1. liga

Opava se zvedá, srazila lídra, čehož využily Dobřany a střídají Prachatice na 1. místě!

12. kolo druhé nejvyšší hokejbalové soutěže v Česku přineslo kuriózní momenty se zajímavými výsledky, které přispěly ke změně tabulky. Dobřany se posunuly na 1. příčku tabulky, když v sobotu ukořistily body za skalp mladíků z Hostivaře a v nedělním zápase si dobřanští poradili s hokejbalisty Jihlava

Opavští hokejbalisté si na domácím hřišti došlápli na kvalitní mužstvo HBC Prachatice, které se muselo rozloučit s vedoucím místem ligy a o čelo tabulky bude muset znovu zabojovat. Svítkov navázal na úspěšný minulý týden, tentokrát o víkendu nasázel 9 branek Jindřichovu Hradci, což Pardubice vyšvihlo na dosavadní 6. místo.

HBC Hostivař zažila hořké 12. kolo, oba víkendové zápasy prohrála, nejdříve v sobotu se Šneky a v neděli s poličskou Kometou, která přicestovala do Prahy v 9 lidech. Bulldogs potvrdili dominanci a z přeloučské půdy si odvezli 2 body po vydřené výhře v samostatných nájezdech.

Sobota 9. 3. 2019

Šneci oplatili Pražanům porážku z podzimu

HBC Hostivař vs. TJ Snack Dobřany 2:5 (1:3, 0:1, 1:1)

Na Hostivař po zápase s Opavou čekal tým z horní části tabulky, což pro hostivařské byla těžká prověrka. V prvním vzájemném zápase na hřišti Dobřan přestřílela Hostivař domácí tým a odvezla si výhru v poměru 6:4. Snack jel do Prahy s jasným cílem, oplatit domácím porážku z prvního zápasu a přivézt tři body, což se nakonec podařilo. Dobřany vyloupily pražskou Palmovku a velkou měrou se na výhře podílel dobřanský útočník Jan Kovařík, který v utkání nastřílel 3 góly a u jednoho asistoval. Do statistik si připsal asistenci i dobřanský gólman Jan Marek.

Zápas zhodnotil na facebookových stránkách TJ Snack Dobřany trenér, pan Václav Šlehofer starší: „Na Palmovce jsme chtěli domácím vrátit porážku z podzimu na našem stadionu. Povedlo se, a určitě ne tak snadno, jak napovídá výsledek. Samozřejmě jsme věděli, že domácí Pražané coby nováčci zaznamenali hodně zajímavé výsledky. Je to velmi kvalitní sok s budoucností. V týdnu jsme tedy „přešaltrovali“ k poctivé přípravě k tomuto víkendu.“

Neděle 10. 3. 2019

Asfaltová řež dopadla lépe pro Brno

HC Jestřábi Přelouč vs. HBK Bulldogs Brno 4:5 ss (2:3, 0:1, 2:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Vlk, 15. M. Šimek (Štefanský), 42. Příhoda, 44. Hejhal – 2. Makara (Emmer), 3. Baláč, 7. Makara (Emmer, Baláč), 23. M. Šmarda (Jelínek), rozhodující nájezd Fišar.

Rozhodčí: Horský, Vokurka, vyloučení: 8:7, navíc Macenauer (dom.) 10 min OT, využití přesilovek: 0:1, v oslabení: 1:0, střely na branku: 39:24.

Pouze dva týmy v lize mají asfaltové povrchy, jsou to týmy z Přelouče a z Brna. Již před zápasem se očekával tvrdý hokejbal mezi těmito celky, což se nakonec potvrdilo, neboť rozhodčí v zápase celkem 16krát vylučovali. Trestnou lavičku navštívili hráči Přelouče 9krát a 7 vyloučení zaznamenalo Brno, kterému se podařilo vstřelit branku z početní výhody, za to domácí hráči překvapili hosty v početní nevýhodě! Přeloučští hokejbalisté přestříleli Buldoky 39:24, ale na výhru to nestačilo.Na začátku 7. minuty vedli hosté 3:0.Domácí ale do konce třetiny dali dva góly a dostali se Brnu na dostřel.

Druhou i třetí třetinu řídila Přelouč, ale Brněnští potrestali individuální chybu a odskočili Přelouči o dva góly. Jestřábi se však nevzdali a bojovali do konce zápasu, kdy se jim nakonec po velkém tlaku podařilo vyrovnat. V prodloužení měli mnoho šancí na lopatě borci z Přelouče, ale bohužel se jim nepodařilo zápas rozhodnout. Na řadu přišla samostatná střílení, ze kterých se mohli radovat Buldoci.

Zápas zhodnotil manažer klubu Přelouč, pan Libor Komůrka: „Začátek byl katastrofální, klukům jsme však říkali, že zápas je dlouhý a myslím, že od tohoto stavu jsme byli již lepším celkem po celý zápas. Bohužel jsme nedávali šance. Když jsme šli před koncem do oslabení, zdálo se rozhodnuto, ale kluci v tu dobu jeli na „morál“ a zaslouženě jsme to dorovnali. I přes velice špatný úvod považuji konečné bodové zúčtování za ztrátu. Kluky chválím za to, že to nevzdali. Máme se od čeho odrazit.“

Jihlava se propadla až na 8. místo

SK Jihlava vs. TJ Snack Dobřany 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Jihlavu trápí marodka, již minulý týden na hřiště do Poličky přicestovala v ne příliš hojném počtu. Po dvou jarních prohrách se hokejbalisté Jihlavy propadli na 8. místo, kde ztrácejí bod na 7. Opavu. Jihlavě nepomohlo ani domácí prostředí, Dobřany byly aktivnější a navázaly na sobotní výhru s Hostivaří. „Kluci to dnes v oslabeném složení opět zvládli, plnili si precizně své úkoly a týmovým výkonem si vybojovali i druhou víkendovou výhru. V pravý čas zatáhli lídři, přidali se i junioři Čech, Šlehofer O. či T. Duchek (odmakali tři víkendová utkání) a branku zabarikádoval Jan Marek. Nutno zmínit výtečný výkon Ondřeje Málka, už poněkolikáté za sebou v poli dominoval,“ chrlí slova chvály hlavní kouč Dobřan Václav Šlehofer st.

Západočeský soubor se tak díky povedenému hracímu víkendu vyhoupl na čelou druhé nejvyšší soutěže. „Aktuálně vévodíme tabulce 1. Ligy s náskokem pěti bodů, přičemž druhé Prachatice mají dva zápasy k dobru. Čili zpátky na zem, i tady platí, že za týden se hraje zas. Přesto, všem klukům od Honzy Marka, přes Michala Hrubého či Ondru Jáska až po Otu Stráského za další (a další...) povedený sportovní víkend děkuji.Makali, dřeli, poslechli, právem byli odměněni.“, dodal svému hodnocení další punc trenér Dobřan, Václav Šlehofer st.

Na druhé straně také zhodnotil zápas se Západočechy trenér SK Jihlava, pan Lukáš Staněk: „Čekal jsem, že dnes zlomíme tu dlouhou sérii proher. Že konečně dáme po dvou zápasech taky gól. Klukům proti Dobřanům nelze upřít snaha, ale už je to od nás křečovité, ty prohry máme v hlavách. Dobřany hrály dobře, ale my jsme jim tu výhru hodně usnadnili. V týdnu nás čeká spousta práce, připravit se na další zápas, snad už konečně úspěšný.“

Opava jde konečně nahoru, Prachatice i druhý zápas neúspěšně

SHC Opava vs. HBC Prachatice 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Opava předešlý víkend na svém hřišti dostala výprask od Hostivaře 1:7 a je vidět, že trenér Opavy, pan Jiří Christ něco změnil. Hráči Opavy se dokázali semknout a „sesadit“ lídra z prvního místa. Zápas kola okomentoval trenér Highlanders z Prachatic, pan Vít Čapek: „Vstoupili jsme do zápasu aktivně, ujali jsme se i vedení a mohli jsme ho i navýšit, ale naší zbrklostí jsme se o tuto šanci připravili a domácí na konci třetiny se štěstím vyrovnali. Ve druhé třetině jsme byli nedisciplinovaní a domácí nás trestali, když zvýšili na 3:1. My jsme dokázali před přestávkou snížit, ale to bylo z naší strany vše. Pokud se nevrátíme k herní a osobní disciplinovanosti nemáme šanci na dobrý výsledek.“ Prachatice po skvělém podzimu začala trápit koncovka a disciplína. Jak se Prachatice naladí na příští týden, kdy se utkají s borci z Hostivaře

Kanonádu Svítkova schytal Olymp

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec 9:1 (3:0, 2:0, 4:1)

Na půdu Pardubic přicestoval Olymp, který minulý hrací víkend porazil Prachatice a usiluje stále o postup do play off, ale na hřišti Svítkova ho nečekalo nic jednoduchého. Pardubičtí se po zimní pauze také zvedli, teď okupují 6. příčku se ztrátou dvou bodů na pátou Hostivař. Pro domácí to byla „procházka růžovým sadem“. Pardubičtí začali hrát aktivněji a mohou se spolehnout na oporu v bráně Majerníčka. Vyzdvihnout bychom měli především výkon Jakuba Krále, který získal v tomto zápase 1+3 a Filipa Paukrta, jenž si vystřílel hattrick.

Utkání zhodnotil hlavní kouč Svítkova, pan Petr Kopečný: „Výhra za tři body a vysoké skóre nás těší, ale ve hře jsme našli ještě mnoho nedostatků. Už od konce podzimu hrajeme velmi aktivně, a to prostě nese ovoce. Mladí kluci se začínají prosazovat a sžili se s tím, co chceme hrát. Dnes bych rád vyzdvihl velmi jistého Majerníčka v brance. Opět předvedl výkon s několika zákroky navíc, a to hned tým nakopne. První branku v druhé nejvyšší soutěži mužů vstřelil Lukyn Novotný (15 let) a nejen proto jsem rád, že se naše filosofie s mladými odchovanci vyplácí. Za týden očekávám velmi těžký boj v Opavě, kde jsou favorité domácí s výborným Grufíkem v bráně. My se budeme připravovat v klasickém ligovém režimu.“

9 „statečných“ a Šupík odvezli 3 cenné body z Prahy

HBC Hostivař vs. SK Kometa Polička 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)

Už od rozcvičky bylo vidět, že jsou hostivařští mladíci nahecováni a budou chtít Poličku připravit o tři body. Kometa přicestovala do Prahy v 9 lidech, a to v sestavě Kukla, Rokos, Geba, Nespěšný, Štefka F., Tobiáš J., Hubálek, Bečka, Holec a s jedním brankářem (Michal Šupík). Proto si hráči Hostivaře možná řekli, že to půjde samo. Od prvního hvizdu se ukázala silná stránka hokejbalistů z Poličky, neboť ač přicestovali v menším počtu, na hřišti to vůbec nebylo znát. První branku vstřelili hosté a ujali se vedení, zanedlouho ale Hostivař potrestala individuální chybu Komety. Do druhé třetiny vstoupila lépe Polička, která přidala na svoje konto dva góly a žádný neinkasovala a do poslední třetiny šla s nadějným náskokem.

V poslední patnáctiminutovce už bylo na Komeťácích vidět, že jim pomalu docházejí síly a hromadily se zbytečné fauly. Přes hromadu šancí, které si Hostivař vytvořila, dokázala proměnit jen jednu a další přepisovánískórese nekonalo. Výhru hostů zpečetil zkušený obránce David Rokos lobem do prázdné branky, při kterém mu asistoval brankář Šupík. Hráči Komety se prezentovali i v tomto malém počtu poměrně aktivním stylem hokejbalu, který jim do hlavy tluče trenér, Pavel Štefka. „Musím před kluky smeknout pomyslný klobouk. Zranění a konec hokejové sezony, kdy vrcholí různé soutěže,nám připravilo těžký úkol. Přijeli jsme jen s 9 hráči do pole a s jedním brankářem a v tomto složení jsme nastoupili proti mladému a běhavému soupeři,“ upozorňuje lodivod Poličky.

„Že bychom mohli se štěstím na nějaký ten bod dosáhnout, jsme spíše doufali, než věřili. My jsme ale nejenom vyhráli, dokonce jsme soupeře předčili v počtu střel a šancí. Utkání jsme zvládli skvěle takticky a na náš výkon jsme tentokrát právem hrdí,“ zhodnotil zápas poličský trenér. Za zmínku stojí statistika, která uvádí, že hosté vyhráli na střely v poměru 16:34. Za Kometu nastoupil mladý letohradský talent Jan Bečka, se kterým připravujeme rozhovor. Kdo by čekal takovýto výsledek? Pro nováčky je to ponaučení do příštích zápasů!