1. liga

Chci týmu co nejvíce pomáhat! Práce zlých mužů je na někom jiném, usmívá se Brož

Jarní část druhé nejvyšší soutěže vypukne již za 18 dní! Podzimní část 1. Ligy nabídla několik překvapení, jedním z nich mohlo být statečné počínání si velmi mladé družiny z Hostivaře, která oplývá snad nejmladším kádrem v celé soutěži.

I tak si ale před jarním pokračováním drží sympatickou 5. pozici. Pražané se ale kromě talentu mohou spolehnout i na zkušenost, jejímž zosobněním je Marek Brož. Ten v 10 podzimních duelech nepykal ani jednou na lavici hanby, neoslabil tak ani trochu svůj tým a navíc přidal 6 kanadských bodů. „Uvědomuji si ale, že podzim nebyl z mého hlediska úplně povedený, takže bych chtěl v jarní části pomoci týmu o dost víc,“ kaje se překvapivě skromný útočník Brož.

Chceme zpátky mezi hokejbalovou elitu

Letošní ročník 1. Ligy nabízí řadu překvapení, jedním z nich jsou celkem povedené výkony hostivařského „nováčka“, který se může spoléhat na talentem nabitý kádr, ale také na zkušené borce. Jedním z nich je dvaatřicetiletý útočník Marek Brož, který v podzimní části nebyl ani jednou vyloučený! Čím to asi je? Buď hraje tak čistě účelně, nebo jednou z variant může být nezachytitelná rychlost. „Druhá varianta by byla skvělá, ale nejsem si tím jistý,“ usmívá se Brož. „Já se vždy snažil hrát tak, abych neměl zbytečné excesy a netrávil čas sezením na trestné lavici. Práce zlých mužů náleží v týmu úplně někomu jinému,“ říká s úsměvem na tváři. „Snažím se soustředit na svoji hru tak, abych týmu co nejvíce pomohl a neoslaboval ho,“ upozorňuje.

Hostivař dlouhou dobu patřila mezi prvoligové stálice. Z této pozice ale pražský celek před časem vypadl. Tým nyní táhnout junioři. „Je to jiné, dlouhou dobu byl tým stejný, prakticky od samotného založení klubu, což je nějakých 14 sezon, byla kostra stejná. Kluci ale začali mít děti, rodiny, nezbývalo jim moc času a před 3 roky jsem se dohodli, že dobrovolně opustíme 1. Ligu a počkáme, než nám dorostou naši talentovaní dorostenci a junioři,“ prozrazuje Marek Brož. „Je vidět, že to mělo smysl, plán se naplňuje a chceme zpátky mezi hokejbalovou elitu,“ hlásí produktivní forvard.

Celek z hlavního města válčil tři roky v nižší druholigové soutěži. Hostivař ale zřejmě zvolila dobrý model. Podle všeho byla nutná generační obměna a klub se tak vrhnul do stěžejní práce s mládeži, z níž mohou vyrůst extraligové hvězdy. „Nevím, jestli se dá říci, že to bylo dobře, či špatně, že jsme opustili druhou nejvyšší soutěž, ale ukazuje se, že dlouhodobé jádro týmu bylo vhodně doplněno o mladé hráče, z kterých se stávají tahouni,“ zdůrazňuje Marek Brož.

Necítím se jako starý mazák. Máme na to být výš!

Brož patří mezi tři nejstarší hráče prvoligového „nováčka“, který nedisponuje příliš širokým kádrem, ale má v týmu hodně talentovaných hráčů. Jaké to musí být těsně po přesáhnutí třicítky nastupovat vedle tak mladých plejerů? „Je nezvyklé, když vedle vás v kabině sedí o 10 let mladší hráči. Vždy jsem patřil spíše já mezi ty mladší hráče, ale teď se to otočilo. Nicméně mi dodávají energii a chuť do každého zápasu, mají skvělý přístup, ale necítím se jako starý mazák,“ usmívá se jeden z útočných tahounů hostivařské družiny.

Hostivař se před jarním pokračováním soutěže nachází na 5. místě se ziskem 14 bodů. Týmy z osmého a devátého místa na ní ale ztrácí pouhých 5 bodů, takže se pořadí ještě může značně zamíchat. „Liga je hodně vyrovnaná,“ upozorňuje Marek Brož. „Odehráli jsme několik zápasů, ve kterých jsme zbytečně ztratili body, měli je dobře rozehrané, ale nedotáhli do zdárného konce,“ mrzí ho zpětně. „Nedá se říci, že bychom byli s 5. místem po podzimní části spokojeni, jak už jsem říkal, zbytečně jsme ztratili některé zápasy, naše výkonost tak neodpovídá aktuálnímu umístění a budeme chtít výše,“ má jasno Marek Brož.

Každý z týmů chce vyhrávat, o tom přeci soutěžní utkání jsou. Není tomu jinak ani v případě Hostivaře, která ale celou dosavadní sezonu nastupuje na jiném hřišti, než je její domovský svatostánek. „Pro nás jako klub je prioritou konečně se přestěhovat zpátky domů do vlastního areálu,“ přeje si Brož. „Dlouhou dobu jsme v azylu, takže to je pro nás jedním z cílů. Samozřejmě, čím výše v tabulce budeme, tím lépe, ale je třeba jít zápas od zápasu a tvrdě na sobě pracovat,“ poukazuje na staré dobré pravidlo.

Hráči na sobě musí neustále chtít pracovat

Hokejbalisté mají většinou nespočet snů, přání a cílů. Marek Brož není zajisté výjimkou. „Osobně své cíle moc neplánuji, v týmu jsem jeden z nejstarších, spoustu mých dlouholetých spoluhráčů už hraje jen sporadicky za B tým, ale já stále hraji za A tým a snažím se mu dávat maximum,“ zamýšlí se. „Vždy jsem patřil mezi hráče, co zápasy rozhodují, uvědomuji si ale, že podzim nebyl z mého hlediska úplně povedený, takže bych chtěl v jarní části pomoci týmu o dost víc,“ klade si před sebe hlavní cíl Marek Brož, který patří v Hostivaři mezi služebně nejstarší a nejzkušenější hráče.

V tak mladém týmu, jehož věkový průměr je 23 let, musí být důležité disponovat určitou zkušeností tak, aby se talentovaní junioři či dokonce dorostenci měli od koho učit. „Jde o to, komu předávat zkušenosti, když se někdo na něco zeptá, tak rád poradím, nikoho ale nikam netlačím, neotravuji,“ prozrazuje svůj postoj Marek Brož. „Vždy ale říkám, hlavně mladým hráčům, že je potřeba chtít neustále na sobě pracovat a zlepšovat se, jinak se nikdy nikdo dál nedostane,“ upozorňuje Brož.

Příprava na jarní část pomalu ale jistí míří ke svému konci. Vždyť sezona pokračuje prvními jarními duely již za 18 dní! „V zimní přestávce jsme byli na hřišti zatím dvakrát, překvapivě i v Praze napadlo hodně sněhu, takže podmínky byly náročné,“ usmívá se Marek Brož při pomyšlení na netypický stav počasí hlavního města. „Od tohoto týdne se ale chceme naplno přesunout na hřiště,“ prozrazuje Brož. „Co se týče přípravných zápasů, tak vůbec netuším, zdali nějaké sehrajeme. To je spíše otázka na trenéra,“ nepouští se do odhadů zkušený hostivařský forvard.

Hostivař by měla vstoupit do jarní části v neděli 3. března duelem na půdě Slezanů z Opavy, kde to pražská družina nebude mít ani trochu jednoduché, i když se opavští hokejbalisté v podzimní části neskutečně trápili. „Popravdě usilujeme o to, aby se utkání odložilo, takže nevím, zda budeme hrát první zápas zrovna v Opavě, ale start to případně bude hodně náročný,“ uvědomuje si Brož. „Opava nás v podzimní části porazila, navíc rozhodně není tam, kam patří, takže se na jaře bude chtít zvednout a zlepšit své výsledky, herně na tom není vůbec špatně,“ zvedá varovný prst Marek Brož.