1. liga

Dobřany podstupují hodnotnou přípravu na jaro! Střetly se i s největšími velikány

Abychom sledovali nejnovější dění o prvoligových týmech, měli bychom se zaměřit na západ Čech. Dobřanští Šneci se mohou chlubit novým skvostem. Jejich nově postavený chrám je pod střechou, což hráčům umožňuje celoroční přístup na hřiště.

V rozhovoru s hlavním trenérem, panem Václavem Šlehoferem starším, se detailněji podíváme na to, jak v Dobřanech probíhá zimní příprava. Také si rozebereme přípravné utkání proti české reprezentaci do 16 let, které proběhlo na konci ledna. Dále se zeptáme na vrchol celé přípravy v podobě silně obsazeného Zimního poháru.

Dobřany uspořádaly 9.2.2019 silně obsazený turnaj, ve kterém se představil mistrovský Kert Park, jenž také vyhrál letošní Československý Superpohár nad slovenskými Vrútkami. Vedle Kert Parku se Zimního poháru – Dobřany 2019 zúčastnili vicemistři z Pardubic. V neposlední řadě se Šnekům podařilo na jejich turnaj pozvat i tým ze slovenské Extraligy, a to HBK HOKEJMARKET Skalica. 

Nejen stadion, ale celý sportovní komplex, těší lodivoda Dobřan!

Jak moc jste spokojeni s Vaším novým hřištěm?

Ano, jsme spokojeni. Stále ještě chybí celkové pokrytí haly kolem dokola fasádní textilií, ale to už je detail, který by měl být dořešen do konce dubna. Samozřejmě je ale všechno ještě čerstvé a dolaďujeme nedostatky, s kterými jsme tak nějak i počítali. Ve stavebnictví se sice nepohybuji, ale co slýchávám, pak je to naprosto standardní věc.

Jak velká je to výhoda, vlastnit krytý stadion, kde můžete pilovat vaši hru i přes zimu?

Výhoda? Tak to nevnímám. Výhodu vidím v tom, když obecně hráč to má v hlavě srovnané, má rád hokejbal a chápe, že pokud chce hrát a měřit se s republikovým soupeřem, pak něco tomuhle sportu musí obětovat a je jedno kde a na jakém stadionu. To je podle mě výhoda, která nejspíš platí pro všechny mančafty. Ještě k té výhodě krytého stánku bych zmínil, že poslední roky jsem zimní dril nastavil v Dobřanech „kapku“ jinak. Naši hru jsme se totiž snažili pilovat, i když stadion nebyl krytý. Prostě pokud to bylo v silách, z hřiště se odklidil sníh a šlo se na věc. V březnu v soutěžích také nevíte, jak se k vám počasí zachová. V 80. letech jsme takhle na fotbale trénovali běžně a nikdo se neptal, jestli mrzne nebo zda bude padat sníh…, což ale dnes samozřejmě nikoho nezajímá. Jinak ale platí, že jsem pochopitelně nesmírně spokojený, že se tady v Dobřanech tento projekt stal skutečností. Nemám na mysli jen krytý stadion, nýbrž celý sportovní komplex s „umělkou“, tělocvičnou, atletickým oválem čí parkovištěm. Ještě jsou v plánu kabiny a rekonstrukce přilehlé budovy, v to také věřím. Vnímám ale, a oceňuji, že hokejbalové areály se mění a modernizují po celé republice, a to je pro náš sport jedině dobře. Před všemi hokejbalovými kluby, činovníky smekám. 

Různorodá a pestrá příprava

Jak probíhá vaše zimní příprava? Kolik času strávíte na hřišti a kolik v tělocvičně?

Posledních pár let jedeme dle maličko jiných not. K tomu využíváme celý nový sportovní komplex. Jinak standard, tréninkové jednotky, „přáteláček“, turnaje.  Osobně jsem na tréninku každý den, neboť se věnuji takřka celému klubu. Zmíním-li „A“ tým, pak kluci mají povinné 3 tréninky, plus mají možnost si dát i čtvrtý. Jsem jim k dispozici. Je dost kluků, kteří tento počet využívají. Dokonce i muži, z většiny se ale jedná o věkem žáky, dorostence či juniory. Abych byl ale upřímný, pak pro některé je strop dvě tréninkové jednotky, a to je škoda. Jsem ale realista a snažím se každého chápat. Jsou tu pracující, studenti, „zaláskovaní“, atd. Každý z hráčů je strůjcem svého osudu. Žádná nové moudro.

Na co v přípravě zaměřujete?

Je hodně věcí, kterými ovlivníte hráčův růst a nepochybně i posun celého mančaftu či klubu. Pár akutních bodů ke zlepšení v hlavě určitě mám, ale nechám je pod klubovou pokličkou.

Snack porazil v přípravě reprezentaci U16 10:7

V průběhu přestávky jste odehráli utkání proti reprezentaci U16, jak byste zápas zhodnotil? 

Zápas byl asi nejen pro mne velmi poučný. Do utkání jsem tentokrát zasahoval hodně málo. Něco jsme vyzkoušeli, ale bylo toho fakt málo. Chtěl jsem hlavně vidět v akci některé nové hráče, kteří by mohli doplnit naše juniorské řady. Byla to taková něco jako exhibice v rychlosti, a to z obou stran. Nikdo neřešil chyby, výsledek a spíše se útočilo. Bez systému, pro gólmany asi šílený duel. Ale jak říkám, poučný zápas minimálně pro můj tým. Co jsem chtěl vidět, s kolegou Kovaříkem i viděl.

Proběhla ještě nějaká další utkání nebo spíše proběhnou?

Ano, odehráli jsme domácí turnaj Ledňáček. Bral jsem jej jako zpestření přípravy. Chtěl jsem, aby kluci hráli i zápas. Zápas je přece jen zápas, respektive zápasy. Ještě nás čeká turnaj opět doma 9.2. a to se představí v Dobřanech velká kvalita. (rozhovor vznikal před startem turnaje pozn. red.)Posléze bychom měli odehrát duel 10.2. se Skalicí, 15.2. s KOVEM doma, no a 24.2. opět doma s ČR U16, poté už vyběhneme do soutěží.

Posílení našeho týmu pro play-off? Upřímně, nevím

Došlo ve vašem kádru k nějaké velké změně?

Ke změně nebo změnám dochází permanentně. Klub a jeho chod sice musíte skoro jako profík ekonomicky zajistit, hráč ale profesionál není. Čili pokud přijde s tím, že chce skončit, pak máte velmi malou šanci tohle ovlivnit. To je k těm permanentním změnám, které prioritně fungují u mladíků. Také jsem často slýchával, mám medaili z juniorského šampionátu, jsem dorostenecký mistr ČR, dosáhl jsem všeho, končím. Ty tam jsou roky, které jste spolu trávili. To mne mrzí nejvíc. 

Očekáváte příchod nějakých posil na jarní část, popřípadě na play off?

Play off mi obecně vadí na úkor skoro už pokrácené dlouhodobé části. Ke všemu se v této jarní fázi týmy mění, nikoli však zlepšením, nýbrž doplněním či změnami ve složení kádru a z osmého mančaftu může být rázem favorit. A posílení našeho týmu pro play off? Upřímně, nevím. Možná až dle reakce na soupeře. Navíc by nebylo fér vykřikovat jména, když jsem dotyčné ještě neoslovil a třeba ani neoslovím.

Dobřanský turnaj ovládli hokejbalisté ze slovenské Skalice!

Jak už bylo v článku avizováno, tak se v sobotu 9. února uskutečnil v Dobřanech silně obsazený turnaj za účasti dvou loňských nejlepších celků CROSSDOCK Extraligy a těžké slovenské váhy. Borci ze západu Čech vstřelili za celý turnaj pouze 2 branky ve třech utkáních. V Dobřanech vládli extraligoví velikáni, kteří nedali domácím Šnekům žádnou šanci. Skalica, Kert Park a Pardubice získaly všichni, shodně po 6 bodech. Jak je se Zimním pohárem v Dobřanech spokojený trenér Dobřan, pan Václav Šlehofer starší?

Jak obtížné bylo tento turnaj organizačně uspořádat? 

Pár turnajů už tady bylo. S organizací tedy už nějaká zkušenost je, také mi pomohli kluci z kabiny. Rozhodčí sem jezdí takřka pravidelně. S Pavlem Michalidisem se znám dobře, se Šťepánem Martysem rovněž. Paradoxně největší problém nastal se složení vlastního kádru, řádily chřipky, někteří kluci marodí. Jinak si myslím, že to tak nějak klaplo. Vždycky ale něco najdete. Spíš by to měli posoudit borci, kteří se tady představili.

Na domácím turnaji jste obsadili 4. místo, mohl byste ho zhodnotit po herní stránce?

Kvalita byla na straně soupeře, s tím jsem počítal. My s kolegou Kovaříkem po hráčích, hlavně tedy po těch hodně mladých, chtěli, aby se nezalekli zvučných jmen a hráli to, co umí. Zkoušeli jsme různé prvky, varianty, formace. Nechtěli jsme jen bránit a čekat, jak si na nás obr smlsne, ačkoliv si stejně smlsnul. Hrajeme o soutěž níž, a musíme být s mladým kádrem soudní. Jinak jsem s našimi výkony spokojen. Hokejbal v podání všech ostatních mužstev se mi líbil. Každý tým určitě nejen mne obohatil.

Co byste chtěli s hráči ještě zlepšit do té doby, než začne jarní část ligy?

Je toho samozřejmě mnoho. Musím být ale realista a hledět na možnosti. Určitě vím, respektive víme, co budeme preferovat na trénincích. To zde ale nezmíním.