1. liga

Pilíři prvoligové hokejbalové zábavy? Hostivařští benjamínci či gólman Pixa

Po statistických rozborech nejvyšších mládežnických soutěžích, jsme se tentokrát zaměřili na druhou nejvyšší ligu. Prvoligový nováček z Hostivaře vsadil na talentované juniorské hokejbalisty, kteří táhli pražskou družinu v podzimní části a na svých bedrech ji vytáhli až na průběžné 5. místo.

Teprve šestnáctiletý Jan Čejka ovládl jak kanadské bodování, tak tabulku střelců. Neméně se dařilo i jeho souputníkovi Jiřímu Vanišovi. Na paty této hostivařské dvojici šlapal ostrostřelec z Dobřan Jan Kovářík, či poctivý brněnský forvard Filip Emmer. Gólmanské statistiky ovládl Tomáš Pixa z Prachatic, za ním se ale v závěsu drží matador Michal Šupík.

Čejka s Vanišem nastříleli téměř 50% gólů celé Hostivaře!

Hostivař nepatřila v podzimní části k nejlepším ofenzivním týmům, ale na čele kanadského bodování a střeleckých statistik vyčnívá před startem jarní části její obávané duo. Šestnáctiletý Jan Čejka a osmnáctiletý Jiří Vaniš dohromady nastříleli 14 gólů, což je 43,75% všech branek, které tým Hostivaře vstřelil v podzimní části. Jeden z nejtalentovanějších juniorů v České republice Čejka pak v 10 odehraných podzimních duelech nastřádal 18 kanadských bodů za 9 gólů a stejný počet asistencí, což mu vyneslo před jarním pokračováním dosavadní prvenství! Jeho kolega z útoku Jiří Vaniš pak nastřádal o dva body méně a patří mu po podzimu třetí místo v celé mužské soutěži. Tato dvojice spolu hraje i v Extralize juniorů a je nesmírně velkým příslibem nejen pro nově se tvořící reprezentaci hráčů do 20 let.

Mezi již několikrát zmiňovanou hostivařskou zářící dvojku se na čelo kanadského bodování vklínil Jan Kovářík z Dobřan, jenž 16 body za 9 tref do černého a 7 přesných gólových pasů pomohl západočeské družině k průběžné 3. pozici. Jeho souputník Petr Skála pak nasázel do oponentových klecí taktéž devět kousků. Nejzajímavější situace se odehrává právě v tabulce dělostřelců. První trojice hráčů má na svém kontě shodně 9 gólů a korunka toho nejlepšího střelce tak svého pána jistého zajisté nemá.

Při komplexním pohledu na individuální statistiky všem trkne, že jedno z největších překvapení na podzim v podobě brněnských Buldoků (2. místo) táhnul Filip Emmer, jenž sbírá bohaté zkušenosti v CROSSDOCK Extralize, kde nastupuje za pardubické Autosklo. Emmer se po podzimní části 1. Ligy umístil na třetím místě nejlepších nahrávačů, v produktivitě mu pak za dalších 5 gólů patří 4. místo se ziskem 15 kanadských bodů.

Matador Šupík chytá stále ve výsostné formě

Vůbec nejlepším nahrávačem se ale stal člen širšího kádru reprezentace připravující se na červnové mistrovství světa v Košicích. O kom je řeč? Ano, o Václavu Šlehoferovi mladším, jenž si v pouhých 7 zápasech podzimní části (současně naskakuje na střídavé starty za extraligový Kert Park) připsal 11 asistencí. Mezi elitní čtveřicí výsostných připravovačů gólových akcí pak opět nalezneme hostivařské mládežnické duo, či zkušeného Jana Turka z Prachatic, který si přišel na 7 nahrávek a stejný počet gólů. Individuální statistiky druhé nejvyšší seniorské soutěže v České republice jsou tak nesmírně vyrovnané jako snad v žádné z jiných soutěží Českomoravského svazu hokejbalu.

Pojďme se ale přesunout ke strážcům jednotlivých svatyň. Už před koncem roku jsme psali o výtečných výkonech šestadvacetiletého Tomáše Pixy v brance vítěze podzimní části z Prachatic ->ZDE! Jihočeský gólman s jasným předstihem ovládl gólmanské statistiky podzimu, když v průměru za jedno utkání obdržel pouze 1,50 gólů. Procentuální úspěšnost zákroků pak vyšvihnul na rovných 92%, což je zároveň nejvyšší dosažená úspěšnost v celé 1. Lize. Druhým v pořadí je před jarním pokračováním osmatřicetiletý matador Michal Šupík, který v průměru za jedno utkání obdržel 2,13 branek a procentuální úspěšnost zákroků vyšvihnul nad 91%! Šupík střeží poctivě svatyni Poličky, do níž před sezónou přestoupil z extraligového Letohradu. Za zkušeným brankářem, jenž zažil zářivá vlašimská léta, se drží Lukáš Sterenčák chytající za Brno, který obdržel pouze o jednu setinu více gólů za zápas než Šupík.  

Prachatice s Dobřany ovládly „soutěž“ o nejproduktivnější tým. Oba celky nastřílely shodně 42 gólů s tím, že jihočeský soubor z Prachatic jich taktéž nejméně ze všech obdržel (14) a mohli bychom se znovu bavit o přínosu gólmana Pixy pro celek hlavního kouče Čapka. U Prachatic ještě na chvilku zůstaneme, protože se na podzim prezentovaly nejvíce gentlemanskou hrou. V průměru za jedno utkání obdržely nejméně trestných minut, a to 8,11. Vydrží jim to i v jarní části, kdy celá soutěž vyvrcholí náročnými souboji v play off?