1. liga

Víkendový prvoligový šlágr v Opavě rozhodly přesilovky, shodují se oba trenéři

Vybraný zápas 1. Ligy dostal naší pozornost tentokrát na perfektním zrekonstruovaném stánku v Opavě, kam cestoval lídr z Prachatic. Jihočeši však o tuto pozici alespoň prozatím přišli, domácí v plné sestavě totiž neponechali nic náhodě.

Od samotného začátku se snažili už konečně utnou svoji nepovedenou sérii z letošního ročníku. Hostující Horalové tak sice nejprve vedli, Opavským se ale povedlo šťastnou trefou nejprve vyrovnat a odpor hostů poté utnout dvěma rychlými brankami ze začátku prostřední části.

Slezané po dlouhé době slavili výhru

Opavští hokejbalisté už mají pořádný čas začít něco dělat s nepovedeně se rozvíjející sezonou. Zimu přečkali na hranici play off osmičky a tato pozice rozhodně Slezanům nevyhovovala. Jenomže v prvním jarním zápase to svěřencům trenéra Christa také příliš nevyšlo. Pokus číslo dva, paradoxně proti papírově složitějšímu týmu ze samotné špičky, Prachaticím, už jim však vyšel o poznání lépe! „Mám z výhry radost,“ ulevil si po utkání trenér Jiří Christ a přidal první poznatek, proč to jeho celku po dlouhé době vyšlo: „Byli jsme poprvé v takové sestavě, ve které bychom chtěli hrát vždycky a v dalších zápasech už tomu tak snad opravdu bude.“

Nebylo to ale jenom o plné sestavě Opavy, jelikož lídr tabulky nejprve hodně kousal. V rozhodujících chvílích se ale lépe dařilo domácím, a to jednoznačně rozhodovalo. „Už i ta první třetina ale nebyla z naší strany špatná,“ zmiňoval domácí trenér především vyrovnání na 1:1, které nepřišlo zrovna v době, kdy by se Opavě nějak dařilo přehrávat svého soupeře.

„V dalších chvílích se ale utkání pro nás vyvíjelo už o poznání lépe. A hlavně! Byli jsme ukázněnější mužstvo, měli jsem méně trestaných hráčů, a to jsme také museli změnit, protože jsme v této statistice nejhorší v celé soutěži,“ měl radost i z dalšího zlepšení trenér Opavy. Ta má nyní navíc trochu výhodu, že se ji ze začátku sezony rekonstruovalo hřiště. Hned šest úvodních jarních zápasů hraje v domácím prostředí, příští neděli to bude třetí, a to proti pardubickému Svítkovu.

Dnes už bývalý lídr se hledal i v Opavě 

Prachatice na podzim předváděly suverénní hokejbal, na který byla většina týmů krátká. S Jihočechy drželo krok pouze Brno a v zápřahu i Dobřany. Jenomže právě zmiňovaní Západočeši už jsou momentálně před Prachaticemi, které si po týden staré ztrátě ze hřiště posledního týmu, připsaly další červený výsledek. „Domácí byli lepší,“ nehledal výmluvy trenér Horalů Vít Čapek po zápase, v němž jeho mužstvo Slezanům podlehlo 2:5. „Dostali jsme tři branky v přesilové hře Opavy, což o konečném výsledku jednoznačně rozhodovalo. Sice jsme nějaké šance v první třetině ještě k navýšení našeho vedení měli, nakonec ale domácí vyrovnali a nás už potom do vedení nepustili,“ pokračoval. 

Oba trenéři se tedy shodli na jasném aspektu, který většinu sportovních utkání rozhodují. Přesilové hry ale mnohdy zároveň nemusí značit převahu jednoho z týmů. Tentokrát se však Opavě podařilo většinu toho, na co šáhla, což samozřejmě hostující střídačku příliš netěšilo. „Bohužel, vždycky, když se nám podařilo dostat domácím na dostřel, tak nás následně jejich gól z přesilovky poslal zpět na kolena,“ přiznal Čapek. Jeho tým teď musí rychle zapomenou na nepovedený vstup do jara. Dobřany, byť se dvěma zápasy odehranými navíc, už totiž na špičce tabulky vystřídaly právě Prachatice a momentálně se drží v pětibodovém trháku!