1. liga

Honba za play off započala! 1. Liga se po prvním jarním hracím víkendu dramatizuje

Po dlouhé zimní pauze se natěšené týmy z celé republiky dočkaly prvních zápasů jarní části 1. Ligy. Hned první březnový víkend nám přinesl 5 utkání, která zamíchala podzimní tabulkou. Ve všech zápasech zvítězila domácí družstva, až na jedno - pražská Hostivař totiž řádila v Opavě.

Získala cenné tři body. Olymp zaskočil lídra z Prachatic, Dobřany ve své kryté aréně nezaváhaly a Kometa potvrdila svoji fungující defenzívu. Pardubický Svítkov se posunul mezi postupující osmičku, otázkou zůstává, zda udrží svoji pozici?  Během víkendových zápasů hokejbalisté nastříleli 26 gólů, což je v průměru 5,2 branek na utkání!

Překvapení na jihu Čech

TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HBC Prachatice 2:1 ss

Pro prachatické Highlanders to měly být povinné tři body, ale borci z Jindřichova Hradce dali všem najevo, že se s nimi musí stále počítat. Hokejbalistům Olympu nejspíše zimní přestávka pomohla a hráči se dočkali prvního jarního vítězství. Zkušený bek Martin Hunal ve 2. třetině zápasu vstřelil branku, a poté dokonce rozhodl nájezdy a Jindřichův Hradec se mohl radovat ze 2 získaných bodů. Hlavní trenér vedoucích Prachatic Vít Čapek čekal, že jeho svěřenci urvou více než jen bod. „Přes velkou územní převahu vezeme z Hradce pouze bod. Domácí nás pozornou obranou nepouštěli do velkých šancí, a pokud ano, vše vyřešil bezchybně jejich brankář. Museli jsme se vyrovnat i s tím, že jsme dlouho prohrávali a podařilo se nám vyrovnat až v poslední minutě.A nájezdy to už byla loterie. Věřím, že tento výsledek bude pro nás impulsem, jak některé věci zlepšit,“ upozorňuje.

Zápas kola vyzněl lépe pro poličskou Kometu

SK Kometa Polička vs. SK Jihlava 4:0

„Dnes se mi zápas velice těžko hodnotí. Nic se nám nedařilo, Polička byla ve všem lepší, ať v osobních soubojích, tak v nasazení, rychlosti. Takhle se 1. Liga nedá hrát, byla to dnes od nás jedna velká ostuda. Dnes mohu pochválit jen gólmana Humlíčka, který chytil minimálně dalších 5 jasných branek. Pokud se neprobereme, bude letos sezona velice krátká,“zhodnotil utkání trenér Jihlavy Lukáš Staněk.

Jihlava nepřijela do Poličky v hojném počtu, ale v první lajně nastoupil reprezentant Petr Danko, který je na balónku velmi nebezpečný. Kometa vlétla do prvního zápasu víceméně bez tréninku na hřišti. To ale nebylo na poličských hráčích příliš znát, pouze v jejich koncovce, kde nespočetněkrát trefili brankovou konstrukci. Celý zápas obléhali branku Humlíčka, který famózně čelil brejkům soupeře a tvrdým projektilům. Domácí kapitán, Filip Štefka, si připsal do kanadských statistik 2 góly a brankář Poličky, Michal Šupík, dokonce zapisoval nulu. Konečný stav 4:0 hovoří za vše.

Šneci pokřtili svůj stadión první jarní výhrou nad Buldoky

TJ Snack Dobřany vs. Hbk Bulldogs Brno 5:2

Brněnští Buldoci měli možnost vyzkoušet si, jak se hraje v kryté hale v Dobřanech. Ale domácí si svoji pevnost vykrást nenechali. Buldoci se v 1. třetině ujali vedení, ale to moc dlouho neudrželi, neboť do konce třetiny byl stav nerozhodný 1:1. Prostřední patnáctiminutovka byla velice vyrovnaná, Brno svým bojovným hokejbalem trápilo západočeské borce, kteří si výsledek pohlídali a v závěru zápasu přidali ještě 2 góly. Na konečném výsledku 5:2 pro domácí se podílel dvěma góly Jan Kovařík, který je momentálně druhým nejproduktivnějším hráčem celé ligy. Brno zatím předvádí sympatické výkony v celém tomto ročníku, ale uvidíme, jak Buldokům sedne jarní část.

Trenér Václav Šlehofer starší hodnotí zápas na dobřanských facebookových stránkách: „Vydřená výhra nad moravským soupeřem. Brno potvrdilo postavení v tabulce. Brzký inkasovaný gól po naší hrubici nás nepoložil a otočili jsme vývoj. Pak už jsme pořád vedli. Ano, je tu pořád mraky chyb, ale máme hodně mladý mančaft. Byl to těžký, poučný a samozřejmě důležitý zápas, který jsme zvládli. Netřeba velkých závěrů. Za týden se hraje zas.…“

Opava dostala od Hostivaře sedmigólovou nadílku

SHC Opava vs. HBC Hostivař 1:7

Opavští hokejbalisté vždy patřili ke špičce ligy, ale tento ročník se nacházejí zatím na 8. pozici. Na první jarní zápas zavítala nováčkovská Hostivař na hřiště Opavy, kde se prezentovala sedmi banány, které zavěsila do opavské klece. Výsledek vypadá jednoznačně, ale průběh byl zcela jiný. „Do Opavy jsme jeli s obavou, nakonec se ale ukázalo, že zcela zbytečně. V utkání se jako klíčový moment jevila nevyužitá dvojnásobná přesilovka Opavy za stavu 1:1 a poté trojice našich slepených branek z konce druhé části, ve které paradoxně měli více ze hry domácí,“ upozorňuje lodivod pražské družiny Ondřej Novák.

„Rozhodovala obecně produktivita obou týmů, vždyť nám na sedm branek stačilo podle zápisu pouhých osmnáct střel. Rád bych poděkoval hráčům nejen za výkon na hřišti, ale i za to, že si někteří upravili svůj plán, aby k utkání mohli vycestovat, a pomyslný klobouk smekám i před omladinou, která k přípravě na utkání přistoupila maximálně zodpovědně a na sobotním maturitním plese se nezmrskala, jak zákon káže,“ těší hlavního trenéra Hostivaře Ondřeje Nováka.

Svítkov ovládl stěžejní derby, Přelouči nepomohl ani Jan Bílý!

HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HC Jestřábi Přelouč 3:1

Už během podzimní pauzy někteří mohli čekat, že toto utkání bude litým bojem těchto dvou celků, neboť tyto týmy spolu svádí vyrovnané boje a válčí o každý bod. K vidění byl tvrdý a fyzicky náročný hokejbal. Z poměru střel 22:22 lze vypozorovat, že derby bylo vyrovnané a zápas mohla urvat obě mužstva, ale nakonec se z vítězství radovali Svítkovští. Z pohledu Jestřábů okomentoval derby manažer Přelouče, pan Libor Komůrka: „Myslím, že to byl vyrovnaný zápas. Domácí jsme ze začátku až moc nechali chodit do sólových šancí a jen díky Smékalovi jsme drželi nulové skóre. Ale i my jsme měli dost příležitostí skórovat a mohli jsme to za nulového stavu utrhnout v náš prospěch. Nestalo se a dostali jsme branky od modré po špatném vyhození a jednu po nahození v přesilovce, zkrátka ze situací, které dnes dělají zápasy. Kluky chválím za bojovnost a nasazení, všichni makali, tak jak od nich chceme. Svítkov hrál velice dobře, gratuluji k výhře.“