenší... My se prostě budeme rvát. Když něco nejde silou, tak to musí jít ještě větší silou!!!“

9 hvězd ze Svítkova přehrálo Opavu!

SHC Opava vs. HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice 2:3 ss (2:0, 0:1, 0:1 – 0:0)

Do Opavy zavítal Svítkov Stars z Pardubic. Dalo se předpokládat, že toto utkání bude velice vyrovnané a určitě zamíchá tabulkou. Stars přicestovaly do Moravskoslezského kraje s 9 hráči do pole. Opava si zvedla sebevědomí, když minulý týden porazila kvalitní tým Prachatic. V zápase proti Highlanders nastoupil zkušený navrátilec David Kříž. Hráč, který okusil hokejovou i hokejbalovou Extraligu si připsal na začátek 3 body. Opava pomýšlela tento víkend na další bodový příspěvek do tabulky. Ale na druhé straně i Pardubice chtěly potvrdit svojí jarní formu, i v 9 lidech dokázaly otočit vývoj utkání, který od počátku utkání vypadal lépe pro SHC Opava.

Opava celý zápas vedla 2:0, ale hokejbalisté Svítkova se semkli a dokázali do konce utkání vyrovnat. Prodloužení žádný gól nepřineslo, a tak na řadu přišly samostatné nájezdy, jež vyzněly lépe pro Svítkov. Rozhodující nájezd proměnil Vojtěch Novotný! Pro Stars to jsou veledůležité 2 body, které jim pomohly předskočit právě Opavu a dostat se na 7. příčku tabulky. Dokonce mají stejný počet bodů, a to 17, jako HBC Hostivař a SK Jihlava.

Ohlas trenéra:

Petr Kopečný (hlavní trenér Svítkova): „Do Opavy jsme jeli s velkou neznámou a s počtem hráčů 9+1. Nutno dodat, že hlavní osa týmu a tahouni byli přítomni, nevěděli jsme však, jak zápas pojme Opava a zdali nás kondičně nepřejede. Game plán jsme měli jasně narýsovaný a to první půlku zápasu bránit a nikam se nehnat. V polovině zápasu nám soupeř nabídl přesilové hry a to byla voda na náš mlýn. Po snížení stavu (první třetina 2:0) jsme začali nebezpečně kousat a v závěru i vyrovnali díky powerplay. Ustáli jsme i oslabení v prodloužení a nájezdy byly už jasně naše parketa. Soupeř měl více šancí, nás podržel gólman a naši hráči více chtěli. Zpětně si i myslím, že nás domácí podcenili a uškodil jim vstřelený gól v první minutě.“ 

Nervozita na straně Hostivaře? Prachatice se konečně prosadili!

HBC Hostivař vs. HBC Prachatice 1:4 (1:0, 1:2, 0:2)

Střely: 15:33, vyloučení: 2:4, využití přesilovek: 1:0, oslabení: 0:1, diváků: 28, rozhodčí: Cícha, Ptáček.

Branky a nahrávky: 8. Brož (Vaniš J., Čejka) – 17. Šperl (Paule), 20. Tácha, 32. Malecha (Tácha, Paule), 45. Turek (Paule).

Highlanders z Prachatic odehráli utkání na pražské Palmovce proti týmu Hostivaře. Hráči z Prahy po tomto utkání jsou nejspíše trošku frustrování, protože to je třetí utkání v sérii, které na jaře ztratili. Už i borci Prachatic si chtěli zlepšit náladu a po dvou porážkách si chtěli připsat na konto první jarní výhru. V první třetině se ujala vedení Hostivař, za kterou se trefil z přesilovky Brož. Hostivař v prvních 15 minutách tlačila, ale žádný další gól to nepřineslo. Po pauze zbytek zápasu řídili hokejbalisté z jihu Čech. Hned po minutě a 17 vteřinách se ve druhé třetině prosadil Šperl a za tři minuty a 20 sekund na něj navázal Tácha.

V posledním dějství to byli opět Highlanders, kteří hostivařskému týmu „zatloukli další dva hřebíčky do rakve“. Po trefách Malechy a Turka, jenž se trefil do prázdné klece, se Jihočeši radovali z výhru 1:4, pražské borce jednoznačně přestříleli 15:33 a zaslouženě znovu bojují o první místo ligy! „Do utkání, jsme vstoupili velmi vlažně, prohrávali jsme a téměř každý osobní souboj a míčky jsme po sobě spíše házeli, než abychom si nahrávali, a tak jsme byli za naši pasivitu potrestáni v oslabení. Do druhé třetiny jsme vstoupili jako vyměnění. Začali jsme vyhrávat osobní souboje, byli jsme více na míčku, a tak vyrovnání na sebe nedalo dlouho čekat a následně z tlaku vyplynul vedoucí gól. Ani v poslední části jsme nepolevili a přidali ještě třetí branku a v závěru skórovali do prázdné branky. Bylo vidět, že hokejbal jsme nezapomněli a tento zápas je pro nás povzbuzení do dalších kol,“ ohodnotil utkání trenér Prachatic, Vít Čapek.

Důraznou bitvu zkušeně zvládla Kometa!

TJ Snack Dobřany vs. SK Kometa Polička 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Hodně vyostřené utkání jste mohli vidět na západě Čech v Dobřanech. Kometa Polička ubojovala výhru nad Šneky v jejich svatostánku. Už od první minuty bylo vidět, že se utkání odehraje ve velkém tempu a s ohromným důrazem. Rozhodčí měli co dělat s neustálými potyčkami. V prvních 10 minutách to byly právě Dobřany, které tahaly za kratší konec provazu, ale Poličce se nepodařilo skórovat, a tak se do vedení dostali Šneci. V přesilové hře se trefil Truchlý, ale do konce třetiny bylo vyrovnáno, když se prosadil mladík z Letohradu, Jan Bečka, který obléká dres Poličky. I přes mnohá vyloučení Polička nedokázala využít přesilovou hru 5 na 3. Ve druhé patnáctiminutovce byly na obou stranách vidět nepřesnosti, což vedlo k psychickému rozhození obou mužstev, a to vedlo k ještě většímu vyhrocení zápasu.

Jako první se ve druhé třetině prosadili domácí, konkrétně opět Truchlý a znovu z přesilovky. Tato branka na sebe ale nenechala dlouho čekat, když po dorážce, skoro z nulového úhlu, skóroval poličský bojovník, Jaroslav Holec. Za stavu 2:2, při kterém se vstupovalo do poslední části zápasu, Dobřany přitvrdily na důrazu a chtěli urvat utkání na svoji stranu. Každý souboj o balónek doprovázely malé „sekyrky“ nebo „hrazdičky“ z obou stran. Na hráčích Komety bylo poznat, že jim pomohla pauza mezi třetinami. Uklidnění „Poličáci“ si šli za svým cílem. Třetí branku Poličky zařídil ligový střelec, Jiří Tobiáš. Dobřanským hráčům poté došla trpělivost a neudrželi svoje nervy na uzdě. Nejproduktivnější hráč Dobřan, Jan Kovařík, a Petr Skála dostali 10minutové tresty za nesportovní chování, což Západočechy poměrně oslabilo. Poté se mezi střelce znovu zapsal Jaroslav Holec po nahrávce Jana Bečky. V posledních minutách to hokejbalisté Dobřan zkusili v 6, ale místo snížení pečetil vítězství Poličky druhou brankou forvard Jiří Tobiáš.

Ohlasy trenérů:

Václav Šlehofer st. (hlavní trenér TJ Snack Dobřany): „Po třech výhrách, pochvalách, děkovačkách, plácání se po zádech, přichází „pleskanec“, ale pozor jen sportovní, z kterého se dá celkem rychle oklepat... Dále zmíním důležitý aspekt zápasu, a to sice oslabení v podobě smolného zranění v úvodu duelu dvou klíčů, Málka a Rubnera.Ani dvojnásobné vedeni nám nestačilo. I třeba díky naší mladistvé naivitě. Ano, musíme si umět zamést před svým prahem a negací z naší strany bylo skutečně mnoho. Poté byl ale také očividný dnešní špatný výkon rozhodčích, někdy i na obě strany, utkání určitě ovlivnil.Na obranu kluků v pruhovaném musím říct, že ne všechno a pokaždé se povede.Nicméně, vyhrál chytřejší. Tentokrát tedy kluci z východu.Moc dobře se dokážu ztotožnit s pocity hráče, když cítí nespravedlnost. Také vím a znám, co křivda na hřišti s dotyčnými udělá, ba dokonce s týmem, fungují emoce...Pak je tu druhá strana, kluci, byť mladí, se chtě nebo nechtě musí umět ovládnout. Jsou k tomu vedení, a to takřka permanentně. Čili s tímhle se musíme popasovat více a pracovat na tom ještě intenzivněji. Každopádně prohra přišla v pravý čas.Překvapil a výborně zachytal novic, Ondra Jásek.Kamarádovi Pavlovi Štefkovi a Poličce k výhře upřímně gratuluji.“

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Pro nás jsou to nesmírně cenné 3 body. Zápas byl nervózní a plný vyloučení na obou stranách.My jsme odehráli velmi dobře první třetinu. V té druhé jsme vypadli z role, zbytečně jsme diskutovali s rozhodčími i soupeřem a přestali jsme hrát. Naštěstí jsme se zkoncentrovali a v poslední třetině se naopak nechali rozhodit domácí, a to bylo klíčové pro náš úspěch. Nepříliš pohledný zápas jsme zvládli lépe psychicky, než soupeř a za to chci kluky pochválit.“

Buldoci přetlačili Jindřichův Hradec a pomýšlejí na první pozici tabulky!

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HBK Bulldogs Brno 1:6 (0:1, 1:1, 0:4)

Na jih Čech se přijeli prezentovat Buldoci z Brna. Suverénní Brno bylo jasným favoritem tohoto zápasu, ale průběh byl o mnoho vyrovnanější. Během začátku zápasu se týmy spíše oťukávaly, ale Brno se po brance Ondřeje Jelínka dostalo do vedení 0:1 a hosté ukázali, proč se pohybují na třetím místě ligy. Jindřichův Hradec bojuje, ale až do posledního dechu. Hráči z jihu proto zapnuli na vyšší obrátky a vyrovnali na 1:1, ale důrazné Brno odpovědělo rychle, ve 29. minutě si vedení vzali Bulldogs opět na svoji stranu. Třetí třetinu si hokejbalisté z Brna hlídali. Hradec ale dostal dvě přesilovky, ve kterých si vypracoval nebezpečné šance, ty ale bohužel nevyužil. 

Poté ze samostatného úniku trestal hrubou chybu Filip Emmer. Domácí tým to po tomto gólu zkusil v 6 bez brankáře, ale hradečtí borci nedokázali nic vymyslet a opět inkasovali, a to do prázdné branky. Po tom už si průběh zápasu Brno pouze korigovalo a přidalo další dva góly. Brno má zápas k dobru a bude se prát o tu nejvyšší příčku, kdo by z vás řekl, že by Brno mohlo vyhrát základní část? Olympu se po tomto zápasu play off mírně vzdaluje, jestli bude chtít postoupit, tak bude muset začít sbírat body!