1. liga

Start jarní části se neúprosně blíží! Udrží si Buldoci s Jihočechy formu?

Za 20 dní se opět rozjede koloběh 1. Ligy hokejbalu. Hned první víkend v březnu bude na programu 5 pikantních duelů. Právě jarem začíná honba za každým cenným bodem, který by mohl pomoci každému týmu, dostat se do vyřazovacích bojů nebo popřípadě vylepšit startovací pozici.

V letošním ročníku postupuje do play off 8 celků, ale novinkou je, že tento rok nemůže žádný tým sestoupit do nižší ligy, takže zajisté uvidíme strhující zápletky, v nichž každý bude riskovat v honbě za co nejlepší pozicí pro vyřazovací boje!

Úspěchem je začátek

Již úvod jara nám přinese velmi atraktivní zápasy, ve kterých budou chtít všichni získat první body.

Sobota 2.3.2019

15:00 TJ HBC Olymp Jindřichův Hradec vs. HBC Prachatice

Neděle 3.3.2019

11:00 SK Kometa Polička vs. SK Jihlava

13:00 TJ Snack Dobřany vs. HBK Bulldogs Brno

14:00 SHC Opava vs. HBC Hostivař                          

15:00 HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice vs. HC Jestřábi Přelouč                       

Uspěje Olymp proti lídrovi?

Jako první zápas můžete navštívit utkání v Jindřichově Hradci, kam zamíří lídr celé soutěže z Prachatic. Highlanders za celou podzimní část obdrželi pouze 14 branek a právem vévodí celé lize. Olymp okupuje poslední příčku, ztrácí pouze bod na pardubický Svítkov a Přelouč, což dává borcům z Jindřichova Hradce poměrně velkou šanci zabojovat o play off.

Favorit: HBC Prachatice

Nováčkovská Hostivař prověří trápící se Opavu

V Moravskoslezském kraji o body zabojuje mladý tým z Hostivaře, jenž se pyšní dvěma útočníky v TOP 3 bodování celé ligy. Na třetím místě se pohybuje Jiří Vaniš s 16 body, na prvním dokonce Jan Čejka, který má svém kontě 9+9. Opava vždy patřila spíše do první poloviny tabulky, ale po nepříliš povedené podzimní části bude muset ukázat své kvality, jestli chce porazit mladíčky z Prahy 15 a tím získat důležité body do tabulky.

Favorit: HBC Hostivař

Důležité východočeské derby

Pomohla zimní přestávka týmu z Pardubic a Jestřábům z Přelouče? Toto derby je přímým bojem o 8. pozici v tabulce. Svítkov za 10 zápasů posbíral pouze 9 bodů, stejně na tom je i Přelouč, ale ta má v záloze zápas k dobru, který by ji mohl pomoci Pardubicím odskočit. V tomto zápase budou k vidění čeští reprezentanti. Na straně Stars pravidelně nastupuje Jakub Král. Tento rychlý útočník si přivezl z kanadského Mistrovství světa zlatou medaili s kategorií U20. Na opačné straně nastoupí zkušený mazák Martin Šmíd, který reprezentoval naši zemi v kategorii Masters na Bermudách.

Favorit: HBC JTEKT Svítkov Stars Pardubice

Buldoci se pokusí vykrást západočeský svatostánek

Největším překvapením podzimní části se určitě stali Buldoci z Brna, ti přezimovali na 2. místě s 23 body a budou chtít na zdařilý podzim navázat i na jaře. V prvním zápase je ale nečeká nic jednoduchého. Dobřanští hokejbalisté totiž přes zimu trénují ve svém nově zastřešeném útočišti. Dokonce odehráli přípravné utkání s českou reprezentací do 16 let, kdy mladé talenty porazili 10:7 a je vidět, že přístup na hřiště je velkou výhodou. Šneci také podstoupili silně obsazeným turnaje, v jehož rámci se poměřili s extraligovým Kert Parkem, Pardubicemi a slovenskou Skalicí. Pokud Brno bude chtít uspět, musí pevně vyztužit zadní řady, protože Dobřany společně s Prachaticemi dosud nastřílely nejvíce branek v celé 1. Lize!

Favorit: TJ Snack Dobřany

Souboj rivalů

Jak Kometa Polička, tak Jihlava nemůžou být s podzimní částí sezony moc spokojeni. Polička získala 13 bodů, Jihlava o bod více. Celky tohoto kalibru jsou zvyklé na trošku jiná čísla, v minulých sezonách patřily přímo na čelo ligy. Oba týmy měly poměrně slušný vstup do soutěže, ale s blížící se zimní pauzou forma upadala, a především Kometu velmi trápila koncovka. V loňské sezoně překročili poličští borci hranici 100 gólů, otázkou zůstává - podaří se to i letos? Od zápasu, který se odehraje na půdě Komety, můžeme očekávat velice kvalitní hokejbal. Zápasy těchto mančaftů jsou opravdu vyrovnané a vyhrocené, poslední vzájemný zápas skončil remízou, a proto je těžké určit favorita utkání.

Favorit: SK Kometa Polička

Většině týmů do konce základní části chybí 8 zápasů, což naznačuje, že z každého zápasu bude i 1 bod za remízu klíčový. Brány play off jsou pro všechny celky stále otevřené. Vždy to bylo jaro, které rozhodovalo o tom, kdo se popere o titul v lize. Olymp, Svítkov a Přelouč dělí pouze jediná výhra od toho, aby se dotáhly na celky z Opavy, Poličky, Hostivaře a Jihlavy. Relativně spokojeni mohou být hráči Prachatic, kteří ztratili zatím pouze 3 body a Brno, které takovou sezonu nepamatuje. Teď opravdu záleží na tom, jakou formu chytí jednotlivé týmy.